Opbouw badkamervloer met isolatie en vv

Onze badkamer (2,8m x 2,4m) op de begane grond is aan renovatie toe. Hij is reeds compleet leeggehaald, waarbij de vloer kaal is gemaakt tot op de betonnen constructievloer. Deze vloer ligt op zand en is niet onderdeel van de fundering. Ik wil graag elektrische vloerverwarming plaatsen. Vanaf de constructievloer tot aan de bovenkant dorpel heb ik 55mm vrij. In deze 55mm moet ik dus de tegels (10cm dik incl. lijmdikte), een isolatielaag en een cementdekvloer kwijt. Nu weet ik ondertussen dat als ik de cementdekvloer zwevend leg deze vanwege de sterkte minimaal 60mm moet zijn. En deze hoogte heb ik niet en moet dus wat anders bedenken. Pas in het uiterste geval wil ik de construktievloer er uit halen en opnieuw opbouwen zodat ik dikke isolatie en een zwevende dekvloer kan gebruiken. Maar gezien de hoeveelheid werk zie ik dit als aller laatste optie.

Nu zag ik in de bouwmarkt dat er dunne drukbestendige 6mm XPS (bouw)platen zijn met cement/betonlaag aan beide zijden. Mijn idee is nu om de cementdekvloer rechtstreeks op constructievloer te plaatsen, daarop de XPS bouwplaat van 6mm en daarop de tegels met in de tegellijm de elektrische vloerverwarming. Met deze opbouw kan ik 3cm dekvloer plaatsen. Dit is krap, maar hij ligt dan niet zwevend maar rechtstreeks op de constructievloer.
badkamervloer.jpg

Heeft iemand hier ervaring met een dergelijke vloeropbouw?
Heeft iemand andere (beter) ideeën?
Of ontkom ik gewoon niet aan het verwijderen van de constructievloer en het geheel nieuw, dieper opbouwen met dikke isolatie?

Ik heb eerder ervaring met elektrische vloerverwarmig direct onder tegels op een niet geïsoleerde keukenvloer op zand en dat voldeed qua comfor prima.

Iemand suggesties?
Alsvast bedankt voor het meedenken,
Erik
 
Nee, in de dekvloer hoeft geen leidingwerk. Alle water toevoeren gaan via het plafond en de afvoeren (wc, douche en wastafel, liggen onder de constrcutievloer.
 
Nou, de constructievloer is niet mooi glad/egaal, dus een bouwplaat rechtstreeks op de constructievloer ligt niet stabiel. Maar ik zou dat natuurlijk kunnen egaliseren met het een of ander.
Maar is een 4cm dikke bouwplaat werkelijk drukvaster dan een 6mm bouwplaat. Dat zal toch niet veel uitmaken? Of helpt de dikte in drukvastheid?
 
Bij bouwplaat weet ik dat zo niet. Bij xps platen heeft 2cm een druksterkte van 250 kPa en 4cm 300 kPa.
Je zou ze in dikbed tegellijm kunne leggen.
 
Wordt de vloerverwarming alleen om warme voeten te krijgen of wordt het de ruimte verwarming?
In het tweede geval zou ik de constructie vloer er ook uithalen en een stukje uitgraven zodat er ruimte is voor goeie isolatie.
(in het eerste geval zou ik dat waarschijnlijk ook doen, ook dan is het anders zonde van de energie)
 
De vloerverwarming is inderdaad alleen voor 'de warme voetjes' niet om de ruimte te verwarmen. Ik ben het met je eens dat de beste en mooiste oplossing is om de constructievloer er uit te halen, maar het verschil in hoeveelheid werk is nogal flink tussen de 'snelle en minder mooie' oplossing en de degelijke oplossing.
 
Is een van de muren een buitenmuur.
Blijven de muren of die ruimte laag in temperatuur krijg je meer condens.
 
Ja, één muur is een buitenmuur met spouw. De andere muren zijn binnenmuren. In de oude situatie kwam er best wat condens op de buitenmuur. Deze wil ik van binnenuit isoleren met 3cm xps-bouwplaten.
 
Deze wil ik van binnenuit isoleren met 3cm xps-bouwplaten.
Of dat genoeg is is moeilijk te voorspellen.
Isoleren helpt alleen als er ook warmte is. Dus is het vermogen van de vloer te laag zal de lage temperatuur van de vloer de muren niet warm krijgen en zal daar toch condens ontstaan.
 
Voorheen had de badkamer alleen één handoekradiator en daarmee was de ruimte temperatuur ruim voldoende te krijgen. Alleen wat koude voeten en dat wilde ik oplossen door een elektrische vloerverwarming onder de tegels. Maar de vloeropbouw is nu mijn grootste zorg.

Wat als ik het volgende doe. Ik verwijder de restanten van de huidige dekvloer en ga de vloer vlakmaken met een hechtende vezelversterkte cementgebonden gietvloer. De minimale dikte van dit soort vloeren mogen aanzienlijk kleiner zijn, tot zelf maar 1cm. Afhankelijk van de hoogte die ik dan beschikbaar heb leg ik wel of niet een isolatielaag in de vorm van een wedi of qboard bouwplaat (4, 6, 10 of meer mm) en daarop de vloerverwarming en tegels.

Dank voor al het meedenken en suggestie.
 

Gerelateerde klussen

  • Gesloten
Reacties
7
Weergaven
7K
Reacties
2
Weergaven
86
Badkamer, waterleiding en afvoer
Coldwater
Reacties
1
Weergaven
237

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu