Niet goed functioneren van vloerverwarmingen

Status
Niet open voor verdere reacties.

De loodgieter

Vaste beantwoorder
Steeds vaker verschijnen op het forum vragen omtrent het niet goed functioneren van vloerverwarmingen.
Hier een paar simpele richtlijnen waar aan voldaan moet worden.

1. Bij aanschaf van een verdeler neem er een met pomp die hydraulisch neutraal is. (zo beïnvloed je nooit de ketelpomp of andere pompen in de installatie).

2. schaf bij voorkeur een verdeler aan met flowmeters en stel deze op alle groepen op de gelijke waarden in.

3. Leg de slangen in een zogenaamd slakkenhuis, hierdoor word de warmte overdracht beter en geleidelijker over de vloer afgedragen.

4. Maak de groepen niet langer als 100 meter.

5.Monteer een zogeheten bijpass AVDO bij voorkeur zo ver mogelijk van de ketel.

6. Wil men per groep cq ruimte de temperatuur regelen maak dan gebruik van een groepen regelset. Vergeet in dit geval niet een stuurstroomkabel naar de cv ketel aan te leggen. (immers vraag vanuit de diverse ruimtes maar geen sturing naar de ketel is geen warmte?.

7. Indien men een groepen regeling met aparte thermostaten gebruikt zoals hierboven beschreven dient de sturing naar de ketel AAN/UIT te zijn

8. Indien men in bovenstaand geval de pomp wil sturen maak dan gebruik van een tijdrelais wat de pomp aanstuurt nadat de open looptijd van de klep verstreken is. Met andere worden klep geheel open dan pas pomp inschakelen.

9. Pas bij vloerverwarming GEEN nachtverlaging toe. Vloerverwarming is een traag medium wat tijd nodig heeft om op te warmen, en dus ook om af te koelen!

10. Indien de voedings-leidingen uit de grond komen en op de verdeler aangesloten worden plaats dan altijd ontluchters zowel op aanvoer als retour een cv pomp duwt een luchtbel niet door, waar lucht aanwezig is zit geen water dus geen warmte!

11. Hang een verdeler ALTIJD op de manier zoals voorgeschreven is door de fabrikant, dus NOOIT op zijn kop.

12. Gaan met de slangen vanuit de vloerunit altijd naar beneden en NOOIT met de slangen naar een hoger gelegen ruimte. Hier verzameld zich namelijk de lucht en dat krijg je er niet uit.

13. Na aanleg van de slangen de unit vullen en groep voor groep doorspoelen tot er zuiver water uit de slang komt, neem hier je tijd voor.


Misschien nog meer aanvullingen deze schoten me als eerste te binnen.

John
 
Nog enkele ideeën voor toevoegingen:
- Let op bij stadsverwarming op afwijkende eisen aan de verdeler
- Let bij gebruik van een warmtepomp op afwijkende eisen aan de verdeler
- Laat altijd aanleggen als hoofdverwarming, afstand tussen de slangen 10cm. Leggen kun je maar één keer.
- Wees bedacht op regelproblemen als er ook ruimten zonder vloerverwarming, met radiatoren, blijven.
 
Deze richtlijn is enkel alleen gemaakt voor vloerverwarming d.m.v. een CV ketel. Voor vloerverwarming door een warmtepomp gelden geheel andere regels en adviezen. Idem voor een externe warmtebron zoals stadsverwarming. Veel van de hier getoonde regels zijn deels zelfs zeer contra-productief. Het lijkt mij gewenst dat voor vloerverwarming op een warmtepomp een apparte richtlijn opstelt.
Warmtepomp met vloerverwarming heeft de toekomst. Laten we niet hangen blijven op de conventionele systemen met CV ketels, achterhaald!!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu