Nieuwe gasbuis aanleggen....koper of staal

Wolseley

  • #1
Oude gasleiding ziet er niet best uit..schroefdraad en hennep...gaat dus vervangen worden.

Maar met de huidige koperprijs, en omdat ik niet beschik over de perstangen voor kunststof-leidingen, zit ik te denken aan stalen buis.

De vertegenwoordiger van het bedrijf die ws de ketel levert en aansluit, is zeker GEEN voorstander van solderen.

Wat is uw mening ? wel of geen koper gebruiken.

Thanks
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #2
Tsja, ik kan niet voor je beslissen maar ik heb zelf ook laatst mijn gasleidingen vervangen. Ik zat toen eerst na te denken over wicu buis (zacht koper op de rol) maar het bleek erg prijzig. En dan moest in mijn geval er ook nog mantelbuis omheen.

Kunststof unipipe gasleiding (die gele alupex) bleek veel goedkoper, kan worden geleverd samen met mantelbuis en is supersnel aan te leggen. De perstang heb ik geleend van het bedrijf die mij de leiding + koppelstukken verkocht. Dat werkt trouwens fantastisch met zo'n perstang. Binnen 1 dag had ik 30 meter aan gasleiding aangelegd en geperst.

Als je toch voor koper gaat zou ik trouwens niet weten waarom solderen wordt afgeraden. Het laatste stukje naar de ketel heb ik in vaste pijp uitgevoerd, en ook gewoon gesoldeerd.
 

Xr8

  • #3
Wat is er mis met solderen? De verbinding hiervan is minstens zo goed, zoniet beter dan een knelkoppeling. Een goed gesoldeerde koppeling zal niet losgaan, een knelkoppeling wel als de buis een fractie draait.

Staal word niet vaak gedaan en vergeet niet dat ook hier speciaal gereedschap zoals draadsnijders ed voor nodig is, en een schare hulpstukken 3 delige koppelingen ed. Vaak voor de klusser moeilijker verkrijgbaar.

Als de perstang voor u een probleem is dan zou ik voor koper kiezen, dan maar wat meer materiaal kosten, de soldeer fittingen zijn nog steeds de goedkoopste. En overal simpel te verkrijgen.

Misschien is de oplossing van Cyruse er ook een voor u.

Succes.
 

GerritjeGAS

  • #4
Het beste is solderen, echter vergt dit wel een beetje vakmanschap.
Alternatie is koper met knelkoppelingen(let op gaskeur).
Wellicht het belangrijkste van alles leidingen AFPERSEN 5 BAR.
Let op!, bij het afpersen de toestellen en de gasmeter loskoppelen.
 

Wolseley

  • #5
Ik heb ondertussen toch voor koper gekozen, 10 lengtes 22mm liggen te schitteren in het zonnetje.
Ben nu bezig de knoop door te hakken..solderen of knellen.

Ik heb met beiden iets ervaring, maar met name met solderen weet ik niet precies hoeveel tin ik moet gebruiken.
Door die capilaire werking zie je het tin direct in de verbinding vloeien, maar elke keer denk ik...nou vooruit nog een beetje tin voor de zekerheid..totdat er weer zo'n druppel tin onderhangt :? :?

hoe weet je nou hoeveel tin genoeg is?
 

GerritjeGAS

  • #6
Als de fitting rondom gelijkmatig warm is, trekt de tin vanzelf door die capilaire werking overal in de fitting, als er een druppel onderhangt is het één druppel te veel.
De meeste personen gebruiken (veel)te veel tin.

Succes.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #7
Aan de andere kant: als er een druppel aan hangt, weet je tenminste wel zeker dat er voldoende tin in de verbinding zit (als je ook van bovenaf tin toevoegd). De tindruppel kan je dan met een doek wegvegen (ook het overtollige S-39, de verbinding komt er dan ook mooier uit te zien).
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu