Nette wijze aansluiten van twee wastafel mengkranen

Balderik2

 • #1
In een nieuwbouwwoning ben ik van plan mijn eerste loodgietersjob uit te voeren. Na inlezen ben ik al een heel stuk wijzer, maar ik blijf het raar vinden dat de grote bouwmarkten voor mijn situatie geen nette oplossing lijkt te hebben.

Situatie: Badkamer is betegeld. Op 70mm hoogte uit de muur één keer warm water 15mm met knelkop en één keer koud water met knelkop. Op 65mm hoogte daartussenin zit de afvoer.

Ik heb twee mengkranen die ik wil aansluiten. Deze hebben 45cm flexibele slangen met 3/8 wartel binnendraad aan het einde. En tussen slang en mengkraan zit (hier ben ik niet 100% zeker van) een m10 aansluiting. Beide uiteinden flexibele slang zit een rubber (kraanleertje?).

Logischerwijs dacht ik op zowel koud als warm een t-stuk knel 15mm aan te sluiten, maar 15mm x 3/8bu x 3/8bu lijkt niet te bestaan. 3/8 = 12mm. 15 x 12 x 12 bestaat wel, waar de 3/8 wartel ook op past, maar die 12mm uiteinden hebben een knelfitting. Het past wel, maar de knelfitting is een scherpe rand en die wil je niet op rubber drukken van een flexibele slang.

Wat is nu de truc? Ik heb chromen verloopjes gevonden van 3/8 bi/bu, die ik met teflontape het t-stuk 15x12x12 kan monteren (4 keer) en daar de 4 flexibele slangen op monteren.... Maar dat lijkt me geen vakwerk, of zoals het hoort. Of heb ik het mis?

Welke info mis ik? Zijn er wel nette 15mm knel t stukken met 2x 12mm buitendraad stomp? Vakwinkels? (geschikt voor flexibele slang 3/8 binnen)? Tips zijn welkom! :)


Ik heb ook sowieso 1 slang langer nodig, maar dat lijkt me geen probleem. De hele wastafel zakt nog wel een cm of 7 overigens.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Frank

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #2
  Ik zou beginnen met op beide leidingen een 15mm knel afsluiter:


  Daarna een 15mm knel T stuk en dan naar links en rechts met 15mm pijp met aan beide einden een 15mm 3/8 knel waarop je de slangen monteert.
  Hetzelfde voor de andere leiding. Je brengt zo de leidingen naar de slangen zodat je geen langere hoeft te kopen en het geheel is af te sluiten voor het vervangen van een kraan of iets dergelijks.
   

  De loodgieter

  Vaste beantwoorder
  • #3
  Zo los je het netjes op

  Water

  SCHE COMF HKSTOPK 15X10MM KNEL
  Artikelcode leverancier: 050400699

  GROH THERM MICRO AANSLUITSET
  Artikelcode leverancier: 47533000

  je hebt hoekstopkraantjes en een t stuk waar je beide kranen op aan kan sluiten.

  mvg

  john
   

  Balderik2

  • #4
  Top, goede ideeën! Dank.

  Ik heb gisteren besteld 2 x een '15mm knel haaks kogelstop met hendeltje' om inderdaad lokaal te kunnen afsluiten en meteen de leidingen naar boven te brengen, richting de slangen. En op die manier blijf ik ook binnen de 10cm afstand tot de muur (wastafel lades).

  Daarop kan ik dan een 15x15x15mm t-stuk zetten met daarop 2 x 15mm knel naar 3/8bu verloop. En dat twee keer.

  Dan heb ik ook geen teflon nodig, alleen een goede ijzerzaag en 15mm koperbuis.

  E.e.a. blijft krap, de afvoer moet er ook nog Tussendoor. Maar dat moet gaan lukken.
   

  Frank

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #5
  Koop dan een pijpensnijder, zijn niet zo duur.
   

  Balderik2

  • #6
  Dit is het geworden. Dankzij jullie hulp. Merci! :)

  De 90graden grijze hoek 40mm zit klem en goed vast in de grijze afvoerbuis die uit de muur komt. Zonder lijm. Is dat voldoende of is dat ding verlijmen gebruikelijk? Het lekt nog niet.
   

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  • #7
  Ik zou hem verlijmen... Met een beetje vuil ertussen gaat het zeker lekken.

  Wel eerst beide stukken licht opschuren.
   

  Mdmaarschalk

  • #8
  Waarom geen hoekstopkraantje met 2 uitloopjes?
   

  Dmo6

  • #9
  Waar kun je die hoekstopkraantjes met 2 uitloopjes kopen? Ik kan deze op internet nergens vinden.
   

  Hessie

  Specialist Verwarming
  • #10
  Google vindt er hier heel wat als ik zoek op 'dubbele hoekstopkraan'
   

  Dmo6

  • #11
  Ja dat klopt, maar niet degene die op de foto in het bericht staat. Kun je me aangeven waar je die hebt gevonden met Google of weet je waar die te koop is?
   

  Hessie

  Specialist Verwarming
  • #12
  Ik vind deze:


  Wat is het verschil met de afbeelding hierboven? Behalve dat de wartels eraf gedraaid zijn (die gebruik je niet als je met 3/8 flex slangen werkt)
   

  Dmo6

  • #13
  Ik zie helaas de foto niet.
   

  Mdmaarschalk

  • #14
  De kraantjes op de foto komen van een winkel in Haarlem. Of ze deze ook leveren via de webshop weet ik niet, deze zijn gewoon afgehaald 'aan de balie'.
   

  Hessie

  Specialist Verwarming
  • #15


  Hierbij nogmaals. Gewoon een simpele dubbele hoekstopkraan. Overal te koop.
   

  Mdmaarschalk

  • #16
  Behalve dan bij de bouwmarkt :wink:
   

  Hessie

  Specialist Verwarming
  • #17
  Zucht. Bij de bouwmarkt hebben ze inderdaad een droevig assortiment, voor belachelijke prijzen. Even naar de vakhandel, dat is beter voor jezelf en voor de vakhandel. Zouden meer mensen moeten doen.
   

  Kees de schilder

  Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #18
  Mag wel geen reclame maken maar ik haal deze spulletjes bij warmteservice maar dan met een hoofdletter W. Spaart een hele hoop werk met dubbele wastafelaansluitingen :lol:
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu