Nieuwbouw spaanplaat plafond afwerken met gipsplaat?

Shelly1331

  • #1


We willen dit spaanplaat plafond hoogwaardig afwerken (strak wit, zonder aftimmerstroken) en we denken aan gipsplaten. Kunnen we die rechtstreeks op de spaanplaten aanbrengen (eerst aftimmerstroken verwijderen?) of krijgen we dan een vochtprobleem? Het dak heeft een Rc van 6,0. En wat wordt de opbouw? En kan je de gipsplaten met tacker aanbrengen?

Groet Soes
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Gipsplaten moet je schroeven.
Dan moet je ook nog de schroefgaten en naden glad dicht zetten.
Op de uitwendige hoeken zul je hoekband aan moeten brengen en dat ook weer glad zetten.
Dan alles wat je bij gesmeerd hebt glad schuren, en dan een paar lagen tex er over.

Dat is heel veel werk.
Waarom niet de bestaande platen gewoon schilderen?
Scheelt je een hele hoop tijd en geld.
En de afdek latten zullen daarna ook niet meer opvallen als je er niet de hele dag naar kijkt.
 

Shelly1331

  • #3
Wij zijn pietje precies, die aftimmerstroken blijven we zien. In de ruimte willen we zelf gaan slapen. Als ik mn ogen open doe zie ik die stroken meteen... kan ik ze ook verwijderen en dan met latex spuiten?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Gipsplaten moeten op een rachelwerk aangebracht worden. De afdekstroken dekken de naad tussen de platen af, daar hoort een verbinding te zitten tussen de dampremmende folies. Die mag niet onderbroken worden (ook vanwege de luchtdichting).

Het is sowieso verstandig eerst na te vragen of de dakplaten wel het extra gewicht van gipsplaten aankunnen. Soms is het spaanplaat maar heel dun.

Kit bij zo'n kap sowieso altijd eerst alle naden af! Anders zijn er heel veel luchtlekken. Dat is zonde van de mooie isolatiewaarde.

Is de ruimte wel bedoeld / geschikt als slaapkamer? Het is een erg klein raam zonder ventilatierooster. Misschien aan de andere kant van de ruimte nog wat installatie (ventilatiebox, verwarming)?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu