Ontluchting riool

Wizardnl

  • #1
Beste Forumleden,

IK heb een vraag. momenteel ben ik bezig met een grote verbouwing van mijn jaren 50 huis. Tijdens de verbouwing moet ik ook het riool aanpassen gezien de nieuwe badkamer en het verplaatsen van de CV naar de zolder. Nu ik alles los heb liggen viel mij op dat in de huidige situatie er geen ontluchting is.

is het verstandig om in de nieuwe situatie ( zie tekening) om een ontluchting aan te leggen door het dak heen? ook a is het maar 50 mm? 110 naar boven trekken is helaas niet mogelijk.

Alvast bedankt voor alle feedback, groet Remco

 

Bob23

  • #2
Ik heb zojuist het onderscheid geleerd tussen *ont*luchting wat nodig kan zijn voor overdruk door bijvoorbeeld veel regenval (tegen opborrelende afvoeren dus) en *be*luchting wat nodig kan zijn door onderdruk door bijvoorbeeld doorspoelen v/h toilet.

Een open dakdoorvoer heeft beide functies.

Ik heb elders gelezen dat 50mm inderdaad niet ideaal is, vanwege de grote hoeveelheid benodigde lucht in korte tijd, maar het is zeker beter dan niets.

Ik denk: Als de beluchting te weinig blijkt, kun je altijd nog *be*luchters plaatsen in de woning.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
De afvoer van de wasmachine is te klein, daar zou ik minimaal 40 mm voor aanhouden, 50 mm is beter, daar kunt u later een beluchter plaatsen als het een probleem zou opleveren.

De ontspanningsleiding van 50 is voldoende, 75 zou beter zijn maar als dat niet kan houdt het op.
Op de aansluiting van de wastafel kunt u later nog een beluchter plaatsen bij problemen maar die verwacht ik niet.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu