Nieuw gestucte muren verkeerd geschilderd. Wat nu?

Mart99

  • #1
Voor de bouwvak hebben wij ons huis laten stucen. Na de bouwvak hebben wij een schilder gezocht en deze heeft, vinden wij, slecht werk geleverd:

1. Op de gladgestucte muren zit nu een "structuurtje". Volgens de schilder is dit heel normaal en komt dit door de verfroller.

2. Gezamelijk met de schilder hebben wij materialen aangeschaft, maar van het voorstrijkmiddel heeft hij slechts 4 liter gebruikt. M.a.w. de meeste wanden zijn niet voor gestreken.

3. Er is nauwelijks iets afgekit met acrylkit.

4. Er zaten nog enkele vochtige plekken in het stucwerk. De schilder had hier "de perfecte" oplossing voor, maar de verf begint op deze plekken al te bobbelen en los te laten.

Wij vragen ons af wat de gevolgen hiervan voor het stucwerk is en hoe wij de schade kunnen beperken/ herstellen.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #2
1. Ik liep tegen hetzelfde probleem aan. Mijn muren superglad gestuukt en daarover zelfs nog gepleisterd en toen nageschuurd. Het leek wel een biljartlaken. Begon ik met rollen: prompt een fijn structuurtje. Dat was dus niet de bedoeling. Ik heb allerlei soorten rollers geprobeerd, maar alle muurrollers laten een structuur achter. Nu geeft de ene roller een wat groffere structuur dan de andere, maar zo strak als met lakroller (die dus raar genoeg niet in die grote breedtes te krijgen is) krijg je het nooit.

Ik heb hier eens met een schilder over gesproken en dit schijnt dus normaal te zijn omdat je anders enorm hoge eisen aan je muren moet stellen. Als er geen fijn strucuurtje in zit, zie je werkelijk elk putje, meskrasje en oneffenheidje, zeker bij strijklicht. In de praktijk ondoenlijk of je moet vreselijk veel uren in je muren gaan steken.

In ieder geval is het inderdaad normaal.

2. De hoeveelheid voorstrijk hangt af van de mate waarin de muur 'zuigt' en is lastig te voorspellen (hangt af van gebruikte materialen en ondergrond). Wij hadden 10 liter gehaald en ook maar 5 liter gebruikt, de rest kon terug. Het gaat er om dat je 'banenbontheid' voorkomt. Heb je die dus niet, zou ik mij geen zorgen maken.

Dit even ter informatie omdat het mij bekend voorkwam. Het is overigens niet de bedoeling om op dit forum werkzaamheden van derden te bespreken.
 

Mart99

  • #3
Goed om te horen dat structuurtje en voorstrijk dus geen probleem blijken te zijn ! Wij maakten ons echt zorgen dat we weer van voor af aan konden beginnen.

Nu nog een vraagje: de muren (hoeken, deurposten ed.) zijn niet afgekit. Moeten we dit alsnog doen? Niet mooi voor het schilderwerk, maar misschien noodzakelijk om toekomstige scheuren in het stuc te voorkomen. Of loopt dit ook zo'n vaart niet?

En heeft iemand nog suggesties wat te doen met de muren waar de verf al begint te bobbelen en los te laten?
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #4
Dat afkitten hangt er een beetje vanaf of het een nieuwbouwhuis is. Dat werkt altijd meer dan een bestaand huis, zelfs in die mate dat kitten niet altijd helpt.

Wat ik bij mijn bestaande woning gedaan heb: elke hoek, raamkozijn en deurpost met een scherp mesje ingesneden. Toen een randje acrylkit er in en toen pas geschilderd. Als het nou gaat barsten dan barst het tenminste achter de kit.

Maar ja, dat had ik dus gedaan voor het schilderen..ik kan mij voorstellen dat met name de hoeken van de muren niet mooi worden als je het achteraf gaat doen.

Over het bobbelen: nooit, maar dan ook nooit over nat stucwerk gaan schilderen. Maar ook daar heb je nu niets aan natuurlijk. Ik weet daar even geen oplossing voor, misschien iemand anders.
 

Mart99

  • #5
Bedankt voor je reacties !

Zeer behulpzaam in ons besluit om waarschijnlijk toch nog maar te kitten en 1x over schilderen.

En wie weet volgen er nog suggesties voor de loslatende vochtige muren.
 

-stuffie-

  • #6
Zijn het vochtige muren of was het stucwerk gewoon nog niet droog toen er werd geschilderd?
 

Mart99

  • #7
Goede vraag !! Omdat de muren al voor de bouwvak gestuct zijn, zou je verwachten dat het inmiddels wel helemaal droog zou zijn !!
We hebben echter geen enkele reden om aan te nemen dat de muren vochtig zijn. Wel zitten de plekken ongeveer waar de elektricien in de bakstenen muur gefreesd heeft.
 

-stuffie-

  • #8
Oh, dan is het waarschijnlijk daar gewoon wat dikker gestuct en moet het wat langer drogen. Gewoon wachten tot alles goed droog is, losse verf verwijderen, eventueel schuren en opnieuw schilderen.
 

Mart99

  • #9
Bedankt voor je reactie !

Ook dit is dus geen ramp. Gelukkig maar !

Wij wachten gewoon maar even tot de muren goed droog zijn en hopen dat alleen de verf en niet het stucwerk loslaat.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu