Neuslatten kan dat hier?

Largo

  • #1
Deze onderdorpel (vurenhout, ja echt :-|) en een aantal andere onderdorpels heb ik al meermaals moeten repareren met epoxyplamuur.
Laatste keer was 2 jaar geleden. Ik heb er toen Sikkens Rubbol Primer op gezet en daarna twee lagen Sikkens Rubbol SB (voorschriften fabrikant gevolgd). Een jaar later zag het er nog als nieuw uit, dus ik dacht ik zet er volgend jaar nog wel een paar lagen op. Fout, scheuren in de lak, ik was al weer te laat.

Daar valt niet tegenop te schilderen voor mij dus nu dacht ik aan neuslatten van een wat onderhoudsvriendelijker materiaal. Kan ik dat zonder problemen hierop monteren? Kan ik een neuslat dan tegen het metalen profiel waar het glas in staat leggen en dan afkitten? Aan de zijkanten ook afkitten en onder de neuslat afstandsblokjes? Of moet dat hier anders? Uiteraard eerst de dorpel weer repareren en lakken.
En welke soort neuslat is aan te bevelen (het meest onderhoudsvriendelijk)?

dorpel2.jpg


Zo zag het er 2 jaar geleden uit:
dorpel1.jpg
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #2
Nee, een neuslat gaat hier niet werken. Waarschijnlijk is het een gevingerlast vurenhouten kozijn. Deze werden twintig jaar geleden in sommige wijken verplicht toegepast als een zogenaamd duurzaam alternatief voor hardhout.

Als je dit wil oplossen is er maar een oplossing, nieuwe kozijnen van een betere houtsoort plaatsen. Je kunt blijven repareren en schilderen, maar goed krijg je het nooit.
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
Is alleen de dorpel aangetast en de stijlen niet?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Je kunt ook alleen de onderdorpel laten vervangen door een duurzaam alternatief. "Eeuwigdurende reparatie".
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #5
Ja en als het inderdaad gevingerlast vuren is, dan hoef je er niet van op te kijken als er opeens gaten in de stijlen vallen. Mijn broer heeft een appartement in een complex met gevingerlast vuren kozijnen. Daar zijn alle openslaande delen al vervangen door meranti en neuslatten geplaatst waar mogelijk.

Helpt allemaal weinig, bij elke schilderbeurt is het weer een groot drama. Elke euro die eraan uitgegeven wordt is er in principe een teveel. De enige duurzame optie is vervangen.

Overigens geven de gevingerlaste vurenhouten kozijnen al vanaf de bouw problemen.
 

Largo

  • #6
@Mn22
Kun je ook uitleggen waarom een neuslat hier niet gaat werken?

@Rola
De dorpel gaat het hardst, stijlen heb ik ook al weleens wat aan moeten doen maar krijgt minder te verduren dan de liggende delen.

@Walker
Het lijkt nu of je bedoelt dat "Eeuwigdurende reparatie" een product is, een duurzaam alternatief, maar dat zal je wel niet bedoelen want ik krijg daar geen resultaten voor. Wat zou een goed duurzaam alternatief zijn in jouw optiek?
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #7
Hier is het glas aan de onderzijde geplaatst in een aluminium profiel, hierdoor heb je geen glaslat nodig. Verder zijn de glaslatten aan de binnenzijde geplaatst, dus je kunt het aluminiumprofiel ook niet zonder aanpassingen verwijderen.

Overigens zou het ook geen zin hebben om een neuslat toe te passen in deze situatie, de kans zou levensgroot zijn dat er houtrot optreedt onder de neuslat. Dan kun je beter de huidige situatie hebben, dan merk je het tijdig op en kun je maatregelen nemen.

Links om of rechtsom blijft dit kozijn heel onderhoudsgevoelig.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #8
Je dekt er de onderdorpel mee af, deze blijft droog.
Voor een paar jaar kan dit een oplossing zijn. Voor het oog ziet het er een stuk beter uit.
Maar ik schat zo in dat de onderdorpel te ver is aangetast en verder rot onder de geventileerde neuslat.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #9
Een neuslat tegen het aluminiumprofiel aan is naar mijn mening geen fraaie oplossing.
 

Largo

  • #10
Bedankt voor de reacties. Het valt me wel op dat er niets aan de hand is met de dorpel van het raam er direct boven. Dat heb ik ook al moeten repareren eerder.
Waarschijnlijk is daar nog niks mee aan de hand omdat deze in de zomer meestal achter een screen zit. Dat houdt een groot deel van de zon en ook enigszins de regen tegen. De pui ligt op het zuiden aan een dakterras dus altijd vol in de zon, regen en uit de wind.

Mijn redenering was dus, als ik de dorpel (geventileerd) kan beschermen tegen zon en regen, net als wat zo'n screen doet, dan lijkt dat wel zinvol. Fraai hoeft het overigens niet te zijn omdat het geen zichtpui is. Maar goed, dan moet je wel zeker van je zaak zijn begrijp ik uit het verhaal, dat het niet verder gaat rotten onder de neuslat.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #11
Je kunt het proberen, maar of het lang goed blijft is de vraag. De dorpel krijgt aan de onderzijde ook het nodige opspattende water te verduren.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu