Ontluchter afvoer op het dak

Erik86

  • #1
Wij gaan de badkamer op de eerste verdieping verbouwen. In dit huis is op dit moment nog geen ontluchter / beluchter op de afvoer aanwezig waardoor het beneden op de wc regelmatig stinkt. Dit willen we dus direct goed aanpakken.

De situatie is als volgt;


Het is het makkelijkste om de 50mm buis die naar boven gaat door te trekken door het dak dmv een dakdoorvoer. Alleen vraag ik me af of dit wel kan. Moet een ontluchter per se dezelfde diameter hebben als de hoofdriolering (110mm) of mag dit ook gewoon 50mm zijn?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Loopt het water naar links of naar rechts. Wat is er aan de uiteinden aangesloten. Kan daar nog lucht in of uit. Kijk ook of er een degelijke oplossing met de pannen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
De pijp van 50 mm kan gewoon doorgetrokken worden tot boven de pannen.
Het verval van het water van het toilet is maar weinig, dat zal geen problemen geven.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Mocht je ooit een douche of toilet op de 3e verdieping willen realiseren, dan is het wel handig om alvast met 110 door de verdiepingsvloer te gaan.
 

Erik86

  • #5
@Wgb Het water stroomt naar rechts. Ik weet niet zo goed wat er aan de uiteinden zit.

@Jan Top, bedankt.

@Walker goed idee, maar het is heel erg krap op zolder, dus daar zal geen badkamer of toilet komen ;)
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Heel misschien zou je wat geborrel in de afvoer van de keuken kunnen krijgen als de buis links gesloten is. Mocht dit gebeuren zal het syphon weer snel met water worden aangevuld.

Ik merk wel op dat een toilet op 1, als je een tijdje met pensioen bent erg handig is.
Wat goed dat ik lang geleden die moeite hebt genomen.
 

Erik86

  • #7
Het is een heel klein huis. Mochten we er zolang blijven wonen dam maken we een slaapkamer op de eerste verdieping. Thnx voor de tip :)

Een ander probleem waar ik tegenaan loop is dat ik sowieso geen dakdoorvoeren kan vinden bij de bouwmartk. De gamma heeft wel een ontluchtingskap, maar voor een buisdiameter van 70mm ipv 50mm. Weet iemand waar ik een 50mm doorvoer + kap kan krijgen?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Zet een verloop van 50 x 70 mm op het bovenste stukje pijp.
 

Erik86

  • #9
Ik heb nog een ander idee, maar misschien is dit wel heel erg gek. De buis die als ontluchter naar buiten gaat, gaat normaal gesproken door het dak. Maar het is veel makkelijker om deze buis dmv een 90 graden bocht uit te laten komen vlak onder de dakpannen, bij de grote dakgoten (zie rode pijl op de foto). Dit is namelijk precies zo hoog als het begin van het schuine dak in de badkamer.

Kan dat, of is dat echt niet aan te raden? Dit scheelt me een gat in het dak en een dure dakdoorvoer. Het is baksteen dus daar moet wel een gat in te maken zijn.

 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu