Ondersteunen draagbalken zolder

Angelast

 • #1
Een jaar geleden kochten wij ons jaren 50 appartement op de vierde (hoogste) verdieping. Binnen de vereniging van eigenaren is afgesproken dat wij de zolderverdieping er eventueel bij mogen betrekken.

Langzaam aan zijn wij hieraan begonnen, elektriciteit doortrekken, indelingen maken, water en afvoeren aanleggen, isoleren enz.
Inmiddels zijn we zover dat we de OSB platen kunnen leggen. Maar helaas kwamen we een aantal weken geleden iets tegen, waardoor we niet direct verder konden.

Op de foto ziet u (witte stenen) de schoorsteen, waartegen men een balk heeft bevestigd. Tegen deze balk zijn latjes van hooguit 3 cm dik geschroeft en daarop steunen twee vloerbalken. Hierdoor hebben deze niet voldoende draagkracht. Wanneer we nu lopen over deze vloerbalken voelen we al veering, met het idee dat er wellicht een kast of bed wordt geplaatst, kunnen we dit niet zomaar laten zitten.

Onder deze balken is direct het plafond bevestigd, waardoor we lastig klemmen oid kunnen gebruiken.
Wellicht dat iemand binnen dit forum ons tips kan geven.
Bedankt,

Angela Steevens
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Fiesiekus

  • #2
  De vraag is natuurlijk of die vering door deze ophanging wordt veroorzaakt of dat de balken te dun zijn c.q de overspanning te groot is. Dan is het dus een constructievraagstuk.

  Misschien is de zolder ook niet bedoeld om als woongedeelte ingericht te gaan worden.
   

  Pepjo

  • #3
  Hiervoor even naar een goede bouwmaterialen-zaak gaan, en je probleem voorleggen. Er bestaan hier wel hoekijzers voor.

  Ik vind het wel vreemd dat de balken veren. Dit zou betekenen dat ze eigenlijk te licht zijn voor de nieuwe toepassing. Kijk eens hier balkenschuif of de maat wel juist is.

  De opleg mag dat veren niet veroorzaken.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #4
  De opleg van de balken is niet goed om de vloer in gebruik te nemen, alleen het bovenste stukje balk is opgelegd, bij belasting kan de balk in het midden gaan scheuren.

  Daarbij is ook de hart op hart afstand van de balken van belang, alleen de afmeting zegt lang niet alles.
  Het lijkt mij niet meer dan een balklaag voor de ophanging van het steengaas/stucplafond.
   

  Kloek77

  • #5
  Als dit zo bevestigd zit,
  ben ik erg benieuwd hoe dit stukje draagbalk voor de schoorsteen (raveling) verbonden is aan de andere balken die tot/in de muur doorlopen.
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu