Onderverdeler in de schuur

Tom.P

 • #1
Beste,

Ik heb er behoorlijk wat uurtjes opzitten op het forum en de rest van het internet maar ik kom er niet helemaal uit. Wij krijgen straks van een bepaald merk een aantal zonnepanelen met micro omvormers. Deze moeten in een verdeler in de schuur komen te zitten. Plus er komt een extra groep voor monitoring van de omvormers en eventueel nog een groep voor de toekomst voor het plaatsen van één of meerdere batterijen.

Ik heb een 3x25 aansluiting en daarop zitten meerdere aardlekschakelaars van 40a, nu heb ik behoorlijk wat gelezen over Selectiviteit, maar ook behoorlijk veel over dat het helemaal niks uitmaakt over hoeveel ampere de aardlekschakelaars of automaten zijn. ''Hoe hoger hoe beter en 40a is het goedkoopst dus kan je bedter die nemen.'' Nu heb ik daar ook mijn twijfels bij. Het plan is dus een aardlekschakelaar te plaatsen in de groepenkast (die zou i.v.m. selectiviteit weer 300ma moeten zijn?) en vanaf daar naar de onderverdeler in de schuur te gaan en daar dan een hoofdschakelaar met een aardlekschakelaar (die dan weer 30ma moet zijn) en daar dan weer 3 groepen op te plaatsen. Maar nu weet ik dus niet welke aardlekschakelaar/automaat ik nodig heb.

Hoop dat jullie mij hiermee kunnen helpen.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  • #2
  Per eindgroep zul je een aparte kabel naar de schuur moeten trekken, en de eindgroepen moet je in de meterkast plaatsen.

  Want met 3x 25A kun je max 10A afzekeren in je onderverdeler.

  Hoeveel WP wordt de PV-installatie, en ga je deze op 1 fase of op 3 fasen aansluiten?
   

  Tom.P

  • #3
  Bedankt voor de snelle reactie Walker.

  3 fase en een kleine 3000wp totaal

  Maar hoe zit het dan met een pv verdeler? Ook allemaal nieuwe kabels trekken naar de meterkast? (het liefst wel natuurlijk) maar dat werkt toch ook?

  De 40a aardlekschakelaars die nu in mijn groepenkast zitten (nog gebeurd bij de vorige bewoner) Dit zou dus eigenlijk ook helemaal niet mogen?

  En de 1.6 regel was alleen verplicht bij smeltzekeringen en niet meer bij de automaten toch? En is een advies geworden tegenwoordig of heb ik dat verkeerd gezien? Want er komt een hoop voorbij.

  Via een filmpje op youtube: ''Selectiviteit in de meterkast, met zonnepanelen - besparingen en duurzaamheid'' Zie ik dat hij van 25 naar 20 naar 16 gaat en dat mag dan weer wel omdat het geen eindgroepen betreft? Of is dat mogelijk omdat het om aardlekautomaten gaat en niet om schakelaars?

  Sorry voor de vele vragen maar ik probeer zoveel mogelijk in 1 bericht te plaatsen, alvast bedankt voor de reactie.
   

  Tom.P

  • #4
  :cry::?:
   

  Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #5
  PV verdeler kun je gewoon gebruiken ja zo lang er geen andere wcd's of verbruikers tussen de groepenkast en de PV verdeler zitten.

  Een 40A aardlek wil zeggen dat die geschikt is om maximaal 40A af te handelen. Die 40A heeft niets te maken met de foutstroom of selectiviteit.

  Selectiviteit is een eis, je dient je te houden aan de netbeheerscode. Dat er vanalles geknutseld wordt op gebied van PV wil niet zeggen dat het mag en veilig is.

  In een normale huisaansluiting is het doorgaans niet mogelijk om een onderverdeler toe te passen.

  Beste gewoon een extra kabel graven.
   

  Tom.P

  • #6
  Hoi Vonken trekker, ik zie het een beetje laat maar bedankt voor de reactie!

  Een extra kabel graven heb ik geen enkel probleem mee, het gaat er om dat het systeem met elkaar in verbinding moet staan.

  Ik ben het nu wel helemaal kwijt wat betreft selectiviteit, ik dacht dat je niet meer achter de aansluiting mag neerzetten dan die 25A.

  Maar naast dat ga ik toch proberen het hele zooitje in de groepenkast neer te hangen, achter een aparte aardlekschakelaar, alleen die mag dus wel 40a zijn?
   

  XanderH

  Specialist Elektra
  • #7
  Een 40A aardlekschakelaar is een aardlekschakelaar geschikt voor een stroom t/m 40A. Net zo goed als dat bijvoorbeeld een standaard lichtschakelaar geschikt is om 10A te schakelen. Het is geen 40A beveiliging en het heeft helemaal niets met selectiviteit te maken.

  25A aardlekschakelaars zijn duurder dan 40A aardlekschakelaars (een kwestie van marktwerking / vraag en aanbod), daarom zie je meestal 40A aardlekschakelaars. Die mag je prima gebruiken achter een 3x25A aansluiting. Net als 63A aardlekschakelaars, 80A aardlekschakelaars, ... Je mag achter die 3x25A aansluiting ook prima een 5x95mm² kabel geschikt voor 200A aansluiten hoor. Als je die met 16A beveiligt is het nog selectief ook.
   

  Tom.P

  • #8
  Bedankt XanderH, maar dan begrijp ik de selectiviteit inderdaad niet helemaal, of wanneer je dat dan wel moet toepassen. Als je een aardlekschakelaar van 40a in de groepenkast plaats en daarna een aardlekschakelaar (40a?) plaats in de onderverdeler in de schuur moet je wel selectiviteit toepassen? want daar mag je dan niet 3 groepen van 16a achter plaatsen? Of hoort die 2e aardlek daar helemaal niet en kan dit net zo goed een hoofdschakelaar zijn?
   

  Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #9
  Ik denk dat je er beter een electricien bij kunt halen; deze klus lijkt je pet te boven te gaan...
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu