Verven van nieuw gestucte muren

Tretsom

  • #1
Mijn vraag is, moet ik nieuw gestucte muren eerst met een primer behandelen alvorens de eerste latex verflaag aan te brengen, dit om te voorkomen dat de muur zich volzuigt met de eerste verf.
De adviezen die ik gekregen heb zijn heel verschillend van "niet nodig, gewoon de eerste verflaag verdunnen" tot "je moet er eerst Flevopol op aanbrengen". (Flevopol breng je toch aan voor het stuccen en niet erna?)
Wat kan ik het beste doen?

Groet
Tretsom
 

ThaEssie

  • #2
Toevallig !!
Ik zit ook met deze vraag. Mijn muren zijn bijna wit (droog) en nu krijg ik verschillende verhalen te horen. De 1 zegt hoeft niet, de andere zegt wel doen en de derde zegt je moet veel langer wachten (weken) goed laten uitharden en dan pas verven.
Waar doe ik nu goed aan ????
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #3
Onbehandelde verse stuc onttrekt direct vocht uit de muurverf wat de hechting nadelig beeinvloedt. U dient de te behandelen muren goed te laten drogen. Hoe lang is afhankelijk van de laagdikte en de temperatuur / ventilatiemogelijkheden.

1 x voorstrijken is dus noodzakelijk . Dit kan zowel met speciale voorstrijk- helaas, wij noemen geen merken- of met sterk verdunde muurverf.

Een sterk zuigende ondergrond is wat anders dan een poederende: hiervoor kunt u uitsluitend een fixeermiddel gebruiken. Dit zal hier niet het geval zijn, maar dit even terzijde.

Let wel: 1x voorstrijken met voorstrijk: sommige klussers hanteren het motto "des te vaker voorstrijk des te minder muurverf".
Hierbij onstaat het gevaar dat er op minder sterk zuigende stukken glimmende plekken ontstaan. Hierop is het moeilijk hechten voor muurverf.
 

Tretsom

  • #4
Beste Kees,

Bedankt voor je duidelijke reactie.
Wat de gestucte muren betreft, is het mij duidelijk wat te doen.
Er zijn echter ook nog muren die niet nieuw zijn maar waarop behang heeft gezeten. Wat moet daarmee gebeuren als ik die ook met muurverf wil schilderen?
En wat zijn "poederende muren"?

Graag je reactie

Groet
Tretsom
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #5
Zorg ervoor dat alle lijmresten van het behang te verwijderen met ammoniakwater of een ander daarvoor geschikt middel.

Indien er lijmresten achterblijven ( meestel te zien door wat meer gilmmende plekken ) dan zal de nieuwe laag muurverf zich daarop moeilijk hechten.

Licht opschuren ( p400 ) is ook een optie. Daarna goed stofvrijmaken.

Poederende ondergronden: plak een stuk tape op de muur. Valt die er weer af, of ziet u bij het verwijderen korreltjes / stofdeeltjes op de tape dan moet u de muur fixeren.

Blijft de tape goed zitten en moet u die met enige moeite verwijderen, dan hoeft u zich over "poederen"geen zorgen te maken.
 

Tretsom

  • #6
Beste Kees,

Ik ga aan de slag en hoop dat er niet al te veel problemen opduiken.
Bedankt voor de adviezen

Groet
tretsom
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu