Nieuwe aanrechtkraan

Toine62

 • #1
Ik heb een nieuwe mengkraan voor mijn aanrecht gekocht en ik ben van plan om die er morgen op te zetten. (Zo'n staand model, dus op het aanrechtblad bevestigd, niet aan de muur). Ik heb onder het aanrecht al gezien dat dit met twee flexibele aansluitslangetjes gebeurt.
Nu heb ik wel ooit een douchekraan vervangen, maar die zat aan de muur bevestigd. Ik heb daar toen van die nieuwe ringetjes bij gekocht en dat ging allemaal prima. Maar dit is toch weer heel anders.

Zijn er nu nog dingen waar ik aan moet denken voordat ik morgen de hoofdkraan dicht draai en de oude mengkraan er af schroef? Zit daar b.v. ook iets aan dat nieuw vervangen moet worden of is het "kraan af, kraan op, klaar"? Het wordt wel een gepriegel heb ik gezien, want ik heb twee wasbakken en de kraan zit daar uiteraard tussenin. Om er van onderaf bij te kunnen moet ik dus tussen die wasbakken en de muur komen en dat gaat niet met een steeksleuteltje lukken. Maar ik heb al gezien dat ik een pijpsleuteltje heb dat daar past. De flexibele leidingen zitten halverwege het keukenkastje aan de waterleiding vast, dus die kan ik daar los maken.

Kortom, zijn er dingen om beslist aan te denken?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
  Kijk eerst even of de aansluiting van de flexibele aansluiting op de waterleiding hetzelfde is.
  Is dit niet zo, dan moet je eerst even een ander koppelstuk halen, voordat je de oude kraan er af haalt.

  En voor het gemak, zet even een paar pannetjes water klaar.
  Dan kun je altijd tussendoor nog even een bakkie leut zetten, mocht het niet zo 123 lukken. :wink:
  En eventueel een emmer water, om het toilet door te spoelen.
  Want de dames moeten meestal net op dat moment dat het water afgesloten is, gruwelijk naar het toilet.
   

  Xr8

  • #3
  Je zult vooral moeten kijken naar de aansluiting van de slangetjes. Vaak zijn deze 3/8. Het slangetje aansluiten op een daarvoor bestemd kraantje of op een puntstuk 3/8.

  Succes.
   

  Toine62

  • #4
  Bedankt. Dat van die slangetjes moet ik inderdaad eerst even nakijken. Want hierdoor herinner ik me ineens weer dat de vorige eigenaar van dit huis me vertelde "Let er op dat je hier 12mm leidingen hebt als je iets met de waterleiding gaat doen" Dus misschien kan dat hier van toepassing zijn.
  Maar daar kan ik bij de Gamma gewoon koppelstukjes voor halen dus?

  Xr8, wat is 3/8?
   

  Tiho

  • #5
  De maat van het schroefdraad.

  Neem gewoon de kraan mee naar de bouwmarkt, dan kunnen ze je prima helpen. Wel je leiding eerst opmeten :wink:
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #6
  Kijk eerst even bij de bestaande kraan of de slangetjes ook op de nieuwe passen, u hoeft dan allen maar de slangen loskoppelen en opnieuw monteren.
   

  Kaajee

  • #7
  Door schade en schande......
  Bij de kraan zit (meestal) een setje flexibele slangen die je in de kraan moet schroeven; klein schroefdraad omdat de ruimt aan de onderkant van de kraan beperkt is.
  Deze worden met een rubberen ringetje ertussen in de kraan geschroefd.
  Men (Ik!) is snel geneigd deze aardig aan te draaien, met als potentieel gevolg dat de rubberen ringetje het dichtingswerk niet goed meer doen; ze lekken, ze zijn ahw 'kapot gedraaid'.
  Draai deze slangen dus niet te vast. Gewoon handvast, een heel klein slagje extra, that's it.
   

  Toine62

  • #8
  Dat waren weer een paar nuttige tips. Ik zal de oude en nieuwe slangetjes idd eerst even vergelijken. Mocht ik naar de bouwmarkt moeten (in principe heb ik alles al in huis tenzij ik verloopstukjes nodig heb) dan zal ik de kraan (of anders zowel de oude als de nieuwe slangetjes) meenemen. En Kaajee, bedankt. Ik had waarschijnlijk precies dezelfde fout gemaakt.
   

  Toine62

  • #9
  Met een paar dagen vertraging er nu dan toch mee bezig. Ik heb maar even pauze genomen want het zit niet mee. Aan de flexibele slangetjes, de kant van de waterleiding, zit een ander soort aansluiting dan bij de odue slangetjes. OP de oude is het gewoon een soort van opschroef systeem, een soort van grote moer die je op de waterleiding schroeft. OP de nieuwe slangen Zit zo te zien een soort klemsysteem met een smallere opening aan het uiteinde van de waterleiding.

  Ik ben net naar de winkel geweest, maar die hebben me weggestuurd met iets waar ik helemaal niks aan heb. (En dat is al de derde keer dus ik ga niet meer naar die winkel) namelijk een universeel verbindings stukje, een soort 'brede moer' (geen idee hoe dat allemaal heet) die zowel over de slang als de waterleiding heen zou moeten passen. Dat doet hij ook, maar aangezien er niks vrij kan draaien krijg je die nooit vast. Schroef je hem eerst aan de flexibele slang, dan kun je hem daarna niet meer aan de waterleiding schroeven (tenzij je de hele slang meedraait) of andersom.

  Ik weet ook ook niet hoe ik het anders moet omschrijven. Ik ga nog gauw even kijken of een andere winkel iets heeft, en anders schroef ik de oude flexibele slangen er maar op, die passen gewoon op de nieuwe kraan.
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #10
  Plaats evt even een foto van oude en nieuwe zodat het duidelijke word
   

  Toine62

  • #11
  Het zit inmiddels en het werkt :-)
  Ik ben uiteindelijk naar een andere winkel gegaan en die hadden gewoon andere flexibele slangen die ik nodig had. Toen was het zelfs voor deze klus-ibeet een fluitje van een cent.
  (En dankzij deze winkel ben ik er inmiddels achter dat de aansluiting op de nieuwe slangen die ik niet kon gebruiken een 'knelkoppeling' heet)
  Ik ben er zelf verbaasd over dat het zo goed zit. Ik controleer nog steeds elk kwartier of alle aansluitingen droog zijn :-D
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #12
  :prima:
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu