Onderkant radiatoren wordt vrijwel niet warm

Utrecht2932

  • #1
Hoi,

Om het gasverbruik te optimaliseren heb ik temperatuur sensoren gekocht voor bij de Remeha Tzerra Ace ketel. Daarmee merk ik dat de temperatuur van het retour water erg dicht in de buurt ligt bij de temperatuur van de aanvoer, terwijl de onderkant van de radiatoren niet of amper warm wordt. Mijn kennis over verwarmingsinstallaties is beperkt, en ik vraag me af of dit goed gaat.

Bijvoorbeeld, de aanvoer temperatuur van de cv ketel staat op 60 graden, dan bedraagt de retourtemperatuur vaak rond 50 en soms zelfs meer. En dit terwijl een groot deel aan de onderkant van de radiator koud blijft, en zeker niet in de buurt van 50 graden. Ik heb kwartslag gedraaid aan de rechter voetventiel (zie foto), volgens mij is dat de retour, maar het heeft niet geholpen.

Ik vraag me af of ik iets over het hoofd zie, want in mijn ogen is het raar dat de retourtemperatuur zo hoog is terwijl een groot deel van de radiator koud aanvoelt. Of gaat dit wel goed?


Voor de volledigheid: we hebben Tado in huis, en dit komt voor als ik de drie radiatoren in de woonkamer (het verst van de cv ketel) aanzet. Radiatoren op de 1e en 2e verdieping doen het wel goed en worden volledig warm. Er is ook een bypass geïnstalleerd op de 1e, en die word best snel warm, vind ik ook gek.

20220407_112940.jpg
 
Laatst bewerkt:

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #2
Dat laatste, bypass die doorlaat, is de oorzaak dat de retour erg warm is. Hoort alleen open te gaan als alle radiatoren (behalve misschien een kleintje op de WC of zo) dicht zijn.
Over de wat koude onderkant: als aanvoer en retour goed zitten, dus als de radiatoren als eerste aan de bovenkant warm worden, is dit normaal/niets aan te doen. Je wilt juist dat het water in de radiatoren af koelt, zodat het koudste deel van de CV ketel en daarmee de rookgasafvoer zo min mogelijk opwarmen.
 
  • Like
Waarderingen: Utrecht2932

Utrecht2932

  • #3
Hey, dank voor je reactie. Het lijkt inderdaad aan de bypass te liggen. Bij het aanzetten van de verwarming vandaag werd de bypass snel warm, veel sneller dan de radiatoren beneden. Hierdoor was de retour ook snel warm, en is het nadelig voor mijn gasverbruik vermoed ik.

Enig idee hoe het kan dat de bypass open gaat? Ik heb 'm op maximaal staan (0.5 bar) maar kan me niet voorstellen dat drukverschil 0.5 bar is tussen aanvoer en retour

En is het slecht voor het gasverbruik? Ik heb de cv ketel bewust laag op 60 graden gezet

20220408_162705.jpg
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #4
ja het gasverbruik zal verslechteren doordat de retour continu te warm is met als gevolg een terugmodulerende ketel en eventueel pomp, hierdoor moet de ketel langer verwarmen met een lager rendement
 
  • Like
Waarderingen: Utrecht2932

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu