Nieuwe binnenriolering, puzzel...

System7

  • #1
Ik ben bezig een nieuw stuk van de binnenriolering te ontwerpen en ondanks googlen en zoeken op deze site kom ik er niet uit. Vind vooral tegenstrijdige informatie. Daarom even wat vragen. Situatie: op de begane grond een toilet met 125 mm aansluiting op de hoofdleiding. Van hieruit moet een nieuwe buis naar het dak lopen t.b.v. rioolontspanning. Op de 1e verdieping wordt van deze nieuwe buis afgetakt voor de condensafvoer van een cv-ketel en op de 2e verdieping voor een afvoer van een wasmachine.

- moet de ontspanningsleiding altijd minimaal 90 mm zijn?
- moet de standleiding van het riool altijd 125 mm zijn of mag 110 mm of kleiner ook (bijv. diameter ontspanningsleiding) als er verder geen toilet meer op wordt aangesloten op de bovenliggende verdiepingen? Ik las dat 2 à 4 leidingen van 40 of 50 mm op een verzamelleiding van minimaal 75 mm moeten worden aangesloten.
- voor de wasmachine en de condensafvoer van de cv wil ik 40 mm gebruiken (met sifons), mag dit?

T.a.v. de laatste vraag: ik zit met een tekst voor me die is gebaseerd op NEN 3215 4.2.3 en daarin staat dat de aansluiting van een wasautomaat een diameter van 75 mm moet hebben. Mijn wasmachine staat nu in de keuken en is daar aangesloten op een buisje van 40, zelfs met een Y-stuk zodat ook een evt. vaatwasser erbij op kan. Heb voor zover ik weet ook nooit iets anders gezien dan 40 mm bij wasautomaten. Is die 75 al achterhaald misschien?

Dank!
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #2
Ontspanning kan je ook minimaal 75mm

Standleiding mag ook 110mm

je moet wel bij de aansluitingen haakse t-stukken gebruiken
 

Xr8

  • #3
Vaak maak je een verzamelleiding 75 indien er geen sprake is van een toilet. Het laatste stukje naar de wasmachine en de sifon in deze leiding kun je rustig uitvoeren in 40mm. De condensafvoer kan in principe wel in 32mm. Zelf kies ik altijd minimaal 40mm omdat dit minder gevoelig is voor verstoppingen. Sommige ketels lozen nogal smerig condenswater.

Succes.
 

Neesje

Specialist Verwarming
  • #4
Nou XR8, je bent 1 van de weinigen hier die dezelfde mening heeft als ik.
Condensafvoeren werden en worden vaak veel de dun uitgevoerd ondanks de voorschriften van veel ketelfabrikanten met alle ellende vandien.
Je zou eens moeten weten hoeveel verstoppingen ik al tegen ben gekomen in de afvoertjes die soms lekker weggewerkt zitten en de boel alleen te verhelpen is door de boel weg te breken waarna je weer op slopershoogte zit.

René.
 

Xr8

  • #5
Vooral bij het merk N...t, vaak problemen gehad met behoorlijke waterschades.

Succes.
 

Neesje

Specialist Verwarming
  • #6
Yep
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #7
Bij bepaalde ketels is een 32 mm leiding zo binnen een paar jaar verstopt.

Daarom het beste een 50mm leiding en tot de ketel 40 mm, sifon
 

Eye_in_the_Sky

  • #8
Goh, uit interesse, een ketel zou in principe alleen condens moeten afvoeren. Wat zit er dan voor smerigheid in dat een leiding van 32mm verstopt raakt ??
 

System7

  • #9
Ik ben ook benieuwd, maar los daarvan ga ik dus de standleiding in 75 mm uitvoeren met 2 aftakkingen in 40 mm voor de sifons van de cv-ketel en de wasmachine. Ik neem aan dat die 75 mm dan ook genoeg is om als ontspanningsleiding te dienen? Dan trek ik de buis gewoon door naar 't dak en zet er een kapje op.

Dank tot zover!
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #10
Het condens van de ketel is agressief, en in combinatie met aluminium geeft dit dus aluminiumsulfaat wat je onderin je sifon aantreft, hetzij als drab, hetzij als een brok.
Als dit opdroogt kan dit erg hard worden, en moet dan ook mechanisch verwijderd worden.

Leidingen gaan ook vol met slijmerige drab zitten,en dan heb je een vernauwing.

Het beste is dit door hiervoor een voldoende grote diameter voor te nemen.
pvc 32 is niet geschikt, pvc 40 kan, maar nog beter is het om snel over te gaan naar minimaal pvc 50.
Het eerste stukje mag uiteraard wel in pvc 40 uitgevoerd worden.
Zorg tevens voor voldoende afschot van de afvoerleiding, zeker bij lange horizontale stukken.
Beter 5 cm per meter zakken dan 1 cm.
Hoe beter de afvoer, des te kleiner de kans dat er drab achterblijft.
 

System7

  • #11
Dank, Henk. Ik heb het geluk dat mijn cv-ketel straks op de 1e verdieping staat en mijn wasmachine op de zolder. Zodoende wordt in elk geval de standleiding regelmatig "doorgespoeld" met een grote hoeveelheid water van de wasmachine. Het stukje 40 mm-buis vanaf de sifon naar de standleiding zal ik wat meer afschot geven.
 

System7

  • #12
Ik kom er toch nog niet helemaal uit. Heb wat zitten lezen in een PDF met basisregels en -begrippen voor rioleringen en wat gezocht op dit forum.

Een recap van de situatie:

- standleiding in 75 mm vanaf toilet (bg) via cv-ketel (1e verdieping) en wasmachine (2e verdieping) als ontspanningsleiding door het dak (met een kapje erop)
- voor de cv-ketel een haaks T-stuk (geen stromings-t-stuk maar een gewone) met een verloop van 40/75 mm met daarop een stukje 40 mm buis en een sifon
- voor de wasmachine idem maar dan 1 verdieping hoger :)

Mijn vragen:

- is het nodig om in deze standleiding expansiestukken te plaatsen en klopt het dat ik die dan op 30 cm van de vloer moet monteren? Mag ik het t-stuk voor de aansluiting van de 40 mm leiding daaronder monteren of moet dat boven het expansiestuk?
- is het nuttig c.q. zinvol om een ontstoppingsstuk te plaatsen en zo ja, waar kan dit het handigst? Tot nu toe vind ik ze enkel in minimaal 110 mm, dat is zo'n soort T-stuk met een schroefdeksel, maar in 75 mm zijn ze natuurlijk wel zelf te maken met een T-stuk en een eindkap met schroefdeksel.
- de standleiding/ontspanningsleiding komt door het plafond van het toilet en loopt dan in een 90-graden bocht naar de muur waartegen ik het hangende toilet ga monteren. Bij die muur gaat hij weer met een 90-graden bocht naar beneden, en dan? Hoe koppel ik aan bij de afvoer van het toilet?
- is een automatische beluchter een goed alternatief voor een daadwerkelijk door het dak gevoerde ontluchtingspijp?

Dank alvast!
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #13

System7

  • #14
Okee, ik hoop dat het leesbaar is. De aansluitingen van de keuken en de badkamer heb ik voor de overzichtelijkheid grotendeels weggelaten.



Mijn vraag is dus hoe ik de stand- en ontspanningsleiding (75 mm), de afvoer van het toilet (110 mm) en die van het fonteintje (32 mm) in de juiste volgorde en met de juiste hulpstukken op elkaar en op de verzamelleiding (110 mm) van de begane grond naar de grondleiding (125 mm) leg.

Verder vroeg ik me af of ik automatische ontspanners kan gebruiken i.p.v. een dakdoorvoer voor de ontspanningsleiding, of ik ergens bij de T-stukken tussen de standleiding en de afvoeren van de cv/wasmachine een expansiestuk moet plaatsen en zo ja, of dat boven of onder het T-stuk moet.

Dank alvast!
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #15


Ik zou gewoon ontspanning door trekken naar het dak

Rood zijn exspansie stukken boven de hulpstukken

Die t-stuk wat je in hwa afvoer had zitten denk voor je keuken moet weg

en een onstoppings t-stuk plaatsen voor de eerste t-stuke en achter de laatste t-stuk in de tuin
 

System7

  • #16
Dank!

Waarom ben je geen voorstander van automatische ontluchters, is dat wellicht omdat ze toch enigszins stank kunnen doorlaten? M.i. zijn ze wel veel goedkoper dan de extra buislengte, een ontspanningspan of doorvoer, etc.

(dat T-stuk van de keuken zit er niet echt, beetje snelheidsfoutje :oops: dat stuk is aangelegd door een rioolbedrijf toen mijn (asbest) riool eruit gehaald was)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu