Oneindige weerstand/verwarmingselement Whirlpool droger

EmQu

  • #1
Hallo,

Kan iemand mij uitleggen wat oneindige weerstand is?

Mijn Whirlpool wasdroger wordt namelijk niet warm en ik ben al wat dingen aan het doormeten. De 2 thermostaten geven nauwelijks weerstand en zijn dus nog heel (voor zover ik heb gelezen op het forum).

Nu heb ik zitten zoeken op het forum en ben een aantal posts tegengekomen waarin gesproken wordt over een waarde van 21 ohm op het verwarmingselement als hij heel is, en een "oneindige weerstand" als hij kapot is.

Hoe moet ik dan mijn multi-metertje instellen en op welke punten moet ik precies meten? En moet ik dan het element meten als ik hem uit de machine heb en met stroom erop of als ik hem (zoals nu) uit de machine heb?

Groet,
Marc
 

Ronald42

  • #2
Zodra er GEEN verbinding is tussen de 2 aanluitpunten van een te meten object (I.d.g. het verwarmings element) is de weerstandswaarde oneindig hoog.

Het display geeft dezelfde waarde aan als wanneer U de 2 meetpennen in de lucht zou steken.
 

EmQu

  • #3
Dankjewel, da's duidelijk.

Hoe meet ik nu het verwarmingselement? Ik heb het uit de machine gehaald en er steken 2 lange pennen uit, volgens mij moet ik de 2 pennen van mijn multimeter elk tegen een andere pen aandrukken om de weerstand te meten.

Mijn probleem is dat ik de volgende standen heb om ohm te meten: 2000k, 200k, 20k, 2000 en 200. Op welke stand moet ik hem zetten?

:?:
 

W.A. Vijn

  • #4
U moet gewoon uw meter op de hoogste stand zetten en dan zal uw meter uitmoeten slaan of bij digitaal op 0.00 moeten staan. Zo ook bij uw thermostaten.

Maar het kan ook het elektronica zijn als deze in het apparaat zit. Dat weet ik namelijk niet omdat u verder geen servicenr. er bij gezet heeft. Als hij er in zit, zit hij als je er achter staat linksvoor, en mogelijk dat daarin een onderbreking zit bij een relais. Maar doe alles zonder stekker in het stopcontact. :mrgreen:
 

EmQu

  • #5
Het was inderdaad wat handiger geweest als ik dat er gelijk bij had gezet ja.

Gegevens zijn:
Whirlpool AWZ 567/3
8575 567 01010
07 9844 502 560

Ik heb de thermostaten gemeten en die gaven op de hoogste stand allemaal nullen, het warmteelement heb ik gemeten aan de 2 uitstekende pennen, dan geeft hij ook allemaal nullen maar als ik hem meet door mijn 2 pennetjes van de multimeter aan de plek te doen waar de klemmetjes opmoeten dan blijft hij als waarde de 1 geven (ofwel de standaardwaarde).

Dus klopt mijn vermoeden dat het verwarmingselement misschien kapot is?
 

W.A. Vijn

  • #6
U moet gewoon op het element meten, daar waar de draden op aan gesloten worden. U heeft waarschijnlijk twee thermostaten boven elkaar met een klem er overheen. Dan kunt u het element wat in de midden zit even los trekken en dan op de kale lippen meten. blijft de meter op 1 staan zullen we maar zeggen, is het element stuk.
 

EmQu

  • #7
Het verwarmingselement is zeg maar langwerpig en daar steken 2 pennen zo'n 4 cm uit (dikte van een balpen). Boven en onder de pennen zaten 2 kleine dopjes (de thermostaten als het goed is), daaroverheen zat een koperen klem die de thermostaten op hun plek hielden. Als ik aan de uiteinden van de pennen meet geven die een waarde van 1.

Ik ga er dus vanuit dat het element kapot is, ik ga van de week eens langs bij een witgoedzaak om hem nogmaals te laten doormeten en een nieuwe te bestellen. Zou iemand mij een naam van een zaak kunnen geven (per prive bericht i.v.m. mogelijke reclame anders op het board) waar ik professioneel word geholpen, d.w.z. waar ze de boel nog eens kunnen nameten en weten waar ze het over hebben.

In ieder geval wel al bedankt voor de info zover.
 

EmQu

  • #9
Ik zat ook aan Handyman te denken, maar wist niet of ik dat mocht noemen, reclame enzo. Maar goed dan ga ik daar eens kijken, er zit er 1 in Gouda, da's 10 minuutjes van hier. Allen mijn grote dank.
 

EmQu

  • #10
Ben naar een electrozaak geweest vandaag om het verwarmingselement nog eens door te laten meten. En inderdaad... oneindig.

Ik wilde meteen een nieuw element bestellen maar schrok me een hoedje van de prijs voor het onderdeel: tussen de € 160 en € 170 !!!! En dan is er al iets leuks met de prijs gedaan.

Ik had hier en daar gelezen dat zo'n element een euro of € 50 á € 60 ging kosten. Wilde deze zaak mij nu gewoon een poot uitdraaien of zijn die elementen voor een Whirlpool awz567/3 echt zo duur? Als dit het geval is koop ik lekker een nieuwe wasdroger want deze is inmiddels ook al bijna 7 jaar oud.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #11
Bij een (duits) internet-onderdelenbedrijf (dat ik hier niet noemen kan...) heb ik onderdelen voor exact het genoemde 857556701010 nummer gevonden.

Het verwarmings-element kost daar 114 euro, incl Mwst, excl. (ongetwijfeld hoge) verzendkosten.

Ook niet echt goedkoop... heb je een idee!
 

EmQu

  • #12
Dankjewel, ik heb net ook een prijs van een Nederlands bedrijf gehad van 120 euri's.
Maar wat is nu verstandig? Het apparaat is bijna 7 jaar oud, een nieuwe wasdroger heb je al vanaf 250 á 300 euro. Zal ik nu een nieuw duur element in een oude wasdroger zetten? Moeilijk hoor.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #13
Tja, dat is een keuze waarin we je niet echt kunnen helpen. De (gemiddelde) levensduur van wasdrogers verschilt enorm per merk en prijs, alle waar naar zijn geld gaat bij witgoed nog steeds redelijk op...
 

EmQu

  • #14
Nou ik heb het met de baas thuis (de vrouw natuurlijk) er over gehad en ik denk toch dat ik het element ga vervangen. Ik heb een bedrijf gevonden waar het te koop is voor 120 euro. Tot nu toe het goedkoopst. En voor dat geld koop je natuurlijk geen nieuwe. Ik vind het wel vreemd dat er zo verschrikkelijk veel prijsverschil zit tussen de diverse winkels hoor. Van 120 euro t/m 180 euro.

Maar goed ik ga nu een beetje off topic volgens mij. Ik ga het element bestellen en hem plaatsen. Ik hoop dat hij het dan weer doet.
Dank u voor de comments hier.

Marc
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #15
Altijd nog de moeite waard geweest om te shoppen, scheelt toch weer...

Horen we nog even of het gelukt is?
Zijn we altijd benieuwd naar.

Succes bij de werkzaamheden!

Groetjes, Kees
 

EmQu

  • #16
Zo heren (en wellicht ook dames),

Daar ben ik weer. Vandaag het nieuwe verwarmingselement binnen gekregen en zojuist geplaatst.

Paar natte handdoeken erin en aangezet. Met mijn domme hoofd even aan de achterkant gevoeld van het element. Nou hij doet het hoor, een middelvinger met een blaartje erop nu.

Wat me wel een beetje zorgen baart is de lucht die er van de droger afkomt nu. Misschien omdat het element gloednieuw is, maar ik meen een schroeilucht te ruiken. Voor de zekerheid toch maar de brandblusser en de brandmelder in de buurt.

Overigens kwam het element bij een zaak vandaan van iemand die ook lid is van dit forum. Dus als je het leest Richard nog bedankt voor de snelle service en de tips.

Groet,

Marc
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #17
ik meen een schroeilucht te ruiken
Verschroeid vlees zeker? Wie zich brandt... :mrgreen:

Vaak is het stof wat in het begin stinkt. Nieuwigheid zeggen ze dan...
 

EmQu

  • #18
Nee het was geen BBQ lucht gelukkig.
 

Co de Witgoedman

  • #19
Geen probleem, element is vuil en dit wordt eraf gebrand.
 

EmQu

  • #20
Dat idee had ik ook al hoor, maar wilde het even zeker weten.

Helaas heeft zich het volgende probleem aangemeld: de droger gaat piepen na een half uurtje als teken dat hij klaar is.
Alleen is de was dan nog drijfnat. Dus wat dat nu weer is? Hij deed dit ook voordat het element stuk ging, ik denk ook dat dit de reden is geweest voor het kapot gaan.

Ik heb de droger helemaal uit elkaar gehaald. Onderin zat een motor, helemaal vol met stof, heb ik helemaal leeggezogen, dus volgens mij kan er nu niks meer verstopt zitten. Iemand een idee?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu