Ontluchting riool op vreemde plek?

Henk86

 • #1
Beste mensen,

In mijn "nieuwe" huis heb ik wat problemen met de rioolontluchting. Volgens mij zit deze op een vreemde plek: op de gevelmuur aan de voorkant van het huis op ongeveer 3 meter hoogte.

De ontluchting is simpelweg een PVC buis, ter hoogte van het bad, van 40mm die horizontaal door de muur heen steekt met een ijzeren roostertje er voor. Boven de rioolontluchting zit het badkamerraampje en een meter of 3 naar links het slaapkamer raam. Niet geheel verrassend hebben we soms last van stankoverlast in met name de badkamer.

Nu is het openbreken van de badkamer niet echt iets wat ik wil gaan doen. Dus ik ben op zoek naar alternatieven:

Optie 1. De ontluchting afsluiten. Ik snap dat dit ook weer nieuwe problemen kan geven doordat de kans bestaat dat sifons leeg getrokken worden, als bijvoorbeeld het bad leeg loopt. Maar het is de simpelste "oplossing".

Optie 2. De ontluchting afsluiten met een beluchter. Dan kan alleen lucht er in maar niet er uit. Volgens mij is hiermee het probleem van leeg trekkende sifon bij het leeglopen van het bad opgelost? Overdruk, als gevolg van bijvoorbeeld hevige regen, in het riool kan nog wel problemen geven volgens mij?

Optie 3. De ontluchting verplaatsen en door het dak heen steken. Dit is veruit het lastigste te realiseren. Als ik de huidige ontluchtingsbuis wil verleggen moet hiervoor de badkamer open gebroken worden. Dit is iets wat ik heel erg graag wil voorkomen. Een andere mogelijkheid die "iets" minder ingrijpend is om de afvoerbuis welke naar de wastafel loopt te verlengen en hiervan de ontluchtingsbuis te maken welke door het dak heen gaat.

Welke optie zouden jullie aanraden? Of zien jullie nog hele andere mogelijkheden?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Plaats eens een situatie schets van je huis en riool en een foto van die buis die maar 3m hoog komt.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu