Nokbalk draagt op ???

Hharbers

  • #1
Mijn nokbalk lijkt niet te dragen op metselwerk.
Links en rechts van mijn woning zit een rookkanaal. Nu zag ik dat de nokbalk niet op metselwerk van rookkanaal steunt maar net ervoor stopt. Er zit een raveling tussen nokbalk en de gordingen eronder.
Raveling (slapers?) zijn in dunner hout ca 100x60 dan gordingen en nokbalk 160x60
Is dit alles wat de nokbalk met al het gewicht van dakbeschot en pannen ondersteunt?

DSC_0304.JPG DSC_0305.JPG DSC_0303.JPG DSC_0306.JPG DSC_0307.JPG
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Ja.
Het is uitgevoerd zoals het hoort, geen hout opleggen in een schoorsteenkanaal.
De twee raveelbalken worden op druk belast, niet op buiging.
 

Hharbers

  • #3
Ok thanks.
Had al vermoeden dat balk niet in metselwerk van rookkanaal mocht dragen. Had echter wel een verbinding met een stalen beugel oid verwacht
 

Hharbers

  • #4
Plan is om huis aan achterzijde 2 meter uit te bouwen

Een van de ideeën is om dan de nok 1 meter naar achteren te leggen en dak aan voorzijde stukje door te trekken waardoor stahoogte op zolder hoger wordt.
Dak aan achterzijde moet dan geheel nieuw worden dragend op nieuwe gordingen op opgemetselde kopgevels en tussen muur. De bestaande nokbalk moet dan een gording worden maar kan niet op huidige manier afgesteund worden omdagg de lager gelegen gording kkmt te vervallen. Hoe zou ik deze dan kunnen laten dragen.
Rookkanalen worden niet meer gebruikt en schouwen op brgane grond zijn gesloop. Ik zou balk in rookkanaal kunnen inhakken

Vraag 2
Bestaande dakbeschot is van binnenuit beetje geïsoleerd met pur plaat. Nieuwe dak aan achterzijde moet rc 6.0 zijn ivm bouwbesluit.
Nu kan ik kant en klare geïsoleerd dakplaten gebruiken maar dan krijg je vreemd detail bij nok waar nieuwe dakplaat en dakbeschot bij elkaar komen.
Ik kan ook nieuwe dak uitvoeren als bestaand en van binnenuit isolaren maar dit krijg je nooit zo goed aaneengeloten als een prefab sandwichpaneel.
Wat zou best werkbaar zijn

DSC_0309.JPG
 
Laatst bewerkt:

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5
Meest eenvoudigste, schoorsteen slopen en gording opleggen in de muur. Scheelt ook veel problemen met het inwerken van nieuw lood.
Alternatief een raveling maken van gording naar gording, net als bijvoorbeeld bij een dakraam.
 

Hharbers

  • #6
Slopen is een optie welke mijn voorkeur heeft maar aangezien 1 schoorsteen gezamelijk is met buren (2 onder1 kap) is maar de vraag of ze dat ok vinden.
Welstand vind er waarschijnlijk ook nog iets van.

Het detail van loood moet ik dan nog goed naar kijken. Rondom middelste schoorsteen komen verschillende aansluitingen bij elkaar die natuurlijk wel watrdicht moeten zijn
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu