Nieuwe CV ketel icm Opentherm thermostaat: hoger verbruik!

Lions90

  • #1
Hallo,

Enige tijd geleden een post gedaan dat ik een nieuwe modulerende CV ketel heb maar had nog een oude Chronotherm III thermostaat. Op advies nu een Opentherm thermostaat gekocht (ketel is geschikt daarvoor: Ferolli BlueSense CW5). Met de oude thermostaat kwam de tempertuur wel op 21 graden (modulerend en soms aan/uit). Met de nieuwe thermomether Honewell Touch Modulation zet ik de temperatuur op 21 graden maar hij stookt dan de hele avond door en blijft op een gemeten temperatuur staan van 20,5 maw hij bereikt de 21 graden niet. De oude deed dit wel. Nu staat hij p 20 graden en de gemeten temp staat ook op 20 graden maar blijft ook nu continue branden. Uiteraard wel op laag niveau maar gisteren had ik een verbruik van 7m3 en dat is idioot hoog. Hoe kan dit? Ik moet wel zeggen dat de oude honewell een andere temperatuur aangaf (1 graad lager) dan de nieuwe dus heb de nieuwe 1 graad lager gekalibreerd. Graag advies en alvast bedankt!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Installatie waterzijdig ingeregeld?

Meestal is NL dit gedrag omdat de watertemperatuur te hoog terug komt, hierdoor gaat de ketel kouder water leveren en krijgen de radiatoren in de gemeten ruimte te weinig warmte.
 

Lions90

  • #3
Nee dat moet nog gebeuren maar waarom werkt een oude chromotherm III wel en wordt het 21 graden terwijl de ketel ook moduleert en met een nieuwe touch thermostaat krijg ik deze niet op 21 graden? Dat lijkt me erg onlogisch...ik zou dan die oude thermostaat weer willen ophangen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
De nieuwe thermostaat geeft een proportioneel signaal van de ruimte temperatuur. Hieruit berekend de ketel zijn watertemperatuur.

Bij een aan uit thermostaat word alleen gemoduleerd op dat van aanvoer en retour waardoor de watertemperatuur hoger word.
 

Tumkie

  • #5
Merkgebonden thermostaat wisselt veel meer gegevens uit met de ketel dan een OT-thermistaat... de ketelfabrikanten bepalen welke info ze vrijgeven via OT en niet de OT-thermostaat .
 

Lions90

  • #6
Ok bedankt voor de info maar ik ben nogal een leek. Wat moet ik nu doen om met de nieuwe thermostaat de kamertemperatuur wel op 21 graden te krijgen?
De thermostaat is geschikt voor deze ketel dat is opgezocht. De aanvoertemperatuur had ik eerst op 60 staan ipv standaard 80 maar heb dat weer op 80 gezet omdat de thermostaat dat zgn zal regelen....maw de oude thermostaat werkte beter qua halen temperatuur en dat verwacht ik dan ook nogmaals van een nieuwe thermostaat obv opentherm. Alleen waterzijdig inregelen is dan voldoende of moet ik ook nog dingen aanpassen in de thermostaat of ketel?
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #7
Grote kans dat je oude ketel een pomp had die veel harder draaide, waardoor een slecht ingeregelde installatie toch nog warm werd.
Je kunt dus proberen om de pomp wat harder te zetten.

Ook is je nieuwe thermostaat zelflerend, hij moet dus ook even "uitvinden" hoe hij moet stoken. hoe lang heb je de thermostaat al hangen?
 

Lions90

  • #8
Hij hangt er vanaf donderdagavond dus niet zo lang. Moet ik de aanvoertemperatuur gewoon op 80 graden laten staan? Met de oude thermometer werd het wel 21 graden met de nieuwe cv ketel zoals ik eerder zei.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
Aanvoer niet begrenzen, is niet nodig.
Waterzijdig inregelen, dan bepaald de installatie zelf welke aanvoer er nodig is.

En een beetje geduld met die thermostaat.
Inkeren kost tijd.
 

Lions90

  • #10
Ok bedankt..ik heb nu de pomp op continue gezet ipv aan/uit in instellingen menu vd cv ketel. Is dat een goed plan?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #11
Mijn inziens niet, pomp hoeft niet te draaien bij een thermostaatregeling als er geen vraag is.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #12
Lijkt me ook niet. het ging mij om de instellingen voor de snelheid van de pomp, als deze keten die heeft ten minste.
(ik ben niet bekend met deze ketel)
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #13
Lions90 schreef:
Hallo,

gisteren had ik een verbruik van 7m3 en dat is idioot hoog. Hoe kan dit? Ik moet wel zeggen dat de oude honewell een andere temperatuur aangaf (1 graad lager) dan de nieuwe dus heb de nieuwe 1 graad lager gekalibreerd.
7m3 is dat veel? Zou je met deze site kunnen schatten. Kies het weerstation van jouw omgeving. Vul het verbuik van vorig jaar in en je krijgt het gebruik van die periode te zien. Delen door 7 en je bent aardig in de buurt.
 

Lions90

  • #14
Misschien is dat niet veel (huis 125m2 met vide). Hou nu deuren dicht boven want heb wat last van koudeval agv vide. Tja kom je pas achter al je er woont. Tabel bekeken maar dan zie ik bv bij weken in juli/augustus een verbruik van 2m3. Dat is natuurlijk raar. Als je elke dag onder de douche gaat dan zit je daar allang aan...maar het is een grappige tabel ja. Kan handig zijn.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu