Onbekend slot vervangen

JMPoSTMaN

  • #1
Mijn slot in de voordeur is kapot. Ik wil deze graag vervangen, maar heb geen idee welk slot het is.

Hebben jullie enig idee wat voor een slot het is?
Het is een meerpuntssluiting met 1 rolnok en haak boven en 1 rolnok en haak beneden.
De klink zorgt ervoor dat de nokken sluiten.
De nachtschoot zit boven de dagschoot.
Ik heb wat foto's toegevoegd.

WhatsApp Image 2022-11-23 at 15.18.36.jpeg WhatsApp Image 2022-11-23 at 15.17.47.jpeg WhatsApp Image 2022-11-23 at 15.17.46.jpeg
 

Pvr

  • #2
Op foto 3 terhoogte van je liniaal op 0 staat volgens mij het merk van je slot Fuhr
 

JMPoSTMaN

  • #3
Bedankt, dat is al een eerste stap. Ga ik daar ook verder zoeken.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Seniorenslot, PC-maat 92 mm.

Je hebt het slot van de voorplaat verwijderd. Echter een nieuw slot zal compleet met haakschoten geleverd worden. De slotkast als onderdeel is niet los leverbaar.
 

JMPoSTMaN

  • #5
Bedankt, ik heb weer wat meer gezocht en het lijkt een fuhr multisafe 869 te zijn. De vraag is natuurlijk of dat ook echt zo is en of die dan wel past op mijn deur.
Zou het mogelijk zijn om de slotkast te verwijderen van de nieuwe en die op de oude voorplaat te bevestigen, zodat mijn rol nokken en haken direct goed zitten?

Morgen even kijken of ik fuhr kan bereiken, wellicht kunnen zij mij verder helpen.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
Rolnokken en haken zitten op gestandaardiseerde posities.
 
  • Like
Waarderingen: JMPoSTMaN

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #7
JMPoSTMaN schreef:
De klink zorgt ervoor dat de nokken sluiten.
Dat is eigenlijk niet normaal of zoals het hoort.
Meestal is een voordeur cilinder bedient want zou je via de voordeur vertrekken dan kun je niet even aan de binnenkant de kruk bedienen, heb je een cilinder bedient slot dan kun je de deur wel volledig op slot draaien.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #8
@Gerrit B : Daarom is dit ook een seniorenslot, en wel zoals het hoort. Wij leveren hiervoor speciale garnituren, waarbij de buitenkruk ook draaibaar is. Een standaard voordeurgreep gaat hier inderdaad niet passen.

reden: Voor het bedienen van alle schoten is relatief veel kracht nodig welke ouderen niet meer hebben, en een kruk heeft een grotere hefboom. De cilinder zit boven de kruk zodat deze beter zichtbaar is en de sleutelopening makkelijker te vinden is.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #9
Seniorenslot was mij inderdaad ook al opgevallen maar wist niet dat die dan kruk bedient aan de buitenkant kunnen zijn terwijl je de voordeur gewoon achter je dicht kunt gooien zonder hem op slot te draaien en dat er toch niemand zo naar binnen kan.
Zoiets kom je vrijwel ook niet in een normale woning tegen, tenminste ik heb het in de 35 jaar dat ik sloten monteer nog nooit gezien (wellicht omdat we meestal niet in senioren woningen werken en als we dat wel doen het dan meestal wat luxere woningen zijn waar wel voor een motorslot gekozen wordt als het op slot draaien niet meer lukt)
Mijn ervaring is wel dat als je weet waar je mee bezig bent je best van 2 sloten 1 kunt maken maar ook dat je vaak tegen problemen aanloopt dat iets net niet helemaal past en dat het dan flink wat vijl en precisiewerk vergt om het weer goed te krijgen.
Meestal is het handiger, sneller en goedkoper om gewoon een nieuw slot te plaatsen en te zoeken naar een slot waar alle schoten op dezelfde plek zitten zodat je geen sluitplaten hoeft te verplaatsen.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #10
Google maar eens op "senioren beslag voordeur draaibare greep".

NB: Je hebt wel de sleutel nodig om vanaf de buitenzijde de greep te ontgrendelen. Er zit dus een wisselstift tussen de grepen.
 

JMPoSTMaN

  • #11
Inmiddels een fuhr multisafe 869 besteld. Deze zou moeten passen. De kruk bediening hadden ze niet meer, dus nu sleutel bediening. Hopelijk komt ie een beetje vlot binnen.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #12
Wellicht is het dan een idee om de cilinder te vervangen door een knop-cilinder aan de binnenzijde. Je wilt niet iedere keer je sleutels moeten pakken om de meerpuntssluiting te vergrendelen en te ontgrendelen.

Meestal kun je deze cilinders met knop wel op sleutelnummer bestellen.
 
  • Like
Waarderingen: JMPoSTMaN

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu