Nieuwe badkamer plaatsen

TRitsma

 • #1
Hallo Allemaal,

Ik ga voor het eerst een badkamer plaatsen en wil zo veel mogelijk zelf gaan doen. Op internet zijn genoeg filmpjes te vinden waarmee je met een grote portie geduld goede resultaten kunt halen. Ik ben niet te veeleisend dus ik kan er mee leven als er iets niet esthetisch perfect is, zo lang het maar functioneert.

Hier volgt mijn plan. Opmerkingen en suggesties zijn welkom.

Leidingwerk
Overal worden meerlagenbuizen geplaatst voorzien van perskoppelingen. Ik heb een hydraulische perstang besteld bij Ali. Om deze tang te testen heb ik in nederland 3 koppelingen en meerlagenbuis gehaald. Na montage bleek alles lekvrij dus ga ik dit gereedschap ook gebruiken in de uiteindelijke badkamer.

De koud water leiding komt vanuit de meterkast. Deze wil ik met 20mm diameter leiding via de kruipruimte naar de keuken brengen met onderweg een aftakking naar het beneden toilet. Vanaf de keuken wil ik met 20 mm helemaal naar zolder om de Combi ketel te voorzien. Onderweg naar zolder wil de een aftakking van 16mm maken voor de badkamer. Direct op de leiding van de keuken naar de combiketel wil ik door middel van een T-stuk met ½
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • KlusserHein

  • #2
  Kan je niet beter een perstang gaan huren ergens?
  En wat voor perskoppelingen ga je gebruiken?
   

  TRitsma

  • #3
  Ik gebruik perskoppelingen met een TH profiel van de Belgische fabrikant beginnend met Hen.

  ik wil het hele leidingwerk in fases gaan vervangen. Eerst nieuwe badkamer, vervolgens keuken. dan oude badkamer ombouwen tot washok. Dit gaat best wel een tijdje kosten. Als ik ga huren zal ik toch zeker 3 keer moeten gaan huren. Dan is kopen een betere optie.

  Tot nu toe zien de koppelingen die ik met mijn hydraulische tang heb geperst er netjes uit, geen lekkage. Leidingwerk en koppelingen zijn overigens van hetzelfde merk.

  Ik heb mijn stukje test buis met koppelingen aangesloten op bestaande leiding dmv koppelingen voor de tuinslang en een tijdje laten staan.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #4
  Zandcement is niet nodig. De laag is sowieso te dun. Ook de betonlaag moet volgens mij minimaal 4cm zijn. Dit kan je nalezen in de verwerkingsvoorschriften. Heb je gecontroleerd of de balklaag het extra gewicht aankan?
   

  TRitsma

  • #5
  Ik woon er nog niet en heb de vloerbalken dus nog niet kunnen bekijken. Ik probeer eerst al mijn plannen op orde te hebben voor ik er in ga. Het huis is van 1965 en andere huizen in de straat hebben ook een badkamer op die locatie dus het zou mogelijk moeten zijn.

  Ik heb even de verwerkingsadviezen van de fabrikant van de zwaluwstaart platen erbij gepakt.

  Geadviseerde vloerdiktes:
  - standaardvloer met woonbelasting
  (h.o.h. afstand balken max. 600 mm) 16 + min. 20 = 36 mm
  - standaardvloer
  (h.o.h. afstand balken 600 - 1500 mm) 16 + 34 = 50 mm
  - standaardvloer
  (h.o.h. afstand balken 1500 - 2500 mm) 16 + 59 = 75 mm
  - geluidsisolerende + brandveilige vloer
  16 + 34 = 50 mm
  - samenwerkende vloer
  16 + 34 = 50 mm

  Dus de vereiste dikte is afhankelijk van de aanwezige vloerbalken. Laten we dan voor de discussie van de minimale eis uit gaan. Dus 36mm is vereist.

  Nu wil ik afschot in de douche met een verval van 1cm per meter. Nu kom ik bij de douche van 90 cm uit op 9mm afschot dus zou ik de vloer op het hoogste punt 45mm hoog moeten plaatsen.

  Ik hoor graag of mijn redenatie juist is.
   

  Marcn88

  • #6
  Koudwater voedingsleiding uitvoeren in 25 of 26mm ipv 20
  20mm is binnenwerks 14 met een perskoppeling teduceer je de doorlaat naar een mm of 10 oftewel je houd niet veel water over bij doortrekken en gelijktijdig douchen
   

  TRitsma

  • #7
  Duidelijk, dan ga ik dus met 26mm aanvoer naar de combiketel toe. 20mm naar de kraan van het ligbad.

  Dan is het waarschijnlijk beter om de warm water leiding van de combiketel naar de keuken ook in 20mm uit te voeren.

  Wastafel, toilet en vaatwasser zou ik dan wel in 16mm uit kunnen voeren.

  Klopt dit een beetje?
   

  TRitsma

  • #8
  Ik kan natuurlijk ook het toilet op 20mm aansluiten zodat ik maar 2 verschillende diameters heb.
   

  TRitsma

  • #9
  IJkenhout,

  Ik heb even verder zitten zoeken en had nog niet echt aan de douchedrain gedacht. Bij meeste drains die ik vind zie ik een hoogte van 6-7 centimeter. Ik zal dus toch op een hoogte van minimaal 5 cm uit komen als je rekening houd met de tegels+lijm
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu