Nieuw elektra plan

Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo,

Ik wil mijn elektra deels aanpassen omdat ik mijn badkamer ga verbouwen. Onderstaande tekening is een schematische weergave van mijn plan. Ik hoop dat de afbeelding voldoende duidelijk is.
De 2 aanvoer leidingen zijn aparte groepen en komen ieder direct van de meterkast.
In de badkamer worden alle waterleidingen, de Lewis-platen, badkuip, bad-douche kraan, wastafelkraan en CV radiatoren afzonderlijk beveiligd met een (blanke) aardedraad. Deze aardedraad gaat direct naar de meterkast. Alle lichtschakelaars lichtpunten wcd en ventilatoren zijn geaard.
Graag hoor ik van iemand met kennis hiervan of dit een deugdelijk plan is, alvast bedankt.

89_14789_electra_plan3_1_1.jpg
 
Je moet een CAP maken waarin de blanke vereffeningsdraden bij elkaar komen. Daarvanaf een draad naar de centraaldoos (niet naar meterkast) en aan de aarde in de CD knopen.

ZOek eens op CAP.

Let ook op de zone-indeling in de badkamer; je mag niet overal schakelaars/WCD's/lichtpunten plaatsen.
 
Ik weet niet of er nog andere groepen zijn, die niet in je schema staan maar in de keuken dienen wcd's voor algemeen gebruik over tenminste twee eind groepen verdeeld te zijn. Verder kun je schakelaars niet aarden, daar hoeft dus ook geen aarddraad heen te lopen.
 
Bedankt voor jullie reactie.
Ik heb jullie advies (of zoals ik het begrepen heb)in een nieuw schema weergegeven.
14789_15309_elektra_schema4_1.jpg


toelichting hierop:
- In de badkamer is de positie van de aansluitingen overeenkomstig de eisen vd zone-indeling
- de bestaande vertinde koperdraad van groepenkast naar badkamer wordt verwijderd.
- de keuken is op 2 verschillende groepen aangesloten. In dit schema is daar 1 van weergegeven. Dit schema is dus niet mijn complete elektrische installatie. Totaal zijn er 5 groepen aanwezig, slechts 2 daarvan staan in mijn schema weergegeven
- Alle dozen worden aangelegd in vloeren of in wanden op een later nog bereikbare positie, dus niet onder de lewisplaat beton vloeren

Resten mij nog een aantal vragen:
-Is dit schema zo juist getekend?
-De lichtschakelaars in kast wc keuken en badkamer kunnen dus niet geaard worden.
Is het veilig om deze op een standaard hoogte van 105m te plaatsen of is een schakelaar met trekkoord vereist? E.e.a met oog op kleine kinderen.
 
Schakelaars zijn gewoon aanraak veilig, geen probleem dus om die op 1.05 m te plaatsen. In de badkamer echter op die plek niet toegestaan in zone 0,1 en 2.
Indien mogelijk zou ik er voor kiezen om de leidingen in het plafond te installeren, met in elk vertrek een CD=lichtpunt en vandaar uit naar de schakelaars volgende CD enz.(zo min mogelijk lasdozen plaatsen).
Eea volgens dit principe:

22739_CD_1.jpg


Het CAP bij voorkeur in de badkamer aanbrengen, bijv in een installatie doos onder de wastafel.
 
Nog een keer bedankt, beiden. Naar aanleiding van het schema van Sxnder heb ik op basis van mijn laatste goed gekeurde schema weer een nieuw opzetje gemaakt.
Toelichting:
De kast en badkamer zijn op verdieping 2 gesitueerd. De wc en keuken op verdieping 1. Voor het plaatsen van de CD-en is alleen de ruimte in de vloer tussen de VD1 en VD2 voor mij toegankelijk. Het feit dat ik onder de nieuw te maken lewisplaat-vloer geen CD-en wil plaatsen maakt dat ik geen CD direct boven het lichtpunt kan plaatsen. CD=lichtpunt gaat me dus niet lukken. Ik wil daarnaast zoveel mogelijk her-gebruik maken van de nog bestaande pvc-buis zodat ik deze grotendeels kan laten zitten. Dit scheelt mij een hoop breek boor frees en stuc-reparatie werk.
Het CAP wordt in de badkamer geplaatst, in een installatie doos achter een vast badkamermeubel. De geel-groene draad van het CAP gaat naar de meest dichtbij geplaatste CD.
Al met al heeft dit alles geresulteerd in onderstaand schema.
Ik hoop dat dit correct uitgewerkt is. Graag veerneem ik weer een keer jullie reactie. Alvast vriendelijk bedankt!
14789_16309_electra_schema_6_1.jpg
 
Als de centraal dozen in de vloer komen worden dit dus eigenlijk gewoon lasdozen. Hoe wil je deze dan bereikbaar houden? Hetzelfde geld voor het CAP. Achter een meubel is prima maar zaag dan wel en gat in de achterwand, zodat je er zonder slopen bij kunt.
 
CAp hoeft niet speciaal in de badkamer. Mag ook in de kast of in plafond van de keuken als dat voor jouw aanleg makkelijker is.

Wasmachine in kast hoeft niet speciaal op trekschakelaar; mag ook gewoon op de bestaande WCD. Wel geaard en achter 30 mA ALS uiteraard.
 
De dozen zullen bereikbaar zijn doordat de vloerdelen waaronder deze geplaatst worden redelijk makkelijk te openen zijn. De vloerdelen fungeren dus in het geval ik er bij moet als een soort luik. Resultaat daarvan is dat de geopperde CD-en dus eigenlijk weer lasdozen worden.
Bij nader inzien zal ik het CAP ook daar plaatsen omdat dit voor mij makkelijker aan te leggen is.
Tenslotte plaats ik dan ook de wasmachine op een WCD. Zoals door Fiesiekus aangegeven: Wel geaard en achter 30 mA ALS uiteraard.

OK aan de slag. Nogmaals hartelijk dank. Yvo
 
Ik vindt het zo een zeer matig plan. Jij weet waar die lasdozen zitten maar een bewoner na jouw? Stel er wordt nog vloerbedekking neer gelegd, dan zijn die dozen dus niet meer zonder slopen bereikbaar.
Ik heb toch de indruk, dat ook hier weer voor de makkelijkste weg gekozen wordt en dat het met voorschriften niet zo nauw genomen wordt.
 
Dat is natuurlijk niet mijn bedoeling Sxnder.

Ter toelichting van mijn keuze, mijn overwegingen:
-De huidige elektrische installatie (die ik deels ga aanpakken ivm verbouwing vd badkamer) ligt grotendeels in de vloer tussen verd.1 en 2. Door in dezelfde vloer-zone mijn installatie voort te bouwen blijf ik binnen het zelfde systeem(dit lijkt mij helderder) Daarnaast kan ik her-gebruik maken van reeds aanwezige PVC-leidingen
-het plafond boven de 2e verd. betreft een oud stucwerk plafond met geprofileerde gips lijsten. Hier in breken om dozen en leidingen aan te brengen zal erg veel moeilijk herstelbare beschadigingen opleveren.
-De dozen in de wand infrezen en overstucen is mijn inziens ook geen goede optie omdat de dozen dan helemaal niet meer bereikbaar zijn.
-De dozen wil ik niet onder de lewisplaat vloer plaatsen ivm de bereikbaarheid.
-Uiteindelijk denk ik dus dat de elektrische installatie in de vloer naast de badkamer nog het best bereikbaar zal zijn.

Ik kan er zorg voor dragen dat de verzameling dozen zoveel mogelijk bij elkaar geplaatst wordt. Bv in de vloer onder een gangkast. Vervolgens kan ik hier een toegangsluik boven plaatsen.
Wat betreft het CAP kan ik deze alsnog in de Badkamer realiseren. Ik had echter van Fiesiekus begrepen dat dat niet verplicht is.

Natuurlijk wil ik wel alles netjes en volgens de voorschriften uitvoeren. Indien dit gezien bovenstaande wat jou nog steeds niet het geval is dan hoor ik graag wat ik anders kan doen. Alweer en alvast bedankt.
 
Dat luik is wel een goed idee. Als het verder past in de wijze van aanleg van de rest van de installatie blijft eea iig overzichtelijk. Het moderne centraaldozen systeem is nu eenmaal heel anders van opzet, alleen kan ik me voorstellen, dat dat in een bestaande situatie te ingrijpend is.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan