Ondervloer - hoe dik mag deze zijn?

Turesnuur

 • #1
Bij ons 'nieuwe' jaren-60 huis lag op de verdieping laminaat. De opbouw is ondervloer (van die groene zachtboard achtige) met daarop spaanplaat geschroefd en dan 3 mm schuimplastic.

Wij vonden het laminaat niet mooi en hebben het verwijderd. De nieuwe vloer wordt Kempas planken. In 1 kamer heb ik het inmiddels gelegd. (zwevend met de kopse kanten verlijmd)

Het liefst wil ik de hele verdieping doorleggen, dus ik heb de drempels verwijderd en opgevuld. De overloop en 1 (kleine) kamer liggen echter lager... (6-8 mm).

Mag ik bovenop de spaanplaat uitvullen met extra ondervloer of het oude laminaat? Of moet ik dit dan onder de spaanplaat doen?

Bvd
Arthur
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Parketteurtje

  • #2
  Dag Arthur, de dikte van de ondervloer speeld geen rol in deze mits hij maar goed aansluit op de ondervloer die reeds ligt dus e.v.t de aan te brengen opvullende ondervloer goed vast leggen op de bestaande ondervloer. (lijmen en schroeven)

  Je moet proberen te voorkomen dat deze vloeren op mekaar gaan klapperen, daarvoor speeld de ondervloer ook de bepalende factot in zijn geheel. Is deze goed gelegd dan kan je deze Kempas plankenvloer er best op leggen.

  Ik neem aan dat je de kopse kanten hebt verlijmd om te voorkomen dat deze uitmekaar worden gelopen!!. lijm niet teveel want als dit Kempas hout eenmaal begint te werken werkt ook de kopsenaden mee, en als deze dan zitten verlijmd scheuren ze gewoon in de lengte van het hout mee.

  Ik heb toch nog even een vraagje, wat heb je tussen de ondervloer en de Kempas plankenvloer gelegd!! denk wel dat daar ook wel die schuimplastic/ thermofeld tussen kan gebruikt worden om het geluid tegen tegaan van van het klapperen van hout op hout, op de lange termijn draai je daar vandoor alleen al omdat je deze vloer zwevend gaat verleggen.

  De grootste waarschuwing blijft toch altijd, laat speling geheel rond de vloer zodat hij goed kan werken.

  Met vriendelijke groet, Parketteurtje. (Jo)
   

  Turesnuur

  • #3
  Hallo Jo,

  Bedankt voor de reactie.

  Ik heb inderdaad de kopse kanten verlijmd en 1 heb een naad van 1 cm rondom aangehouden. (Zou jij adviseren hier 'parketveren' in te plaatsen?)

  Mijn opbouw is nu: houten vloerplanken, groene plaat, spaanplaat geschroefd, 3 mm schuim van de rol, kempas.

  De spaanplaat vloer sluit niet aan bij de kamers onderling, dus daar moet ik mee aan de slag. Het lijkt me dat ik het beste kan ophogen door de spaanplaat delen los te schroeven en daar onder extra materiaal te plaatsen? Of kan ik ook op de splaanplaat verder met groene plaat... dat is makkelijker gelijk te krijgen?

  Bvd
  Arthur
   

  Parketteurtje

  • #4
  Dag Arthur, je bent goed bezig zo te lezen. Over de parketveren heb ik weinig te vertellen dat is een persoonlijke keuze, ik gebruikte de laatste jaren siliconenkit (proppen) zo om de 30 cm geheel rond de vloer en eenmaal droog heb je hetzelde effect.

  Toen de zwevendevloer jaren geleden zijn introductie deed werkten wij met stukjes geperste (rubber/gummy) die werd dan tussen vloer en muur geduwd, achteraf na jaren komt dit principe overeen met deze kitten (diverse soorten) en als het moet is zo een propje er zo uitgewipt.

  Ik hoef je niet te vertellen dat siliconenkit veerkrachtig genoeg is om dit meewerken van het hout op te vangen (en stukken goedkoper) als die veren! dus deze keuze is aan jou.

  Over de ondervloer zijn we het eens, laat alles liggen hoe het er nu bij ligt (indien dit goed aansluit op de vloer en niet kraakt) en ga verder met deze te verhogen op de bestaande spaanplaat.

  Het voornemen wat je aangeeft de groene plaat op de spaanplaat te leggen is dan ook perfect, indien de hoogte dan overeenkomt met de onderkant van je Kempas vloerplank hoeft je geen extra geld uit te geven om daar nog die schuim van de rol onder te verwerken.

  Let wel er op dat de Kempasvloer goed contact maakt met de groene platen, deze dempen en isoleren meer dan genoeg en leg die schuim alleen maar indien dit nog nodig voor het hoogteverschil op te vangen.

  Heb je nog verdere vragen dat had ik deze graag van je vernomen, samen komen we er wel uit.

  Met vriendelijke groet, Parketteurtje. (Jo)
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu