Nis breder dan vaatwasser

Remcovp

  • #1
Mijn vriendin en ik hebben een huis gekocht en willen een keukenkastje in de keuken opofferen voor een vaatwasser, die is er namelijk nog niet. De breedte van het meest geschikte kastje is 50 cm. Het leek mij het makkelijkst om een inbouwvaatwasser van 45 cm te nemen en er dan gewoon een front van 50 cm op te zetten, zodat je de opening niet ziet. Kan dit zomaar of zie ik dan iets belangrijks over het hoofd?
 

Lampje45

  • #2
Dan zal je moeten kijken naar een volledig geïntegreerde vaatwasser met een deursysteem deur op deur.
Je monteert dan het deurtje van de keukenkast op de vaatwasser. Kijk maar eens op de sites van de grote koude blauwe firma naar de tips hierover.
 

Remcovp

  • #3
Ja, volledig geïntegreerd snap ik. Dat is de enig manier waarop je een deur breder dan de vaatwasser kan maken. Hoezo per se deur op deur? Dat snap ik nog niet helemaal. Ik zie ook dat die grote blauwe firma aanraadt een bedekkingspanneel op de zijkant de doen. Is dat dan alleen omdat dat mooier is, of is het ook nodig ivm vocht oid?
 

Lampje45

  • #4
Ja dat is niet alleen cosmetisch, want je mag ervan uitgaan dat de machine gewoon dicht is, maar ook om de machine goed vast te zetten.
Je hebt al een deur in de kast zitten en als je die deur op de vaatwasser vast zet, dan trek je met de deur gewoon de vaatwasser open en geeft je keuken hetzelfde aanzicht.
Maar je wilt niet dat de deur niet goed gaat sluiten, omdat de machine een paar mm naar achteren geschoven is en gaat lekken
Je kunt natuurlijk ook andere systemen kiezen, waar je bijv. het bedieningspaneel wel blijft zien, maar dan zal je ook voor een aangepaste deur moeten zorgen.
20230826_183127.jpg


Toevallig van de week een grote inbouwkoelkast vervangen met een heel zware deur. Het was nog een aardige toer om de deur dusdanig te stellen, dat er net de juiste speling was dat de deur niet met een klap van hout op hout zou sluiten.
 

Remcovp

  • #5
Als ik de installatievoorschriften van bijv. Bosch erbij pak, deze bijvoorbeeld: https://media3.bosch-home.com/Documents/9001449338_D.pdf dan lijkt het alsof de machine wordt vastgezet aan de zijkant. Dat zou dan betekenen dat ik sowieso een stukje hout van 2,5 mm aan iedere kant moet bevestigen om de vaatwasser in vast te schroeven.

Wat betreft de deur snap ik je. Dat moeten we even goed uitproberen zodat we zeker weten dat de vaatwasser goed sluit.
 

Lampje45

  • #6
Ja de beschrijving geeft duidelijk de maatvoering aan.
 

Kaajee

  • #7
Het maakt in principe niet uit welke maat je inbouw vaatwasser heeft. Met een 45cm in een 50cm nis hou je inderdaad 2 ‘spleten’ links en rechts van 2,5 cm over, dat is te overzien. De ‘ deur ‘ van de vaatwasser is uiteindelijk niets meer dan een plank die je op een machine specifieke wijze aan de vaatwasser vastzet, dat verschilt per machine/merk. Het 50cm paneel dekt uiteindelijk de hele nis van 50cm af.
Soms kun/dien je de vaatwasser ook aan de bovenzijde te borgen aan je werkblad met schroeven. Een blokje of strook hout om de spleten van 2,5cm op te vullen kan natuurlijk ook, je maakt dan de 50cm nis als het ware passend naar 45cm tbv van de vaatwasser.

Kijk wel even goed naar de maatvoering, bij de machine staat vermeldt hoe hoog/lang het deurpaneel mag zijn. Je wilt namelijk wel dat de deur uiteindelijk helemaal geopend kan worden ;)
 

Remcovp

  • #8
Bedankt voor alle hulp! Gisteren de vaatwasser geïnstalleerd en alles doet het!
 

Lampje45

  • #9
bedankt voor de terugkoppeling
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu