Nefit Ecomline HR raakt warm water niet kwijt.

JeffreyZ

  • #1
Hallo, Wellicht dat jullie mij kunnen helpen, het probleem is waarschijnlijk simpel op te lossen, echter willen de CV bedrijven gelijk een monteur sturen..
Onlangs heb ik bij de CV combi ketel (Nefit Ecomline Economy HR(C22 geloof ik)) het Expansievat vervangen. Uitgezet, druk er af, en omgewisseld voor een nieuwe. Alles ging goed, geen lekkages, ontlucht bij de verwarming zelf, alles werkt en wordt warm wanneer ik hem aan zet, maar sinds dien hoor ik dus iedere 2 seconden gebonk vanuit de warmtewisselaar zodra hij klaar is met de boel op te warmen. Ook de drukmeter verspringt bij iedere bonk.
Dit komt waarschijnlijk doordat hij zijn warmte in de ketel niet kwijt kan. Als ik namelijk de warme kraan aan zet, dan stopt dit gebonk, als de verwarming uit gaat stopt het gebonk ook. Misschien zie ik wat over het hoofd maar er moet een extra stap zijn die ik mis om het warme water kwijt te raken.

Wat ik uitgesloten heb:
Expansievat gewisseld, dus die kan niet stuk zijn.
Pomp draait nog want het huis wordt warm als ik hem aan zet dus hij pompt prima door. (lijkt me)
Druk is ingesteld op 1.5 Bar (hoort goed te zijn)(expansievat is 17L - 0.5 bar)
Radiatoren zijn ook open gedraaid, want het hele huis wordt warm als ik er om vraag.

Mis ik iets? Hoe raak ik het overtollige warme water kwijt? Misschien een klepje naar de afvoer toe ofzo? Graag hoor ik jullie Ideeën en waar ik nog meer naar kan kijken.

Alvast bedankt.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Ik verdenk de driewegklepmotor.
Kijk eens of deze heen en weer blijft lopen.

Wel vreemd dat ze een monteur willen sturen, het is toch algemeen bekent dat deze bedrijven geen reparaties doen, en al helemaal geen geld moeten verdienen aan hun diensten.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #3
Ik vermoed een Ecomline HRC23V?

In dat geval heb je geen driewegklep, maar een bidirectionale pomp. Deze gaan nogal eens stuk, en draaien dan steeds kort en stoppen weer.

Vaak wordt de woning nog net warm, maar het geeft inderdaad kookgeluiden zodra de boel warm wordt.

Wat anders dan een monteur had je verwacht te krijgen dan? Een boekhouder?
 

JeffreyZ

  • #4
Dank jullie voor de terugkoppeling, Klopt, het is de ecomline HRC23V, is een goeie, ik kan kijken of deze pomp kuren vertoond (als ik hem kan vinden).. dus kom ik om terug.

Ik verwacht ook een monteur, alleen ik heb geen abonnement, vaak repareer ik zelf dingen (ben ik veel goedkoper uit, en tot mijn grote verbazing gaat het ook best vaak goed :P)
Maarja CV is mij nog niet heel veel van bekend dus ik wilde eigenlijk wat richtingen weten waar ik naar moet kijken voordat ik weer 80+ euro uitgeef.
Deze pomp heb ik nog niet naar gekeken, dus jullie geven al meer info af dan een erkend CV installatie bedrijf :)
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #5
80+ euro kost het sowieso als er iemand komt sleutelen.

Let wel op dat je niet teveel uitgeeft aan deze ketel, hij is al behoorlijk op leeftijd, en de pompen zijn extreem duur. (ong. 300 euro, en dan moet ie er nog in)
Eventueel kun je er natuurlijk een 2ehands pomp in zetten, maar dan moet je dat wel zelf doen.
 

JeffreyZ

  • #6
Ik merk dat de pomp bij het aangaan elke keer kort aan het pulsen is, hij draait kort (1 seconde) en stop dan weer voor 1 seconde. Behalve als ik de kraan open zet, dan draait hij goed.

Maar even om te weten hoe de BD pomp werkt, Begrijp ik het goed als ik zeg: als hij rechtsom draait, pompt hij water naar het tapvat, Dus zodra ik de warme kraan open zet zal de pomp water naar het tapvat sturen?
Als hij links om draait pompt hij het water door de CV installatie heen. Dit zijn in mijn ogen dus 2 verschillende richtingen en de CV werkt niet als de kraan aan staat? (valt me op dat als ik sta te douchen wordt het huis niet verwarmt)

De pomp draait dus niet goed links om, maar prima rechts om.
Wil dat zeggen dat de pomp dan defect is, of zit er toevallig een beveiliging in dat zodra er geen goede circulatie in zit (aanvoer en retour bijvoorbeeld) dat de pomp dan stopt en weer aan gaat? (want je ziet de drukmeter ook kort verspringen namelijk, dan zou je zeggen dat hij het water niet goed rond pompt, of zie ik dat verkeerd?)

corrigeer me als ik het verkeerd heb :)

Alvast bedankt.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #7
Inderdaad, linksom is CV en rechtsom is tapwater.

Een defecte pomp gaat eerst pulsen (soms in 1 van de 2 richtingen, soms in beide richtingen), en daarna draait ie helemaal niet meer.

Dus niet langer denken, en vervangen dat ding. Of de hele ketel natuurlijk, hij is al aardig op leeftijd.
 

JeffreyZ

  • #8
Bedankt Hessie, Ik ga in eerste instantie de pomp vervangen voor een overeenkomende 2e hands. Zolang hij de winter maar volhoudt, ga ik dan de hele ketel vervangen. Zoals je zegt, het is een oudje.
Ik post een update zodra hij het weer goed doet.
Super bedankt voor je hulp!
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #9
Succes!

Zorg wel even dat je 3 nieuwe O-ringen hebt (Nefit nummer 79074S) anders heb je groot kans dat het blijft lekken.

En even opletten, er zijn rode en zwarte pompen geleverd, die zijn niet onderling uitwisselbaar!
 

JeffreyZ

  • #10
Afgelopen zaterdag de pomp vervangen, blijkbaar zijn deze exacte pompen 2e hands in overvloed op internet te vinden. 1 besteld voor 30 eu incl O-ringen. Vervangen, boel ontlucht en hij draait weer als een zonnetje, geen lekkages, erg tevreden. Scheelt me een hoop geld op deze manier. Hopen dat hij het nog even uithoudt, ondertussen even sparen voor een nieuwe CV.
Super bedankt voor je hulp!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu