Nieuwe vloer met vloerverwarming op oneffen beton

Jd1234

  • #1
Hallo,

Onlangs heb ik mijn vloer verwijderd om deze opnieuw op te bouwen met vloerverwarming. Bij het verwijderen kwamen we er achter dat de vloer bestaat uit een extra laag (de 2e)
- tegels + zandcement
- krimpnetten + oude vloerverwarming in iets cement achtig (deze hadden we in het zandcement verwacht).
- stampbeton (12 cm volgens tekening)
- Foamglass isolatie (volgens tekening, aanleg rond 1979, dikte geen idee)
- Zand

We hebben de 1e 2 lagen verwijderd, waarbij de zandcementvloer goed ging, maar de 2e laag zit op veel plekker ‘vast’ zat aan het stampbeton, hierdoor is een oneffen ondergrond ontstaan met oneffenheden tussen de 1-2 cm. (zie foto’s). Deze laag is zachter dan beton, maar harder dan zandcement, en verwijderen met de hand lijkt een onmogelijke opgave. Ook zitten her en der al wat hoge kiezels van het beton. Hier zit ik mee, om tot de juiste opbouw te komen. Als ik een houten plaat neerleg, ligt deze niet stabiel... :(

Het idee voor de nieuwe vloeropbouw was als volgt
1. 20 mm - Noppenplaten of tackerplaten voor isolatie
2. 16 mm - Verwarmingsbuizen
3. 30 mm - zandcementdekvloer met fibermes (of iets anders qua versteviging)
4. +/- 15 mm afwerking eikenhouten multiplank

totaal 66 + 15 = 81 mm (kom dan al 15mm hoger uit dan nu, maar tov buitendeur hebben we nog 3 cm speling

Vragen die ik nu heb zijn:
1. Hoe vlak moet de ondervloer zijn, de een zegt dat noppenplaten hierop kan, de andere zegt dat de ondervloer “vlak genoeg
 

Jd1234

  • #2
Niemand tips? Als het nodig is om uit te vlakken, zat ik er evt te denken om een dergelijke machine te huren.

 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #3
Ik vind het allemaal maar matige ideeen.

De isolatie is van 1979. In de huidige tijd kunnen we dat bestempelen als GEEN isolatie.

Dus waarom niet alles eruit, en een nieuwe vloer opbouwen met minimaal RC 3,5 (dat is 12 cm XPS). Je bent dan in 1 keer van alle problemen verlost, vrij met je hoogte, en veel minder warmteverlies.
 

Jd1234

  • #4
Dag Hessie,

Dank voor je reactie. Ik moet eerlijk zeggen dat ik daar nog niet aan gedacht heb, het lijkt mij ook nogal een behoorlijk ingrijpende klus. Zeker omdat onder een deel van het huis een kelder ligt wat het niet makkelijker maakt.

Daarnaast nog de investering in een nieuwe betonvloer, ik verwacht dat dat ook zo niet 1,2,3 terug is te verdienen.

Of zie ik dit helemaal verkeerd?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #5
Boven de kelders zal toch geen stampbeton liggen, lijkt me? Daar zal een dragende vloer (nehobo misschien) liggen. Eventueel kan die van onderaf geisoleerd worden, of indien de dekvloer dik genoeg is deze wegbreken en daar isoleren.

Met de huidige energieprijzen is vloerverwarming op een koude betonvloer, met enkel een folie als isolatie, gewoon geen optie. Je gaat er spijt van krijgen, in de portemonnee en qua comfort.
 

Jd1234

  • #6
Je hebt gelijk, bij de kelder ligt geen stampbeton, maar een gewapende betonvloer, die ik van beneden kan isoleren (al is dat wel beperkt door de hoogte).

Alleen folie is geen optie, maar noppenplaten met 2 cm isolatie ook niet? Begrijp dat het niet ideaal is. Maar de hele betonvloer eruit... mijn vrouw ziet mij aankomen :shock:

Voor de nieuwe vloer, alleen tempex isolatie onder het beton of ook nog ruimte boven het beton en de nieuwe dekvloer laten voor isolatie van de vloerverwarming? (Zodat de betonvloer niet op hoeft te warmen), ik lees dat soms namelijk ook nogal eens. Wat ik zelf opzich raar vind, al warmt de dekvloer dan wel sneller op
 

Marcn88

  • #7
Als je de huidige vloer perce wil laten liggen neem dan pir platen als iso materiaal ipv eps of xps de isowaarde van pir is bij gelijke dikte veel hoger
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #8
De cementdekvloer moet minimaal 6 cm zijn, bovenop de isolatie.
Anders gaat het scheuren, ook met vezels er tussen door.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu