Nieuwe Grundfos pomp, hoe in te stellen?

Lodewijk52

  • #1
Beste lezers,
Mijn grundfos ups15-50 van mijn robot 5 groepen vloerverwarmingsunit is na 17 jaar stuk gegaan.
Nieuwe besteld: de robot upm3-o 15-60 autoadapt.
Echter een grundfos upm3 auto 15-70 ggbp3 zzz ontvangen. (Zie foto) De 15-60 was niet op voorraad.
Nieuwe pomp gemonteerd. Ik kan helaas nergens een handleiding vinden bij grundfos hoe ik deze kan instellen.
De vloerverwarmingsunit zit achter een zoneklep die door een kamerthermostaat wordt aangestuurd.
Kent iemand dit type?
De leverancier adviseert stand 2 maar dat lijkt een vast toerental en de leverancier zegt geen handleiding te hebben. Ook lijkt stand 2 niet echt zuinig (vast toerental)
Als ik het goed interpreteer lijkt het onderste ledje op de nieuwe pomp een radiator, die daarboven een vloerverwarmingsslang?
Op die stand lijkt de pomp sneller te draaien (30watt) als de zoneklep open staat. Zodra de zoneklep sluit schakelt de pomp terug naar lager toerental en verbruikt dan nog 20 watt.
Ik zou graag willen weten wat deze pomp nog meer voor instel mogelijkheden heeft.
Wat ik ook graag wil weten of ik deze pomp parallel mag zetten met de pomp van de ketel (kabel ligt er al) dan staat de pomp s nachts stil.
Ik heb al veel gelezen over voor en tegen van pompschakelaars en piekspanning maar ik weet niet of dat ook geldt voor deze pomp, ik zou graag de pomp alleen s nachts willen uitschakelen.
Dank alvast voor jullie antwoorden.

1ECDF71E-2764-4F23-BBA3-1DB88DE303B2.jpeg
 

JeffreyD94

  • #2
Eerste de beste link via google:
https://rihoclimatesystems.nl/wp-content/uploads/2020/10/handleiding-grundfos-.pdf (korte versie)
(nagenoeg het zelfde...)

Gewoon instellen zoals de fabrikant adviseert is het beste.
(of je moet aparte zonnekleppen hebben, maar dit laatste denk ik niet.)

Deze type pomp heeft een 230V kabel + een rpm-signaal kabel welke de sturing van de pomp regelt. (Als ik even goed kijk op de foto...) Bij pompen met een rpm of start/stop aansluiting is het advies hierop geen pompschakeling of elke keer de 230V te laten schakelen. Dit zorgt voor een versnelde slijtage, in sommige gevallen zelfs binnen <2 jaar... Meegemaakt met grote grundfos Magna3 pompen van rond de 2000 euro.... Dus vandaar :)
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #3
Zie de handleiding van de UPM3 serie
Die achtervoegsels doen er m.b.t. de instellingen weinig toe: hebben te maken met de aangepaste uitvoering voor de Robot verdelers. Ook mijn advies: GEEN pompschakelaar gebruiken
 

Lodewijk52

  • #4
Bedankt voor jullie reactie. De handleiding voor de upm3 auto L 15-70 heb ik gezien. Ik heb het idee dat dit niet voor mijn pomp is. Bij mij staat er geen auto L, de leds staan bij mij verticaal ipv horizontaal en er staat bij mij van boven naar onderen III, II, I, slang en radiator (als ik die laatste 2 symbolen goed interpreteer) dat zie ik niet bij andere pompen.
Kan ik dan toch die handleiding gebruiken?
 

JeffreyD94

  • #5
Sorry, hierbij een instructie video (Alpha1 maar de zelfde opbouw qua lampjes en hun settings.)

** Wel in het Engels!


of


Grundfos maakt zowel zelf pompen als OEM pompen, deze hebben soms een andere naam of net andere eigenschappen, maar zijn in wezen nagenoeg hetzelfde als de soortgelijke pompen enige waar je op moet letten is display nagenoeg het zelfde en is de 15-70 hetzelfde. (Eerste DN maat / tweede Druktrap.)
 
Laatst bewerkt:

Lodewijk52

  • #6
@vesten:
Gebruik de video van JeffreyD94, die heeft mij geholpen.
Ik gebruik de stand vloerverwarming. Als de verwarming niet aan staat in de zomer zou je stand 1 van de radiator instellingen kunnen gebruiken want die gebruikt het minste energie.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu