Onderverdeler vragen

Peyke

  • #1
Hallo,

Ik heb een woning in Duitsland, de ouderwetse groepenkast wil ik vernieuwen, direct hiermee wil ik een onderverdeler aanbrengen op de begane grond, zelf woon ik op de eerste en zolder verdieping. Omdat ik de begane grond ga verhuren wil ik de huurder een eigen meterkast geven waarbij het doel is dat bij calamiteiten van de huurder de hoofdkast van mij ongemoeid blijft, ik ben er namelijk niet altijd dus dat zou betekenen dat de huurder een tijd zonder stroom zit.

Ik weet dat in DLD iets andere regels dan in NL gelden, maar als er met technische termen worden gegooid doe ik dit liever in het NL ipv Duits vandaar dat ik de vraag hier stel.

Het is een 3 fase installatie, 3x 35AMP hoofdschakelaar. De hoofdzekeringen zitten in een afgesloten kast in DLD, deze staat in de kelder en kom (en mag) ik verder niet aan.

Vanuit Duitse info zou het zo moeten:

Na de hoofdschakelaar van de hoofdgroenkast wil ik een 3 fase automaat aansluiten (32/35amp), dan een 10mm kabel naar de begane grond (10mtr), kabel aansluiten op een 3 fase aardlek (30mA 40A) en van hieruit de 16a groepen (incl. 1 kookgroep). Duitsers zetten gerust 8 groepen achter de hierboven genoemde aardlek, maar ik wilde de NL variant van max 4 aanhouden.

Kan dit zo/ of zouden jullie aanpassingen adviseren, alle info is welkom.

zelf vraag ik mij namelijk af of die 35a automaat wat de kabel af doet zekeren wel kan i.c.m. de 3x 35 amp. hoofdschakelaar ivm selectiviteit?
Daarnaast vraag ik mij af of de aardlek van 40a tevens dienst mag doen als "hoofdschakelaar" van de 2e kast om nameijk ervoor te zorgen dat met een klik de gehele kast spanningsvrij is?

Ik hoor het graag van jullie.

Grt
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Je zou bij het energiebedrijf moeten vragen wat voor hoofdzekeringen je hebt. Meestal is dit 63A en dan is de hoofdschakelaar van 35 A al verkeerd. Als je weet wat voor hoofdzekeringen je hebt, kun je pas over selectiviteit nadenken. Je kunt niet selectief zijn tegenover een hoofdschakelaar, want die schakelt uit zichzelf niet af.

In Duitsland mogen werkzaamheden aan elektrische installaties alleen worden uitgevoerd door gecertificeerde bedrijven. Officieel mag je als leek niet eens een lamp ophangen.
 

Peyke

  • #3


Hierboven een foto van de installatie, in de keuken 🙄

Wat ik zo heb gelezen is dit inderdaad 63apm. Uitgaande van bouwjaar woning/ aanleg installatie. Ik ben de komende tijd er ook niet aanwezig dus kan ook niet even gaan kijken.

Wat ik wel 100% weet is dat er 3x 35 amp automaten inzitten (de rode knoppennop foto). Van hieruit worden de 16amp automaten gevoed, al zag ik her en der ook 20amp automaten zitten.

Kun je nav de 35amp smeltzekeringen wel doorrekenen richting onderverdeler?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #4
Dat lijkt me allemaal prima selectief voor Nederlandse begrippen 20 A tegenover 35 A en 35 A tegenover 63 A.

Ben even gaan googelen en volgens wat ik heb gevonden is er in de Duitse normen geen expliciete verplichting om selectief te zijn. We mag het aanspreken van een veiligheidsinrichting voor een stroomkring geen impact hebben op andere veiligheidsrelevante stroomkringen. (https://www.elektropraktiker.de/fachartikel/detail/selektivitaet-von-schutzeinrichtungen/). Allemaal lekker vaag.

Volgens mij, zou je prima twee van die 35 A smeltpatroonhouders in je nieuwe groepenkast moeten kunnen plaatsen en met één ervan je onderverdeler voeden. Dat kun je het best bespreken met een installateur ter plekke.
 

Peyke

  • #5
Bedankt voor je reactie, ik zal het gaan overleggen.

Waar ik even van de wijs wordt door gebracht is dat je zegt om 2 smeltpatroonhouders terug te plaatsen. Waarom dan niet 3? Omdat het 3fase is.
Grt
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #6
Ik bedoelde 2 setjes van 3.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu