Ontwerp afvoeren badkamer

Mrtn125

 • #1


Beste klussers,

Op het ontwerp van de afvoeren van onze badkamers zou ik graag wat feedback ontvangen. Bijgevoegde foto laat de plek van onze toekomstige badkamers zien met daarin aangegeven de plek van de 2 WC's, de 2 wastafels en het bad (douches komen op aparte afvoer naar de douche-wtw).

1) De blauwe lijnen geven de 110mm buis weer. Nu vroeg ik me af of ik de buis naar de tweede WC in 90mm zou kunnen uitvoeren. Dit scheelt wat ruimte en dan kom ik makkelijker door de raveling heen. Ik lees er wat verschillende verhalen over maar mijn conclusie is dat het mag als de maximale closetspoeling 6 liter bedraagt.
2) De afvoeren van wastafels en het bad had ik eerst met de paarse lijnen ontworpen maar na bestudering van het handboek binnenriolering afvalwater kom ik op de oranje lijnen uit. Klopt dit?

Alvast bedankt!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Marcn88

  • #2
  Voor t toilet zou u 90 mm kunnen gebruiken dit gaat prima houd u ook rekening met de beluchting?
  en dan nog een dingetje de 2 gele leidingen zijn dit gasleidingen????
   

  Mrtn125

  • #3
  De verzamelleiding gaat naar de standleiding en die is belucht.
  Die twee gele leidingen zijn inderdaad gasleidingen naar twee gashaarden.
   

  Baszos

  • #4
  Gasleidingen zullen gebeugeld moeten worden, en voorzien zijn van een on-onderbroken mantelbuis.
   

  Mrtn125

  • #5


  Bedankt voor de tip, de mantelbuis is nergens onderbroken. Ik dacht dat beugelen niet nodig zou zijn omdat waterslag niet met gas kan optreden (toch?), maar kleine moeite om die leidingen met een paar beugeltjes vast te zetten.

  De 110 of 90 afvoer door de raveling gaat wel een flinke hap nemen uit dat balkje (zoals te zien op de foto) maar ik zie geen andere optie. Balkje maar versterken met wat multiplex aan beide zijden.

  Maar het ontwerp is wel goed? Als alle kleinere afvoeren maar minimaal 1 meter voor de eerste WC afvoer op de verzamelleiding worden aangesloten dan ontstaan er geen problemen met leeggezogen sifons?
   

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  • #6
  Zorg dat er voldoende materiaal van de (opgeklampte) balk onder de buis zit. Daarmee behoud je een groot deel van de sterkte.
   

  Mrtn125

  • #7
  Dit wordt het definitieve ontwerp, vandaag de inkopen gedaan. Dit weekend aan de slag.

   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu