Nieuwe verdieping wissel wissel schakelaar

Wietze1974

  • #1
hallo allemaal,

We hebben sinds kort een nieuwe verdieping op ons huis en daarnaartoe is de stroom al doorgetrokken. Nu heeft de elektricien heel netjes twee schakeldraden van de schakelaar op de 1e naar de 2e verdieping getrokken voor mijn wissel wissel schakelaar. (Er zit nu nog een oude wisselschakelaar op de 1e verdieping, zo kon ik vroeger beneden ook het licht uit doen. vanuit de schakelaar beneden komen dus ook twee zwarte draden en een bruine, die bruine is nu doorgelust naar boven in de lasdoos op de 1e. Ook gaat er 1 zwarte draad naar de lamp op de 1e.
Boven heb ik 4 dimbare ledlampen van 230v die ik met een wisseldimmer wil kunnen bedienen, maar ik wil daarmee dus ook de lamp op de 1e uit kunnen doen.
Zou iemand voor mij een schema kunnen tekenen? Ik begrip namelijk niet waar ik nu de zwarte moet laten van mijn lamp op de 1e verdieping en wat er moet gebeuren met de aansluitingen van de twee zwarteschakel draden naar boven?
Ik ben hopelijk een beetje duidelijk, ik heb gegoogled maar kom niet verder helaas.
Ik hoop dat jullie me een beetje op weg kunnen helpen? Alvast bedankt voor het meedenken.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Kun je misschien eerst zelf even uittekenen wat de situatie nu is (dat hoeft niet netjes, potlood en papier werkt ook)? Want de tekst kan ik eerlijk gezegd weinig van maken.

Waar je schrijft "beneden", bedoel je dan de 1e verdieping of de begane grond? "Boven" is de 2e verdieping? Heb je op de 2e verdieping nu enkel twee zwarte schakeldraden of ook "die bruine die is doorgelust naar boven" en "1 zwarte draad naar de lamp op de 1e"??

Zitten die 4 dimbare spots op de 1e verdieping? Of zitten ze op de 2e en wil je ze samen met de verlichting op de 1e verdieping gaan schakelen??

Zit de installatie boven verder wel op dezelfde groep als deze schakeling?
 
  • Like
Waarderingen: Wietze1974

Wietze1974

  • #3
sorry dat het zo onduidelijk is, ik zal morgen wat foto's maken en een schets van de situatie!
 

Wietze1974

  • #4
hierbij een schets van de situatie, mijn tekentalent komt wel naar boven, zie de foto's.
De foto met de lasdoos in de blauwe muur is op de bovenste verdieping. Daar moet de dimmer komen, zie ook de foto van de dinmer.
(Vanaf die lasdoos ga ik ook nog verder naar een andere lamp vandaar dat hij nu is aangesloten op blauw, aarde en bruin, dat even terzijde).

Op de overloop komt de wissel/wissel schakelaar. Zie daarvoor ook de fotoos.
Op de fotoos met de schakelaar met de rozen op de muur zie je in principe de oude situatie, met de nog aangesloten wisselschakelaar.


Op de tekening heb ik twee grote vraagtekens gezet.

Mijn eerste vraag:
hoe sluit ik de dimmer aan op blauw bruine draden van de ledlampen en hoe verbind ik de dimmer met de overige draden?

Mijn tweede vraagteken op de overloop:

Welke draden sluit ik daar dan weer aan op de wissel/wissel schakelaar?

Ik hoop dat mijn vragen iets duidelijker zijn geworden?

Ik hoop op een reactie, alvast bedankt!

20211012_081554.jpg 20211012_081643.jpg 20211012_081652.jpg 20211012_081450.jpg 20211012_081335.jpg 20211012_081613.jpg 20211012_214347.jpg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
Ja dat maakt het duidelijker. :prima:

Voor wat betreft de wissel/wisselschakelaar op de eerste verdieping:
- De 2 zwarte draden die van de schakelaar op de begane grond komen sluit je aan op 2 klemmen met een pijltje "naar buiten" met dezelfde kleur (wit ingekleurd of open)
- De zwarte draad naar het lichtpunt op de 1e verdieping sluit je aan op de (rode) klem met een pijltje "naar binnen" en een L erbij, van dezelfde kleur als je bij de vorige stap hebt gekozen (wit ingekleurd of open)
- Op de andere (rode) klem met een pijltje "naar binnen" en een L erbij sluit je een bruine draad aan (klein stukje nieuwe draad vanaf die lasklem)
- Op de 2 klemmen die je nog overhoudt sluit je de zwarte draden naar de tweede verdieping aan.

En dan op de tweede verdieping:
- De blauwe en bruine draden lekker zo laten zitten in de lasklem
- De 2 zwarte draden die van de eerste verdieping komen sluit je aan op de wisselcontacten van de dimmer (de 2 golfjes met een pijltje)
- De draad naar de spots (zwart?) sluit je aan op het "L" contact van de dimmer

En dan hopen dat het werkt......

Eigenlijk zit je dimmer aan de "verkeerde kant" van de wisselschakeling. De dimmer is bedoeld om in dit schema de linker schakelaar te vervangen:

Maar jij wil hem juist rechts.

Meestal werkt dit wel met simpele dimmers, ik zou het eerst even proberen. Mocht het niet kunnen dan moet je de schakeling ombouwen maar daarvoor kom je 1 draad te kort tussen de schakelaars op de 1e en 2e verdieping.
 
  • Like
Waarderingen: Wietze1974

Wietze1974

  • #6
bedankt alvast voor je uitgebreide reactie! ik ga er dit weekend mee aan de slag! ik hou je op de hoogte!!!
 

Wietze1974

  • #7
ben nu begonnen, maar ik heb toch nog een probleempje waar ik tegenaan loop. De spots op de tweede verdieping hebben een blauwe en een bruine draad, je schreef dat ik alleen 1 zwarte draad vanuit de L moet doortrekken van de dimmer. Dit begrijp ik niet?
Het lijkt mij dat blauw van de spots toch ook aan de blauwe in de lasdoos moet worden gekoppeld?

Ik heb het niet geprobeerd nog omdat ik voorzichtig en zeker wil zijn dat ik geen kortsluiting krijg.

Ik hoop dat jullie me weer verder kunnen helpen, bedankt alvast!
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #8
Sluit je de spots rechtstreeks op de inbouwdoos van de dimmer aan dan?



Ik nam aan dat die leiding naar boven naar een centraaldoos o.i.d. zou lopen, waar dan de spots op aangesloten zouden worden. Die blauwe zit al netjes verbonden en er zit zo te zien een zwarte bij waarvan ik aannam dat die voor de spots gereserveerd was.

Mocht je rechtstreeks in deze doos aansluiten, dan moet je inderdaad blauw ook doorverbinden.

Maar waar is die zwarte draad uit de bovenste leiding dan voor?
 
  • Like
Waarderingen: Wietze1974

Wietze1974

  • #9
die zwarte doet niks, in deze lasdoos wordt blauw en bruin doorgelust naar een en transformator voor andere spots.

ik wil inderdaad deze spots rechtstreeks aansluiten op deze inbouwdoos.

Vreemd genoeg lukt het me niet om de dimmer aan de praat te krijgen, de spots werken als ik ze direct aansluit op blauw en bruin, op de schakeldraden vanuit de 1e verdieping naar de tweede staat ook stroom, als ik de schakelaar op de eerste indruk wisselt de stroom op deze twee draden dus dat lijkt me goed te werken?

Maar als ik dan een zwarte vanuit L op de dimmer naar de spots trek gebeurd er niets?

ik begrip echt niet wat k nou verkeerd doe? begin het vermoeden te krijgen dat de dimmer kapot is maar dat zal wel niet
 

Wietze1974

  • #10
dit is de dimmer

16343853876588655435615084040040.jpg 16343854494038582169077873890693.jpg
 

Wietze1974

  • #11
andere dimmer gekocht, nu werkt hij perfect, blijkbaar had ik een verkeerde dimmer meegekregen bij warmteservice.. nu bij de hornbach de goede, eentje, zoals jij al zei die rechts op het plaatje hoort! bedankt voor je hulp en het meedenken, we zijn weer een stapje verder
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #12
Mooi!

Werken alle schakelingen nu goed, ook de eerste verdieping enzo? "Een stapje verder" suggereert dat het nog niet "klaar" is? :wink:
 
  • Like
Waarderingen: Wietze1974

Wietze1974

  • #13
ja deze schakelaars werken nu goed. De dimmer maakt best veel herrie maar dat komt denk ik omdat het hornbach kwaliteit is. Ik denk dat ik in de toekomst een betere ga aanschaffen, als je tips hebt qua merk hoor ik het graag.

Met een stapje verder bedoel ik met alle electra op mijn bovenverdieping

zo heb ik nog een vraag, zie ook de foto. Ik heb 1 dubbel stopcontact wat doorgelust is, maar vanuit de rechter is een schakeldraad naar mijn plafondlamp gelegd door de elektricien.
Nu zit dit dubbele stopcontact laag bij de grond dus ik wil hier een andere schakelaar met stopcontact op aansluiten iets verder in de kamer. Nu vroeg ik me af, of dat zo kan zoals op het plaatje? Ik twijfel omdat de stroom dan gaat lopen vanuit het dubbele stopconact naar de schakelaar, maar door het schakeldraad de stroom weer terug gaat lopen..kan/mag dat?

20211018_094015.jpg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #14
Ja dat is geen probleem dat de stroom "heen en terug" loopt door dezelfde leiding. Aanleg met centraaldozen krijg je ook niet anders voor elkaar he.

Wel ontbreken in jouw schema natuurlijk de nul- en aardedraad naar het lichtpunt.
 
  • Like
Waarderingen: Wietze1974

Wietze1974

  • #15
ah mooi, dat is goed nieuws voor me.

Alleen nu zit ik weer met Blauw en aarde in het dubbele stopcontact..als ik blauw gewoon aansluit op de blauwe van de lamp (die was ik inderdaad vergeten in te tekenen) en bruin en blauw trek ik door naar de nieuwe stopcontact/ schakelaar, zwart nog steeds op de lamp vanuit de schakelaar, zou het moeten werken toch?

alvast bedankt weer voor je reactie, hoe kan ik je waarderingspunten toekennen via klusidee want ik ben echt blij met jouw hulp :-)
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #16
Ja dat zou moeten werken maar je vergeet in de tekst nog steeds de groen/gele aarddraad. :wink:

Je kunt berichten liken maar dat had je al gevonden volgens mij.
 
  • Like
Waarderingen: Wietze1974

Wietze1974

  • #17
alles werkt, bedankt voor de goede hulp!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu