Olieën houten vloer

Aeschere

  • #1
Pas geleden heb ik een huis gekocht waar een houten vloer in ligt. De vorige bewoners hebben vrij weinig met het huis gedaan maar konden nog wel melden dat de vloer jaarlijks in de olie werd gezet. Wat voor olie ze gebruikten en uit wat voor houtsoort de vloer bestaat konden ze echter niet melden. Hieronder staat de vloer, misschien kunnen jullie opmaken wat voor een hout dit is?



De eerste noodzakelijke klussen zijn bijna uitgevoerd en we komen op het punt dat de vloer opnieuw in de olie gezet kan worden voordat we de meubels overhalen. We hebben echter geen idee hoe we dit moeten aanpakken. Ik lees op verschillende plekken dat de vloer niet geschuurd hoeft te worden wat een groot voordeel is. Voordat we de olie aanbrengen zullen we de vloer nog goed schoonmaken met een stoomreiniger maar hoe moeten we daarna verder?
Wat voor een olie moeten wij gebruiken? Blanke olie of iets met een kleur? Kan de olie machinaal aangebracht worden of dient dit met de hand te gebeuren?

Het zijn nogal wat vragen maar hopelijk kunnen jullie hierbij assisteren. Alvast bedankt.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Plaats even een duidelijke foto die recht boven het hout is genomen, aan deze valt niets te herkennen.
 

Aeschere

  • #3
Hallo Jan,

Bedankt voor je reactie. Hierbij een paar foto's van boven genomen. De foto's met flits geven de kleur het beste weer maar op de andere foto's kan je de structuur beter zien, en ja..hij moet nodig schoongemaakt worden.

Alvast bedankt.




 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Het lijkt mij eiken.
Ik zou niet weten welke olie maar een parketwinkel kan zeker adviseren, ook over het schoonmaken want een stoomreiniger lijkt me niet goed voor het hout.
 

Aeschere

  • #5
Vandaag naar een parketwinkel gegaan op de voorstraat in Utrecht voor wat advies. Bij het noemen van een stoomreiniger vertrok zijn gezicht een beetje. Het zou misschien wel kunnen maar ik moest het eerst proberen aangezien er wel kans was dat de vloer kapot zou gaan. Aangezien het geld me helaas ook niet op de rug groeit is proberen met risico geen optie.
Geadviseerd werd dan ook om de vloer eerst te ontdoen van het meeste vuil dmv. een vochtige schuurspons zodat ik de geknoeide latex van de planken en ook de zwarte drap tussen de groeven vandaan kon halen.
Hierna weer schoonmaken door te dweilen met diepe reiniger en vervolgens de olie aan brengen en uitwrijven. Doordat de vloer nogal achterstallig onderhoud heeft kan het zijn dat dit twee keer achter elkaar moet gebeuren.

We zijn vandaag begonnen met het schoonmaken en hopen hier morgen mee klaar te zijn. Ik zal proberen wat updates te plaatsen zodat jullie ook kunnen zien hoe het uitpakt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu