Opbouw compleet nieuwe badkamer

PatrickVL

  • #1
Goedemiddag,

Ik ben bij mijn totale verbouwing bijna aan het bouwen van de badkamer toe. Het betreft een compleet nieuwe badkamer onder een nieuwe dakkapel op een houten balkenvloer, welke tevens is verstevigd door het aantal balken te verdubbelen.
Ik lees hier verschillende meningen over het opbouwen, maar kan geen bevredigend antwoord vinden op mijn situatie.
Een aantal dingen die misschien meewegen is dat het een HSB wand betreft waar alle aan- en afvoeren behalve de douche in verwerkt zullen worden. De douche zal boven een douchebak komen van +- 3 cm hoog waardoor er in het beton geen afschot hoeft volgens mij, deze zit al in de douchebak.
Graag jullie mening, is dit correct of moet het helemaal anders.

Alvast bedankt!
badkamer detail.png
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #2
1690624311019.png

Al ik zo constructie kijk lijkt me het niks toe.
En afdichting pvc en tegels.
Daar moeten ook een speciale douche put in voor pvc afdichting
En vroeger kwam ik ze wel tegen dan was douche vloer en gedeelte wanden een kuip gemaakt maar altijd een bron van lekkage.
 

Antonius69

  • #3
Hallo Henk,

v.w.b. de afdichting wilde ik ook wat vragen. Wij gaan ook starten met de bouw van de badkamer en gebruiken voor de douche hoek een douche plaat van 80 x 120cm. De wanden worden voorzien van keramieke platen van 260 cm x 120cm. De keramieke platen willen we op de massieve douche plaat laten rusten, zodat het water op de plaat loopt. In de douche plaat zit een behoorlijk afschot naar het putje. Waar we nu nog meezitten is de waterdichtheid maken van de douche hoek, de wanden worden opgebouwd met gipsplaten voor de badkamer. Kan je ons misschien tips geven om deze hoek te voorzien van een soort membraan ? Wat wordt hier zowel voor gebruikt, ik zie doeken voorbij komen maar ook smeerbare middelen. Alvast dank,

Antonius.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #4
Daar heb ik geen kennis van, beter naar een zaak gaan waar ze dit vaak doen en daar info of laten uit voeren.
Succes.
 

-Joey-

  • #5
Antonius, vaak worden de smeerbare middelen gebruikt in combinatie met de doeken. Volgens mij mogen merken niet genoemd worden maar zoek eens op Afdichting 685/063.
 

Antonius69

  • #6
Hallo Joey, dank je voor je antwoord. Ik ben vanochtend bij de bouwmarkt geweest, die was open! Inderdaad in overleg met personeel gekozen voor smeerbare oplossing voor wand en bodem van de douchehoek! Zal het merk ook niet noemen:cool:

m.v.g.
Antonius.
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #7
Ik zou geen groene gipsplaten gebruiken; die zijn niet bepaald geschikt voor de natte cel. Bouwplaten van XPS met een cementgebonden buitenlaag zijn veel beter. Als je de naden daarvan met kimband afwerkt, heb je een waterdicht geheel.
 

PatrickVL

  • #8
Ik ben in de war Impie. Elke bouwwinkel zegt dat groen gips juist geschikt is voor natte ruimtes.
 

Kaajee

  • #9
Ik zou het ook niet zo stellig willen zeggen. Gips is per definitie minder geschikt voor natte ruimtes, men heeft de groene gipsplaat ontwikkeld met een waterafstotende laag. Naam zegt het al; afstotend, dus niet 100% waterdicht, maar er wordt nog getegeld toch? Dat zorgt (als het goed is) voor een waterdichte laag.
Half Nederland heeft (groene) gipsplaten in badkamers en douches.
 

Antonius69

  • #10
Hallo Impie,

Bedankt voor de tip, persoonlijk kende ik die oplossing niet!
Ik blijf v.w.b. mijn oplossing bij de gipsplaten voor de badkamer en de smeerbare oplossing v.w.b. het membraan, daarmee sluit ik direct de hoeken en naden af!

Allemaal succes!
Antonius.
 

-Joey-

  • #11
Ik heb voor onze badkamer ook die XPS platen met cementgebonden buitenlaag gebruikt. Bijkomend voordeel is dat ze bijna niets wegen en zeer makkelijk te verwerken zijn. Ideaal dus als je in je eentje in een krappe ruimte staat te werken.
 

PatrickVL

  • #12
Ik ben nog niet overtuigd dat die cementvezelplaten meer voordelen hebben dan OSB en gips. Er kan volgens mij niks in geboord en opgehangen worden zoals bijvoorbeeld een spiegel of wasmeubel. Ook denk ik dat de hollewanddozen maar klemmen achter hooguit 3 milimeter cementvezel. Voor schakelaars is dit niet erg, maar stopcontacten is een ander verhaal. Hier wordt nog wel eens aan getrokken met het loshalen van een stekker.
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #13
Je gebruikt die bouwplaten dan ook niet per se in de hele badkamer; eventueel alleen in de douchecabine (dat bedoelde ik met natte cel). Ze zijn er ook in verschillende diktes, zodat je met een dunne plaat en OSB erachter ook gewoon alles kan ophangen.

Groene gipsplaten zijn echter ook prima voor de rest van de badkamer. Het probleem met groene gipsplaten in de douche zelf is dat het gips vrij eenvoudig beschadigd raakt als er ooit water achter de tegels komt (door een voeg of falende kitnaad).

Ik zou zelf nooit vertrouwen op alleen tegels en kitranden als waterdichte laag, omdat dat altijd een keer mis gaat. Die tweede laag van waterdichting van de bouwplaten voorkomt gevolgschade - zeker bij houtskeletbouw.

@Antonius69 Ik zou even een eigen topic aanmaken. Je bent volgens de forumregels namelijk dit topic aan het kapen. :wink:
 

Antonius69

  • #14
@Impie,

Sorry had het niet in de gaten, begrijp wat je bedoeld! :prima:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu