Oliën tafeltje

Kadetje

  • #1
Dag!

Ik heb net een tafeltje gekocht (de eerste foto, dus de bleke tafel). Nu zou ik dat graag een donkere tint geven zoals in de 2e foto (de toestand van die tafel was wel wat minder goed).

Hoe begin ik hier aan? Ik las al over afbijtmiddelen of gewoonweg schuren... En welke olie smeer ik dan? Het tafeltje koste nog geen 15€ dus veel geld wil ik hier niet aan besteden.



Foto's aangepast - mod
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Wat voor materiaal is het tafeltje van gemaakt? Massief hout, een plaatmateriaal/spaanplaat met toplaag?

De tweede foto lijkt op mahonie (kleur). Ik denk niet dat dit effect met olie is te bereiken.

Afbijtmiddel is voor het verwijderen van verf.
 

Kadetje

  • #3
De onderkant is gewoon plaatmateriaal, dus met een toplaag op. Dit schuren is geen goed denk ik dan...
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Het gaat erom welke toplaag er op zit, als dat fineer is kan het geolied worden.
Bij een kunststof toplaag zal het blad goed geschuurd moeten worden, een primer er op en dan lakken, nadeel dat de hoeken en randen gauw beschadigd raken.
 

Kadetje

  • #5
Ik weet niet onmiddellijk het verschil,maar de slijtage die er momenteel al te zien is doet me eerder denken aan hout dan kunststof.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Welke slijtage ?
Daar is zo niets van te zien.

Hou er wel rekening mee dat u bij fineer snel door de toplaag heen bent met schuren, misschien beter de olie te vergeten en sowieso gaan lakken op kleur.
Als er lak op zit kunt u olie ook wel vergeten, dat dringt niet of niet voldoende door in de fineer en blijft aan de oppervlakte liggen met vieze vlekken als gevolg.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Kan je een foto plaatsen van de hoek van de tafel? Doe er ook wat druppels water op.
 

Kadetje

  • #8
De enige afbeelding die ik heb staan op men gsm is deze (was een reminder voor mezelf van de prijs, maar goed...). Nieuwe foto's kan ik ten vroegste vrijdag maken.

Met slijtage bedoel ik dat er plekken zijn die duidelijk meer weer hebben te verduren krijgen dan andere. De glans is daar minder etc...
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #9
Dat is houtfineer met een laklaag. Basis is waarschijnlijk spaanplaat... Kleur wijzigen is niet te doen. Meeste kans maak je door de laklaag met korrel 400 glad te schuren, en met een spuitbus blanke lak opnieuw van een afwerklaag te voorzien.
 

Kadetje

  • #10
Een andere tint of minder glanzende afwerking is dat mogelijk met een bepaalde lak?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #11
Er is ook matte lak te koop.
In principe is de tafel in elke kleur te spuiten/lakken, gebruik dan wel eerst grondverf als u gewone verf toepast.
 

Kadetje

  • #12
Oke duidelijk! Bedankt voor de hulp allen.
 

H@ns

  • #13
Het is beukenhout, gefineerd met dunne massieve herlijstjes op de kopse kanten. Ondergrond is waarschijnlijk MDF of Spaanplaat maar kan ook Triplex of meubelplaat zijn.

Kleur kun je veranderen door alles te schuren met korrel 120 en dan te lakken met een kleurlak (soms foutief beits genoemd)
Na die eerste laag nog eens opschuren met 220 en dan aflakken met hetzij dezelfde kleurlak of een blanke lak als je het niet nog donkerder wilt maken.

Beuk is flink hard en dicht dus ik denk dat de fineerlaag nog wel dik genoeg is om de lak er (deels) af te schuren. Maar er bestaat natuurlijk altijd een risico dat je er op sommige plekken bijna doorheen gaat dus voorzichtig schuren. Eigenlijk meer de laklaag matteren.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu