Elektra in nieuwe muur

LerendKlussertje

  • #1
Hallo allen,

Ik ben van plan om in onze kelder een nieuwe scheidingswand te plaatsen met daarin een aantal stopcontacten. Ook ga ik een verlaagd plafond aanleggen met extra lampen en spotjes. Ik heb een nieuwe groep aan laten leggen in de meterkast die in de nieuwe muur uitkomt. De vragen die ik heb gaan over het aansluiten van de nieuwe elektra op de nieuwe groep. Ik lees wisselende verhalen op dit forum en elders online, vandaar toch even een check voor ik alles verkeerd aanleg...

Het plan staat hieronder schematisch weergegeven. De nieuwe groep komt vanuit de meterkast aan in de nieuwe muur (in rood getekend) vanuit het plafond. Mijn eerste plan is om alles aan elkaar te lassen zoals hieronder weergegeven. Het gaat in totaal om 8 stopcontacten en 5 lichtpunten met schakelaar/dimmer (waarvan 1 voor spotjes). Alles blijft dan toegankelijk via de inbouwdozen en lichtpunten. Ik lees echter vaak dat dit niet mag of niet ideaal is en dat elk stopcontact vanuit een centraaldoos gevoed moet worden. Dit zou betekenen dat ik veel meer buis en draad moet gaan leggen.

Ik heb de volgende vragen:
- Moet ik alles aanleggen vanuit een centraaldoos of mag ik doorlassen zoals hieronder? Mag die centraaldoos in de muur zitten of moet deze in het plafond (uiteraard toegankelijk in beide gevallen!).
- Als ik mag doorlussen, maakt het dan uit hoe ik dit doe? Bijvoorbeeld, kan ik beter enkele 5-voudige lasklemmen gebruiken of beter meerdere 3-voudige?
- Ik moet een bestaande hotelschakelaar een klein beetje verplaatsen van een oude muur naar een nieuwe muur. De afstand is zo'n 50cm, maar ik moet een hoek om. Mag ik in de oude inbouwdozen een lasklem gebruiken om de draden te verlengen tot in de nieuwe muur? De oude inbouwdozen blijven toegankelijk.

Ik hoop dat jullie tijd kunnen vinden om te reageren, bij voorbaat ontzettend bedankt!! Als er iets niet duidelijk is hoor ik het graag.. mijn teken skills voor elektra zijn niet super ;)

Schematisch plan.PNG
 

ABCDE

  • #2
In welk land?
 

LerendKlussertje

  • #3
Ik woon in Nederland. Hieronder een betere tekening van wat ik van plan ben.
Detail schets elektra doorlassen.PNG
 

LerendKlussertje

  • #4
Zoiets is het alternatief. Een centraaldoos in de nieuwe muur en van daaruit een aparte leiding naar alle stopcontacten en schakelaars (1 leiding per gekoppelde inbouwdozen). Het wordt wel snel een chaos van leidingen in de muur zo. Er komt ook nog internet en coax ook en ik heb in de tekening voor simpliciteit nog een dubbel stopcontact en extra schakelaar/lichtpunt weggelaten.

Mag de doorlas optie hierboven? Of is dat niet veilig en zit ik vast aan een oplossing als hieronder?


OPtie 2 elektra met centraaldoos.PNG
 

ABCDE

  • #5
Als je nieuw aanlegt zou ik zo min mogelijk doorlussen. Horizontale leidingen zijn een beetje taboe.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #6
LerendKlussertje schreef:
en dat elk stopcontact vanuit een centraaldoos gevoed moet worden. Dit zou betekenen dat ik veel meer buis en draad moet gaan leggen.
Hier geef je zelf het antwoord al.

Netjes een centraaldoos maken (en bereikbaar houden!) en vanuit daar leidingen leggen naar alle dozen.

2 dozen die echt vlak bij elkaar komen, kun je prima doorlussen maar maak er geen compleet netwerk van doorgeluste dozen van.
 

LerendKlussertje

  • #7
Dank voor de reacties. Centraaldoos dus, zoveel mogelijk via het plafond en dan verticaal.

Mag de centraaldoos in een muur?
Mag de nuldraad direct van de centraaldoos naar een lamp, en de fasedraad via een schakelaar met een aparte buis naar de lamp? Zoals het schema hieronder voor potjes, mag dat? Alles met 3-voudige lasklemmen achter de spotjes
Spotjes.png
 

ABCDE

  • #8
Waarom nou weer zo onoverzichtelijk? Je krijgt een enorme lus... leuk als de bliksem er tussendoor gaat.

Die leiding van schakelaar naar spot kun je gewoon schrappen.
 

LerendKlussertje

  • #9
Dus bruin van centraaldoos naar schakelaar en dan zwart draad terug in dezelfde buis en doortrekken naar het eerste spotje? Ga ik doen.

Is er iets op tegen om nuldraad en aarde ook mee te trekken via die buis om zo ook een stopcontact onder de schakelaar tegelijk te kunnen voorzien?
 

ABCDE

  • #10
Ja

Nee niks mis mee.
 

LerendKlussertje

  • #11
Thanks! Ik ga aan de slag. Als iemand nog meer tips heeft hoor ik het graag!
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #12
Ik sluit me aan bij wat al is gezegd. Gewoon de centraaldoos gebruiken waarvoor hij is bedoeld ; als centraal punt in de ruimte om de elektra te verdelen.

Je zit er bij een storing ook niet op te wachten alle wcd's en schakelaars te moeten demonteren om bij je lasklemmen te komen. Alles vanuit de centraaldoos werkt het fijnste en snelste.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu