Onder-groepenkast: welke regels gelden?

Gfklus

  • #1
Ik sta op het punt om een nieuwe groepenkast te plaatsen in ons bouwproject (heb ik zelfs al in huis) maar twijfel over het volgende.

De meeste groepen (zo'n 6 à 8) komen fysiek dicht bij elkaar te zitten in een woongedeelte achterin, terwijl de rest (3 licht en 1 kracht) in het garagedeel aan de straat komt. Voor alle groepen in het woongedeelte zou ik vanaf de meterkast ca. 20 meter buizen moeten leggen en een voeding moeten trekken.

Gezien de koperprijzen en het vele extra werk voor het leggen van buizen en trekken van draad overweeg ik een tussen/onderverdeler (wat is eigenlijk de officiële naam?) te plaatsen in het woongedeelte, en wel in de kast waar ook de verdeler van de vloerverwarming komt en de centrale ventilatie-unit. Op groepenkasthoogte is daar nog ruimte genoeg aan de muur. Het zou me vele meters buis en evenzovele meters duur koper schelen.

Uitgangssituatie is een hoofdzekering van 3x25A met 3-fasenmeter en een bestaande hoofdschakelaar in een 110x220-kastje in de meterkast aan de straatkant.

Mijn boerenverstand zegt het volgende:

- krachtgroep in de meterkast van 3x25A;
- ymvk 5 x 4 mm² in geschikte buis van deze krachtgroep naar hoofdschakelaar bij/in tussenverdeler;
- tussenverdeler met twee of drie aardlekschakelaars (één per fase) met 6 à 9 16A-groepen (alsof het een gewone groepenkast is);
- in meterkast behalve de eerder genoemde krachtgroep één 3-fasenaardlek met daarachter 1 krachtgroep van 3x16A en 3 lichtgroepen 16A voor garage.

Vragen:
- mag en kan dit?
- zo twee keer ja: kan ik zekeren op 25A zonder dat de hoofdzekering steeds klapt; zo ja, moet ik B- of C-curve nemen? 16A per fase lijkt me wat krap.

Bijkomend voordeel lijkt me dat ik als dat later nodig is vrij eenvoudig een 3-fasenmeter ertussen kan plaatsen om het verbruik in het woongedeelte te meten.

Ik ben benieuwd naar jullie reacties. Eventuele waarschuwingen dat elektra ingewikkeld is en zo stel ik op prijs. Ik heb zeer ruime ervaring in installatiewerk maar helaas te weinig kennis van de actuele normen (die overigens niet eens openbaar zijn, schande!).
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Nee dat mag nier zondermeer. Gebruik even de zoekfunctie op 'onderverdeler' hier, het is al veelvuldig besproken.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Je gaat een onderverdeler plaatsen met 16A eindgroepen dan moet de kabel afgezekerd worden op 3X25 en je hoofdzekeringen moeten dan 3x50A worden, dat word duur vastrecht en dat is elk jaar weer de koperprijs is maar 1x.

De keuze voor B of C automaten is afhankelijk van de circuitweerstan ter plaatste.
Je moet nl. een voldoende grote foutstroom kunnen laten lopen om de automaat binnen de gestelde tijd te laten schakelen bij kortsluiting.
Bij een B is dat tussen 48 en 80A bij een C is dat tussen 80 en 160A. Kan je niet garanderen dat de 160A geleverd kan worden vanaf het net dan kan je geen C automaten toepassen.
 

Gfklus

  • #4
Mensen, bedankt voor de snelle reactie.

Ik weet genoeg zo, dit gaat 'm niet worden. Het wordt dus veel buizen leggen en draden trekken. De aansluiting opwaarderen naar 3x35A had ik nog wel zien zitten, maar hoger wordt inderdaad veel te duur aan vastrecht.

Topic mag op slot wat mij betreft.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #5
Hierbij op verzoek van de TS, dit topic gesloten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu