Nieuwe borstwering onder kozijn

huisverbouwer

  • #1
Hallo medeklussers,

Nu het wat mooier weer begint te worden is het eindelijk tijd om de kozijnen in mijn huis aan te pakken. De huidige kozijnen met enkel glas gaan eruit en worden vervangen door nieuwe kunststof kozijnen met HR++ glas.

IMG_0271.jpg


De huidige kozijnen lopen echter helemaal door aan de vloer, waarbij achteraf de onderste helft aan de buitenkant dicht gemaakt is met trespa platen en aan de binnenkant met een muurtje van drijfsteen. In de huidige constructie loopt het water van het bovenste deel van het kozijn niet goed weg en kan het ook achter de trespa plaat komen. Hierdoor is het stuk kozijn achter de trespa plaat nu ook deels rot.
Aangezien de nieuwe kozijnen geen borstwering hebben en dus niet doorlopen tot aan de vloer, wil ik zelf een nieuwe borstwering gaan maken.

Ik vraag me alleen af wat de beste manier is om dit te doen. Aangezien ik niet zo'n held ben in metselen, had ik het volgende idee:

borstwering-constructie.png


Is dit een handige manier om dit te maken?

Ten tweede vroeg ik me af wat de handige volgorde is om dit te plaatsen. Ik wil zo kort mogelijk met een groot gat in mijn gevel zitten. Is het mogelijk om de kozijnen net boven de borstwering af te zagen, de nieuwe borstwering te plaatsen en daarna de nieuwe kunststof kozijnen? Of afzagen, de nieuwe kunststof kozijnen plaatsen en dan de borstwering vervangen?

Ik hoor graag jullie ideeën!
 

huisverbouwer

  • #2
Een ander detail wat ik was vergeten; het kozijn loopt zowel onderaan als bovenaan door naar de kamer ernaast. Eigenlijk is de hele gevel als het ware een groot kozijn, met alleen helemaal aan de buitenkant een stuk gemetseld muur.
 

Milangeurkink

  • #3
Ik zou dit persoonlijk overleggen met de leverancier. Als deze een waterslag toepast eerst het regelwerk maken dan het kozijn laten plaatsen en daarna het Trespa achter het neusje van de lekdorpel scheppen. dit omdat je niet weet wat het peil van de nieuwe onderdorpel word. De kans is aanwezig dat de boven en onderdorpel gewoon blijven zitten als deze nog goed hard zijn. Wel het trespa monteren volgens de montagevoorschiften, let dus op ventilatie en de maximale regelafstand.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

huisverbouwer

  • #4
Ik zal voor de zekerheid eens navragen bij de leverancier wat ze precies leveren. Voorzover ik het begrepen wordt er geen losse dorpel geplaast, maar zit er een kleine lekdorpel vast aan het kozijn waar ik de Trespa plaat achter kan zetten.

Wat bedoel je met de boven en onderdorpel? Er is in de huidige situatie toch helemaal geen dorpel? Behalve het latei waar het kozijn op rust die ook als dorpel dienst doet.
 

Milangeurkink

  • #5
Ik monteer zelf kunststof kozijnen en daarbij word er in dit soort situaties vaak zo gemeten dat de bovendorpel en de tussendorpel ( bovenkant trespa) er niet uit gezaagd worden omdat je aan de bovenkant dan vaak te hoog uitkomt met de draairamen en aan de onderkant omdat je er anders een nieuw regelwerk in maken en deze krijg je nooit zo mooi vast als de huidige tussendorpel nu zit. Met lekdorpel bedoelde ik in dit geval gewoon een alu waterslag.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
Zorg dat je in ieder geval voldoende ruimte voor (verticale) ventilatie hebt tussen trespa en de isolatie. Een dampopen folie over de isolatie zorgt ervoor dat deze niet nat kan worden.

Ook moet er boven en onder het trespa ruimte zijn om te kunnen ventileren.
 

huisverbouwer

  • #7
Milangeurkink schreef:
in dit soort situaties vaak zo gemeten dat de bovendorpel en de tussendorpel ( bovenkant trespa) er niet uit gezaagd worden omdat je aan de bovenkant dan vaak te hoog uitkomt met de draairamen en aan de onderkant omdat je er anders een nieuw regelwerk in maken en deze krijg je nooit zo mooi vast als de huidige tussendorpel nu zit.
Het hout eronder is niet volledig rot, dus misschien is het bestaande kozijn verstevigen ook een optie in plaats van volledige vervangen door een nieuw regelwerk?

Walker schreef:
Ook moet er boven en onder het trespa ruimte zijn om te kunnen ventileren.
Wat is de beste manier om dit toe te passen? Als ik de Trespa platen tegen het regelwerk aanschroef dan zit het helemaal dicht en is er niet veel ventilatie. Moet ik dan ruimte laten tussen de Trespa platen en het regelwerk?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #8
Tussen de waterkerende (dampopen) folie en het Trespa komen idd verticale latten.
 

huisverbouwer

  • #9
borstwering-constructie-2.png

Dus als ik het goed begrijp, zou het er van boven af gezien dan zo ongeveer uit moeten zien? Met daaroverheen dan dus de lekdorpel.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #10
De latjes zou je verticaal moeten plaatsen ipv horizontaal.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #11
Aan de bovenkant trespa en de onderkant lekdorpel ruimte laten voor de ventilatie.
 

huisverbouwer

  • #12
In mijn tweede plaatje (bovenaanzicht) lopen de zwarte latjes verticaal, maar volgens mij is het me zo wel duidelijk. Bedankt allemaal voor de tips!

Ik ga kijken of ik het bestaande frame kan opknappen/versterken, zodat de nieuwe kozijnen daarop geplaatst kunnen worden. Daarna zal ik een regelwerk van vericale latten maken en de trespa daarop plaatsen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu