Nieuwe huiskamer met digitale TV en PC via de kabel

Geus

 • #1
Beste mensen,

Mijn broer is bezig in zijn nieuwe oude huis een nieuwe huiskamer te bouwen. De kabelaansluiting zit in een kamer die nu tijdelijk huiskamer is en later speelkamer gaat worden. Vanuit die ruimte loopt er, via een buis door de betonnen vloer, een coaxkabel naar de voorkant van de nieuwe ruimte. Deze afstand is ongeveer 5 m. De kabel zit echter vast in zijn buis en is daarom waarschijnlijk niet te vervangen zonder breekwerk in de vloer.

De zithoek komt in het achterste deel, op ca. 10 m afstand van het punt waar de oude coax binnenkomt. Mijn broer wil enige flexibiliteit voor de plaats van de tv en wil daarom 2 tv-aansluitingen op tegenoverliggende muren. Ik heb weinig vertrouwen in de oude coax en om deze te vervangen moeten we bijna wel via het plafond, omdat we ook langs de hal met tegelvloer moeten. Dat betekent extra meters.

Hij heeft een pakket van UPC met digitale tv, telefoon en internet. Mijn idee: bij het aansluitpunt komt de splitter van UPC met het kabelmodem. Vandaar met UTP en/of draadloos naar de pc. Zolang het één pc is b.v.k. bekabeld, kabel ongeveer 15 m. (geen router nodig) DECT: makkelijkst is basisstation in speelkamer, als het bereik voldoende is tot in de tuin. Grootste probleem voorzie ik echter in coax tot aan de DVR bij de tv.

Vragen:
1. UPC adviseert de kabelmodem zo dicht mogelijk bij de hoofdaansluiting te plaatsen. Is dat in dit geval praktisch? Kan deze niet beter tot aan de huiskamer worden gebracht?
2. Zo ja, waar moeten we op letten bij de aanschaf en aansluiting van materiaal om de kwaliteit van die verbinding te waarborgen?
3. Een DVR-decoder heeft een goed signaal nodig. Mij staat bij dat hoe uitgebreider een coax-netwerk is, des te meer de kwaliteit achteruit gaat. Is het verstandig de aftakking naar het tweede aansluitpunt (en eventueel andere kamers) te realiseren of kunnen we het beter simpel houden?
4. Bestaat er een versterker die overweg kan met de DVR-decoder van UPC waardoor wel meerdere aansluitpunten op afstand kunnen worden gerealiseerd?

Alvast bedankt voor de reacties!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Geus

  • #2
  Niemand? Te lang verhaal? ;)
   

  Grondverf

  • #3
  Als eerste zou ik met diverse opstellingen gaan testen welke extra meters van welke kabel verschil maken voor zowel de tv-kwaliteit als internet-snelheid en telefonie. Gebruik kwalitatief goede coaxkabel (en F-connectors indien mogelijk). Dit heb je bijv. van Hirschmann. Die hebben ook goede antenne-versterkers die geschikt zijn voor digitale tv en kabelinternet, mocht het nodig zijn.

  Ikzelf heb geen kabelinternet. Ben geen klant van UPC en ken de geleverde apparatuur ook niet: wat doen die splitter/modem precies? Scheiden ze het internet van telefonie of tv? Of telefoon van de rest... Misschien een schemaatje van alle aansluitingen? En waar komt de splitter precies?
   

  Geus

  • #4
  Zoals ik begrijp mag het verlengen van de binnenkomende groene coax niet en mag er tot het AOP niets veranderd worden. Waar de kabel binnenkomt zit nu een kastje met tv- en radioaansluiting. Daarop zit een splitter, die F-connector uitgangen heeft voor tv, radio en internet/telefoon.

  Het plan nu is om de splitter te laten zitten en dan twee kwaliteits-coax-kabels door te trekken naar de nieuwe huiskamer:
  Een internetkabel naar de meterkast (punt waar de oude coax-kabel de kamer binnenkomt). Daar komt dan de UPC-modem, die een UTP-kabeluitgang heeft voor de computer en een telefoonaansluiting.
  De tweede kabel gaat door naar de twee punten waar dan de decoder voor de digitale televisie kan komen te staan.

  Klinkt dit logisch?
  Kan ik de radioaansluiting realiseren door de tv-kabel "omgekeerd" aan te sluiten, of moet ik daarvoor een derde kabel trekken?
   

  Grondverf

  • #5
  Mmm, als de zaken zo liggen, zou ik het volgende voorstellen.

  Ten eerste: op zoek gaan naar een kabelinternet-splitter met F-connectoren, die geschikt is voor UPC (even googlen/UPC bellen?).

  Ik zou het volgende dan doen. Het huidige AOP (dat nu dus een "gewone" radio en tv aansluiting is), vervangen door een retourgeschikt ééngats-model. Het voordeel is dat je maar met één kabel, waar alle signalen in zitten, verder kunt.

  Vandaar met een goede HF dichte plug (let op mannetje/vrouwtje) en één goede coaxkabel naar je meterkast. Deze komt dan met een F-connector op de ingang van die kabelinternet-splitter met F-connectoren. Aan de tv/internet uigang van die splitter hang je met een kort kabeltje het modem, dat in de meterkast blijft. Vanaf die modem kun je naar believen met tv- en netwerkkabel alle kanten op voor het dect-station en pc/router/switch.

  Aan de radio/tv uitgang van die splitter sluit je één van de twee radio/tv dozen aan, die in de huiskamer komen. Ik zou hiertoe twee aparte coax-kabels, dus één per doos, naar de meterkast trekken en alleen die aansluiten, welke je gebruikt. Zo blijft de demping minimaal. Mocht je in de toekomst de andere aansluiting willen gebruiken, is het een simpele kwestie van de ene F-connector losschroeven en de andere aansluiten. Gebruik in dit geval dan wel zgn "einddozen" en geen zgn rijgdoos.
  Wat ook een optie is, is met één kabel naar de eerste radio/tv aansluiting gaan (rijgdoos)en vanaar door naar de andere, die dan weer een einddoos is. Deze optie geeft iets meer demping.

  Even over het materialengebruik: neem retourgeschikt (ivm internet en tv on demand etc.), HF dicht materiaal. Belangrijk voor F-connectoren en internet: gebruik ze die je moet krimpen of zgn "push on" connectoren. Die draaidingen zijn niet zo geschikt. Ikzelf gebruik altijd de gekrompen versie, maar dan heb je wel een krimptang nodig. De push ons zijn ook geschikt maar relatief wat duurder. Als kabel gebruik ik Hirschmann KOKA 799. Superkabel. Maar er zijn meerdere.
  Uit ervaring durf ik te zeggen dat slechte materialen en onkundige installatie eerdere aanleidingen zijn tot problemen dan een splitter of extra meters kabel. Voorwaarde is wel dat het signaal wat er bij het AOP je huis binnenkomt, in orde is.

  succes

  mvrgr

  Grondverf
   

  Geus

  • #6
  Dank je wel voor je uitgebreide en nuttige antwoord. Vooral de suggestie van twee kabels naar de tv/radio-dozen gaat zeker meegenomen worden in de overwegingen.
  Nog een vraag: het door jou geadviseerde AOP heeft nog een traditionele tv-plug. Overal lees ik dat F-connectoren beter zijn. Bestaan er geen kwaliteits-AOP-dozen met F-connector? Dat zou mij namelijk logisch lijken.
   

  Geus

  • #8
  Welke optie is kwalitatief beter? Of zijn ze gelijkwaardig?
   

  Grondverf

  • #9
  Weet ik niet. Ik denk dat ze gelijkwaardig zijn.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu