Op hoogte stellen pui aanbouw

Taktijs

  • #1
Goedenavond,

ik ben momenteel bezig met het bouwen van een aanbouw aan mijn huis. Hiertoe zijn de fundering en vloer al gestort en ben ik nu bezig met het plaatsen van het houten skelet van de binnenmuur. Dit skelet is opgebouwd uit 2 bij 4tjes. De onderkant van het skelet staat op een 2 bij 4 die aan de betonnen vloer is verankerd. Nu dient aan de achterzijde een nieuwe pui geplaatst te worden. Nu zit ik even met de vraag wat hiervoor de beste methode is. Zet ik dit kozijn gewoon op de 2 bij 4 en schroef ik deze vast?
Mijn idee is om het kozijn precies in het midden van de muur neer te zetten (half op het houten skelet en half op de te metselen buitenmuur). Waar moet ik op letten hierbij?
De randen van het kozijn aan de zijde van het skelet voorzien van compressband, verder rondom DPC folie aanbrengen. Aan de onderkant een loodslab?
Heeft iemand een overzicht/doosnede van een dergelijke plaatsing aan de onderzijde? Ik zie door de bomen het bos even niet meer hoe eea ten opzichte van elkaar in elkaar steekt.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Komt er nog een cementdekvloer op? De onderkant van de deur moet vrij kunnen draaien. Bij een buitendraaiende deur is de hoogte van de dorpel maatgevend, bij een binnendraaiende deur moet deze ca 1 cm over de afgewerkte vloer kunnen draaien.
 

Taktijs

  • #3
De deuren zijn buitendraaiend. Er komt inderdaad nog een dekvloer op. De hoogte van het kozijn is zo gekozen dat hij precies past tussen de stenen van de 'oude gevel' zodat er aan de onderzijde van het kozijn straks weer 5 rijen stenen gemetseld kunnen worden en dat de bovenkant van het kozijn gelijk ligt tussen 2 rijen stenen, zodat de stalen latei in de voeg past. Dit zodat op de latei weer verder gemetseld kan worden. Mijn vragen zijn eigenlijk:

1. Hoe stel ik de hoogte? Eenvoudig met wiggen en dan het kozijn vastschroeven in de onderbalk (2 bij 4)?
2. Leg ik dan op de onderbalk al het lood, wat helemaal doorloopt tot de buitenmuur?
3. Hoe vul ik de ruimte tussen de bovenkant van de onderbalk en de onderkant van het kozijn? volpurren?

Dit detail staat me niet helemaal bij? Ik kan bijvoorbeeld ook een stel lat van de juiste hoogte op de 2 bij 4 schroeven en daar het kozijn opzetten. Wat is hiervoor gangbaar?
 

Taktijs

  • #4


Hierboven een detail met mijn huidige idee. Het kozijn komt half op de binnenmuur te staan en half op de buitenmuur.
Waar ik vooral mee zit zijn de afdichtingen tussen het kozijn en de muren/vloer. Hoe wordt dit allemaal normaal gesproken afgedicht?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Een vuren balk is niet geschikt voor deze toepassing. Die rot in een paar jaar weg.
 

Taktijs

  • #6
Waarom is dat? Hij wordt toch niet vochtig?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Die wordt wel vochtig, want het is bovenop beton en onder metaal en niet te ventileren. Misschien kan je je eens verdiepen in standaarddetails :idea:

Kijk ook eens in het bouwbesluit. Een nieuwe aanbouw moet bijvoorbeeld aan de nieuwbouw isolatie-eisen voldoen.
 

Taktijs

  • #8
Ik ben dus eigenlijk ook opzoek naar dit standaard detail. Deze kan ik niet vinden.
Als wat je zegt waar is houdt dit in dat het houten skelet van de binnenmuren ook niet op een vuren 2 bij 4 kan staan? Dit wordt wel veel toegepast wat ik lees op internet.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
Dat is anders, want er zit geen metaal overheen. Als je onder je schuifpui hout toepast, kies dan een houtsoort met de juiste duurzaamheid en zet het goed in de grondverf.

Sowieso moet alle hout wat in contact komt met steenachtige materialen goed in de grondverf gezet worden.
 

Taktijs

  • #10
Nu is het kozijn wat er op komt te staan ook van hout, dus dat veranderd de zaak wellicht.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #11
Nee, want het vurenhout is ongeïsoleerd, staat in contact met het beton én heeft een lage duurzaamheidsklasse. Dat gaat dus niet samen.
 

Taktijs

  • #12


Dus dan is dit standaard detail wat hierboven staat getekend met het vuren regelwerk eigenlijk geen goed detail? Hier heb ik eea wel op gebaseerd namelijk. Ik hoor het graag want ik kan er nu nog bij....
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #13
Dat metaal heb ik blijkbaar zelf verzonnen :oops:

Onder een kozijn is gewoon anders dan een muur. Bv. door het lekwater wat van de deur/kozijn afkomt. Kies een hardhout wat ertegen kan, of stel het kozijn op kunststof blokjes en vul het af met specie.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu