Nut van ondertapijt

Pipo

 • #1
In onze nieuwe woning hebben wij tapijt nodig op 1e verd. en zolder.
Beiden met betonvloer, mooi egaal afgewerkt.

De vloerbedekking die we hebben gezien is van een bekende tapijtleverancier van Hermitage type Churchill twist. Helemaal synthetisch met actionrug.

De verkoper wilt natuurlijk aan ons graag spanlatten en ondertapijt meeverkopen, waardoor de prijs zowat verdubbelt.

Is ondertapijt op beton nu echt nodig of is dit een superdeluxe toevoeging, en kunnen we met verlijming volstaan?

Met een dike betonvloer in een degelijk nieuwbouwhuis valt het contactgeluid naar beneden toch ook wel mee neem ik aan?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #2
Verlijming levert altijd problemen op bij verwijderen van de vloerbedekking, indien niet nadrukkelijk voorgeschreven door de fabrikant dit niet doen.

Meestal is verlijming van 10 cm langs de rand al voldoende.
U kunt natuurlijk ook zelf de ondervloer zelf ergens anders kopen, de bekende groene ondervloerplaten liggen voor ± € 1.20 per stuk in de bouwmarkt, ze zijn isolerend en comfortverhogend.

Spanlatten kunnen dan een goede combinatie vormen, plaats deze dan eerst en sluit de ondervloer er strak op aan.
 

Pipo

 • #3
I.g.v. lijmen langs de randen alleen;
Hoe zit het dan met een bureaustoel boven op "losse" vloerbedekking?
En als je de randen lijmt, is dat dan eigenlijk hetzelfde idee als spannen v.d. randen met spanlatten?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #4
Een bureaustoel op tapijt is meestal ellende, ook de ondervloerplaten kunnen er niet goed tegen, er zijn speciale doorzichtige matten in de handel om problemen met de vloerbedekking en de ondervloer te voorkomen.

Spannen werkt anders dan verlijmen, met spannen, het woord zegt het al, wordt de vloerbedekking op spanning gebracht en vastgezet op de spanlatten, eventueel naspannen is mogelijk, verlijmen betekent een "losse" leg en daar is niets aan (na) te spannen.
 

Dingena

 • #5
 • Heeft u met de verkoper gesproken over de bureaustoel?
  In dit geval kan de verkoper, i.v.m. aansprakelijkheid, niets anders adviseren dan gehele verlijming op de vloer. Als u een vloer laat leggen door een gerenommeerd bedrijf en u heeft een bureaustoel staan zal leggen zonder verlijming op eigen risico gebeuren.

  Ondertapijt is in deze wel mogelijk, deze plakt aan een kant van zelf en daarop wordt dan het tapijt geheel verlijmd. Echter wordt er veel gebruik gemaakt van de bureaustoel, dan is het aan te raden een speciale plaat te gebruiken onder de stoel.
 • De lijmen die tegenwoordig gebruikt moeten worden, zijn makkelijker te verwijderen dan vroeger, maar verwijderen van het tapijt blijft niet makkelijk. Het ondertapijt wat ik hierboven aangeef is hiervoor een perfecte oplossing. Deze is makkelijk te verwijderen en het tapijt kan geheel verlijmd worden.
 • Heeft u met de verkoper nog niet gesproken over de bureaustoel dan is dit wel verstandig dit te doen, aangezien niet alle tapijten bureaustoel geschikt zijn.

  Ondertapijt heeft naast een luxe ook een beschermende functie voor de rug van het tapijt. Dit kan jaren schelen, en daardoor vaak aan geraden. Het is erg belangrijk om met de verkoper te praten waarvoor het tapijt geschikt is en of ondertapijt nodig is of niet.
Aan uw bericht te merken denkt u dat de verkoper u dit alleen wil verkopen om meer te kunnen verkopen, als het een goed gerenommeerd bedrijf is, zijn ze eerlijk wanneer het wel en wanneer het niet nodig is en adviseren ze niet zomaar ondertapijt... Bent u hiervan niet zeker, ga dan naar een ander bedrijf.
 

Dingena

 • #6
P.S ik zit al jaren op een bureaustoel geschikt tapijt zowel thuis als op de zaak, welke op de juiste manier gelegd is zonder problemen, het is dus wel mogelijk!
 

Watje4

 • #7
Dingena schreef:
Ondertapijt is in deze wel mogelijk, deze plakt aan een kant van zelf en daarop wordt dan het tapijt geheel verlijmd. Echter wordt er veel gebruik gemaakt van de bureaustoel, dan is het aan te raden een speciale plaat te gebruiken onder de stoel.
Dit lijkt een goede tip. De voordelen van lijmen (makkelijk zelf te leggen, stabieler bij stofzuigen, enz) zonder teveel nadelen (moeilijk verwijderen).

Doel je hiermee op die groene platen uit de bouwmarkt dan ? Want die hebben volgens mij geen zelfklevende laag. Of moet je dit echt bij de tapijtspeciaalzaak kopen ?
 

Gerrit

 • #8
Dingena bedoelt een transparante plaat van ongeveer 130 x 160 cm die op de vloerbedekking wordt gelegd. Zo wordt de vloerbedekking niet beschadigd door de wieltjes van de bureaustoel.
Hij is te koop bij de handel in kantoorbenodigdheden.
Zo is het toch Dingena?
 

Watje4

 • #9
Gerrit schreef:
Dingena bedoelt een transparante plaat van ongeveer 130 x 160 cm die op de vloerbedekking wordt gelegd. Zo wordt de vloerbedekking niet beschadigd door de wieltjes van de bureaustoel.
Hij is te koop bij de handel in kantoorbenodigdheden.
Zo is het toch Dingena?
Mijn fout, ik formuleerde het onduidelijk. De "platen" waar ik op doelde waren platen die je "wellicht" kan gebruiken als "ondertapijt".
 

Gerrit

 • #10
O.K. Duidelijk. Ik ben hier verder niet deskundig in.
 

Dingena

 • #11
Het ondertapijt heet egalsoft en is bij de betere tapijtzaken te koop. Niet iedereen zal het gelijk op voorraad hebben liggen, maar bestellen is zo gebeurt. (levertijd gemiddeld een paar dagen) Het is een rol die je uitrolt daar waar je het wil gaan legen, dus geen plaatjes.

De plaat die op je vloerbedekking kan leggen kan inderdaad gehaald worden bij sommige kantoorbenodighedenwinkels (met dank aan Gerrit) echter is misschien net zo makkelijk bij de tapijtzaak in 1x te bestellen.
 

EdP

 • #12
In een vroegere woning heb ik ooit op advies van de tapijtwinkel de groene zachtboard platen onder het tapijt (jute rug) laten leggen. Dat had na een paar jaar wel als nadeel dat de naden tussen de platen zichtbaar werden in het tapijt, vond ik wat minder dus.

Later heb ik in een andere woning op avies van een andere tapijtwinkel een (voordelige) ondertapijt op rol laten leggen, wat een stuk beter beviel. Geen naden, niks schuift want aan elkaar gelijmd. Wel iets meer vering, maar dat hoeft niet erg te zijn.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu