Omvormer aansluiten op groepenkast

ReneO62

  • #1
Ik wil een kWh meter plaatsen om de opbrengst van de zonnepanelen te kunnen meten.
Nu is de kabel tekort van 1ader. Ik zie twee opties: 1) dmv lasdop verlengen. 2) voor de groepenkast een lasdoos monteren en daar de kabel van de omvormer naar verplaatsen en dan doortrekken naar de groepenkast.
Ik heb gelezen dat optie 1 niet is toegestaan. Maar mag optie 2 wel? En levert dit ook geen problemen op?

Vast dank voor de reactie.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Wat wil je precies plaatsen en waar loop je precies tegen aan? 1 draad is te kort?

Bij veel tussenmeters is het niet nodig om de nuldraad via de meter te verbinden, als dit de draad is die te kort is kun je het misschien wel anders oplossen? Met wat meer informatie krijg je wellicht meer tips & trucks.

Een lasklem los in de verdeelkast mag inderdaad niet. Als je de verbinding kunt maken met een rijgklem op de DIN-rail of met een lasklem in een houder op de DIN-rail dan mag het wel. En lasklemmen mogen uiteraard ook in een lasdoos.
 

ReneO62

  • #3
Dank voor je reactie.
Ik wil een DRS155 kWh meter plaatsen. De omvormer wordt hierop aangesloten en dan doorgelust naar de automaaat.

Hierbij moet een draad aan de onderkant (L) en een aan de bovenkant(N) van de kWh meter gemonteerd worden. Voor monteren aan de onderkant is de draad te kort.( Dit kan zowel de nulddraad als de fasedraad zijn, afhankelijk hoe de meter wordt geplaats.)

De opties die je aangeeft voor de dinrail lijken mij anders wel een goede oplossing.

Hoop dat het zo wat duidelijker is.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
De nuldraad naar de zonnepanelen hoef je niet op de meter aan te sluiten dus.

Screenshot_20230503_080933_Chrome.png


Je kunt ook op de automaat 2 nuldraden aansluiten, 1 nuldraad naar de meter (die kun je zo lang maken als je wilt) en de bestaande nuldraad naar de zonnepanelen. Let wel dat niet iedere automaat geschikt is om zomaar 2 draden aan te sluiten, misschien moet je daar een aftakblokje voor gebruiken.

Als je de fasedraad wel zonder problemen op de meter aan kunt sluiten ben je er dus eigenlijk al. Maar de meter ondersteboven monteren zou niet direct mijn voorkeur zijn.

Afhankelijk van de inrichting van de kast zou je ook kunnen overwegen om de meter tussen de hoofdschakelaar en de automaat te plaatsen, dan kunnen de draden naar de zonnepanelen blijven zitten zoals ze nu zijn aangesloten.
 

ReneO62

  • #5
Ik denk dat dit de makkelijkste oplossing is. Volgens mij kan ik een extra N draad aan de automaat aansluiten en dan de L aan de kWh meter.
Dank voor het meedenken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu