Omleggen elektrabuizen in betonnen plafond (breedplaatvloer)

IChouffe

  • #1
Hallo allen,

Ik had een vraag over het omleggen van elektrabuizen in een betonnen plafond. Na het verwijderen van een muur in mijn appartement bleef ik achter met elektrabuizen die van de vloer tot het plafond lopen. Zie foto:


Ik wil deze elektrabuizen omleggen ondanks de buizen op de huidige manier een echte industrial look geven ;). Om ze om te leggen moet ik een stuk door:
1. de vloer
2. de muur
3. het plafond

ad 1. De vloer is redelijk eenvoudig lijkt me. Er liggen verwarmingsbuizen in maar die kan ik wel detecteren. Electrabuizen van de verdieping beneden (die ook van mij is) liggen waarschijnlijk dieper en zijn ook te detecteren.

ad 2. De muren waar de buizen in komen te liggen is ook relatief eenvoudig: gips.

ad 3. Het plafond... dat is de uitdaging. Het is namelijk een betonnen plafond, ik weet echter niet wat voor plafond het is, maar ik vermoed een breedplaatvloer (ben nog aan het informeren). Het eerste idee was om een 2cm diepe gleuf te maken echter weet ik niet of dat verstandig is. Hoe diep zit de wapening? Heeft iemand ervaring met het omleggen van elektra in een betonnen plafond?

Als dit niet kan, dan zou ik het plafond evt kunnen verlagen. Maar hoe kan dat het makkelijkste met een betonnen plafond? Rachelen?

Alle ideeën zijn welkom! Alvast bedankt!
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
In het plafond frezen is geen goed idee. Het is niet alleen de wapening, maar ook de druksterkte van het plafond die hierdoor verzwakt wordt.

Je kunt hooguit een gat boren naar boven, en in de bovenliggende cementdekvloer sleuven maken net zoals op je eigen vloer. Maar dan moet die vloer wel van jou zijn...

De buizen die uit de vloer omhoogkomen lopen waarschijnlijk horizontaal weg in de vloer, en zou je idd kunnen verleggen.

Voor het plafond zou ik idd voor een verlaagd plafond kiezen, met rachelwerk van ca 25 mm dik.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Bij een verlaagd plafond kunnen de leidingen onder de bestaande vloer lopen tussen de rachels.
 

IChouffe

  • #4
Bedankt voor de reactie! Het plan is weer gewijzigd en het ziet er naar uit dat ik alles kan oplossen vanuit de cement dekvloer.

Overigens sprak ik een leverancier van breedplaatvloeren en die vertelde me dat de eerste laag wapening in de breedte ligt op 15 mm diepte. Constructief zou een sleuf van 10 mm diep geen probleem moeten zijn echter het was hem niet duidelijk of dit iets met de garantie zou doen. Aangezien ik een oplossing heb bedacht zonder een sleuf te maken ben ik daar niet meer achteraan gegaan.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu