Nieuwe en te smalle binnendeur afhangen

Leonidassia

  • #1
Beste klussers, professionals en alle anderen,

Voor mijn hal-woonkamer kozijn heb ik een stompe paneeldeur (volhout) met glas uit de buurt mogen ophalen, echter zit er nog een leuke klus aan. Ik heb gekeken voor een nieuwe deur, maar deze gaan naar de €800, geen budget voor momenteel.

Nieuwe deur is 4mm smaller dan de oude deur (oude deur zat er goed strak in).
Nieuwe deur is 90 mm hoger dan oude deur.
Scharnieren steken naar de verkeerde kant, en natuurlijk niet op de zelfde hoogte als het kozijn.

Bestaande kozijn is goed waterpas/recht/vlak

Hoogte is met de cirkelzaag met geleide rail goed op te lossen (45mm onder 45 mm boven).
Nu is mijn vraag wat jullie met de breedte zouden doen. valt 4mm binnen de marge (verwacht ik niet), zouden jullie de sponning uitvullen, of de deur verbreden. Ik heb zitten kijken of er schaaflatten van 3mm te koop zijn (gelijk aan de dikte van de scharnierbladen, scheelt uithakken?), maar kon alleen 4mm schaaflat bij Jongeneel vinden.

Zijn er nog andere tips of zaken die ik nu over het hoofd zie?

Met vriendelijke groet,
Léon Monté

alvast heel erg bedankt voor alle tips, adviezen en antwoorden!
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Ik zou niet zonder meer én boven én onder in gaan korten. Want de deur zal geen volhout zijn, eerder spaanplaat of MDF met randhout.

Beter 1x een lat inlijmen dan 2x. En de hoogte van het slotgat wordt gemeten vanaf onder, dus de bovenzijde inkorten.

4 mm is denk ik te overzien (2 mm links, 2 mm rechts).
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #3
Voor mij is de plek voor het slotgat van het grootste belang.
Dus goed kijken op welke hoogte het slot zit zodat je het slotgat niet hoeft aan te passen en ook de sluitplaat in het kozijn kunt laten zitten en dan de rest aanpassen.
Zoals Walker aangeeft er wel rekening mee houden dat je vaak niet zomaar ongestraft een stuk van een deur af kunt zagen en er mogelijk weer nieuwe stukken hout in moet lijmen of verbindingen moet herstellen.
 

stefan9

  • #4
2mm aan weerszijden extra kan prima, het is alleen de vraag of je dat mooi vindt. Persoonlijk zou ik de kier links en rechts gelijk willen hebben, maar dat is ook afhankelijk van de scharnieren die je gebruikt.
Kwestie van nameten.
45mm aan boven- en onderkant is best veel. Ook als de deur wel massief hout is kan het zijn dat de stevigheid daardoor vermindert.
Kijk ook goed of de verhoudingen van de deur en de panelen wel goed blijven. Het zou best eens mooier kunnen zijn om bijvoorbeeld boven maar 30mm en onder 60mm weg te halen. Maar dat kan natuurlijk ook weer gevolgen voor de stevigheid hebben...
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu