Nieuwe keukenkraan aansluiten maar past niet

Barry_k

 • #1
Dag,
ik wil een nieuwe keukenkraan aansluiten. Alleen is de moer te groot voor de huidige knelknie die erop zit.

Mijn nieuwe kraan is 3/8 inch als het goed is. Ik hoopte eigenlijk een simpel verloopstukje te vinden dat ik bovenop mijn huidige knelnie zou kunnen schroeven.

Bij de bouwmarkten heb ik geen succes gehad en een medewerker van een specialistische sanitairwinkel vertelde mij dat mijn huidige verbinding 10 mm is, en dat ik nooit een verloopstukje ga vinden met een schroefdraad van 10 mm.

Hij adviseerde me om of:

1. de knelknieën te vervangen door twee die geschikt zijn voor mijn nieuwe kraan
2. het buisje dat uit mijn huidige kraan naar de knelknie loopt af te zagen en hierop een knelstuk van 10mm x 3/8 te zetten waarop ik dan mijn kraan zou kunnen bevestigen.

Mijn probleem is alleen dat:
1. ik de huidige knelknieën niet los krijg. Ik ben bang dat als ik teveel kracht zet ik echt grote schade kan toebrengen aan de waterleiding. volgens de medewerker van de winkel bestaat de kans dat die dingen van binnen nogal verrot zijn.
2. ik de buisjes die uit mijn huidige kraan komen niet wil beschadigen omdat het een huurwoning is en ik die misschien terug moet zetten als ik de woning uitga. M.a.w. ik wil niks kapot maken.

Ik vind het ook maar een raar idee dat er nou precies voor mijn aansluiting geen verloopstukjes zouden zijn, want ik heb wel verloopringen gezien in de bouwmarkt voor 3/8x1/2, 3/8x1/4, etc.

Bijgevoegd foto's van de situatie.

 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
  Volgens mij is de aansluiting gewoon een 3/8 aansluiting.

  Zet even een tang op het knietje bij de rode pijl, en hou die goed vast.
  Draai daarna met een passende steeksleutel de knelmoer los (links om)

  Dan zou de aansluiting van de nieuwe kraan moeten passen.
  Zo niet, dan een andere knie halen van 15 mm naar 3/8

   

  Barry_k

  • #3
  Dag Peter,

  hartelijk dank voor de reactie. Ik heb de knelmoer bij de blauwe pijl vorige week al losgehaald (van zowel warm als koud) en geprobeerd de nieuwe kraan erop te zetten. De moer van de nieuwe kraan was toch echt te groot.

  Dan heb ik dus een nieuwe knie nodig zeker? Het probleem was: ik heb al geprobeerd de knie los te krijgen en dat lukte me niet, hij leek heel erg vast te zitten. Ik had trouwens niet de passende steeksleutel. Heb het met een andere tang geprobeerd. Misschien dat het met een goede steeksleutel wel wil lukken?

  Met groet,
  Barry
   

  Haplo

  • #4
  Als je hem los hebt, eerst met een vijl de scherpe randjes van de koppeling afvijlen, anders snijd je het rubber stuk.
   

  Frank

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #5
  Volgens mij zit de oude leiding van de kraan met een 10mm knelkoppeling vast. Het knietje vervangen voor een 12mm knel x 3/8. Daar hoef je geen scherpe randjes af te vijlen, dat is alleen bij verkeerd gebruik van een knelkoppeling.
   

  Barry_k

  • #6
  Bedankt voor de reacties.

  Is het niet mogelijk om er een verloopstukje op te zetten, zoals dit?  Dan hoeft niet die hele knelknie eraf.

  Wat ik niet snap is dat die knie schroefdraad heeft maar dat daar dan niks op zou passen...de oude kraan past toch ook? dan moet ik er toch ook een verloopstukje op kunnen zetten? is dat niet gewoon 1/4 inch?
   

  Frank

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #7
  Nee, het is een knelfitting, en die heb je niet in 1/4"
  Niet zo benauwd met het los halen van de knie. Goed passende sleutels of baco's er op, niet met een tang. En de goede kant op draaien. Knie vast houden en wartel rechtsom (van voren af gezien).
   

  Barry_k

  • #8
  Ah! Naar rechts draaien...dat kan verklaren waarom ik hem eerst niet los kreeg :lol:
   

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #9
  Los draaien, is tegen de klok in draaien.
  Vast draaien, is met de klok mee draaien.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #10
  Ik zou het in dit geval andersom doen.
   

  Frank

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #11
  Peter, je hebt helemaal gelijk alleen moet je dan op de bovenkant van de bout, moer of wartel kijken en nu kijk je tegen de onderkant aan en moet je van deze kant af gezien rechtsom draaien.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu