Onderhoud rolluiken

Miss74

  • #1
Hoi,
4 jaar geleden heb ik rolluiken laten plaatsen.
Al die tijd hebben ze het prima gedaan.
Voor een renovatie aan mijn huis zijn ze verwijderd en hebben ze in plastic in de tuin gelegen.
Toen ze terug gehangen zijn merkte ik wat zaken op, nu ben ik maar een leek dus als iemand er meer van weet zou ik met die info erg blij zijn.
Mijn luiken zakken niet meer zonder haperen, de luiken zakken iets scheef (dit zie ik aan de gaatjes stand) en en geleider is vervangen door een geleider met borstels ipv de hiervoor aanwezige geleiders met rubbers.
Kan dit kwaad voor de luiken of de motor?
En er is toch wel wat fijnstof in gekomen, wat misschien aanleiding is voor het haperen? Is er een manier om de luiken weer gladjes te laten werken?
Betreffende de geleider die vervangen is door een geleider met borstels, is het aan te raden deze te vervangen voor één met rubber?
Het betreffen Verano rolluiken met somfy motoren en wandschakelaars
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
De luiken horen niet te haperen bij zakken. Ze ondervinden dus blijkbaar weerstand en dit is op den duur schadelijk voor de lamellen en mogelijk ook voor de motor.

Je zult moeten achterhalen waardoor ze haperen. Kan bijvoorbeeld zijn dat de geleiders te dicht op elkaar staan of niet haaks onder de kast of in diepte verspringen.

Begin eens met de geleiders in te spuiten met siliconenspray. Mogelijk helpt dit al.

Borstels zouden in mijn optiek minder wrijving geven dan rubbers dus zou geen probleem moeten zijn.
 
  • Like
Waarderingen: Miss74

Miss74

  • #3
Ohw, ik heb het verkeerd opgeschreven, bij het zakken zie ik de hapering niet, bij het optrekken wel, je ziet dan dat er tussen het optrekken naar gaatjes stand lamellen achter blijven. Voorheen ging dat dus gelijkmatig.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Dan gelden nog steeds dezelfde stappen.

Controleer ook even als het luik naar beneden is en de kap open of de veren nog allemaal goed vast zitten tussen de as en de lamellen.
 
  • Like
Waarderingen: Miss74

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu