Nefit Ecomline HR classic (2007) geeft geen cv warmte meer

Freakin

  • #1
Hi,

Een week geleden heb ik een klein kacheltje in de toiletruimte verwijderd. Ik heb toen het cv systeem leeg laten lopen en na verwijdering van de kachel het systeem weer gevuld.
Nadat ik na enkele dagen getegeld had heb ik de kachel weer teruggehangen en het systeem nogmaals afgetapt, radiator aangesloten en het hele systeem weer gevuld.

Na de eerste leegloop en weer vullen deed opeens een 3 tal kachels het niet meer (achterzijde huis), op dezelfde verdieping deden de radiators het aan de voorzijde, de gehele 1e en de gehele 2e verdieping het nog wel prima. Ik heb toen wat lopen klooien (koude radiator weer ontluchten, ik kwam een afvoerknop tegen die dichtzat etc) en toen werkte het weer! Alle kachels dus.
De dag erna echter, zonder werkzaamheden aan het cv systeem deden de 3 tal kachels het niet meer. De rest wel.

Vandaag daarom wederom heel het systeem laten leeglopen (eerst ketel uit), daarna alle kachels ontlucht, daarna alle ontluchtingen weer dicht en het systeem weer gevuld. Daarna cv ketel weer voorzien van stroom. De ketel begon te ontluchten (linksboven op). Ik heb de thermostaat op 25 gezet en na 10 min weer uitgeschakeld. Daarna de ketel laten afkoelen. Daarna heb ik alle cv's ontlucht, werkend van beneden naar boven. Hier kwam overal veel lucht uit. Daarna de ketel nog iets bijgevuld omdat deze weer wat laag stond na het ontluchten.

Toen de CV weer aangezet, thermostaat omhoog en werkten plotseling alleen de cv's op 1 hoog nog. De gehele begane grond wordt niet meer warm.

Na een uurtje de thermostaat uitgezet, de ketel laten koelen.

Na 2-3 uur (terug thuis) de thermostaat weer aan gezet en nu wordt geen enkele verwarming meer warm.....


Als ik op de ketel kijk dan zie ik geen storingen. Hij geeft het icoontje weer dat ie de cv verwarmd (maar dat doet ie dus niet).
Als ik de buizen direct onder de ketel voel dan zijn die flink warm, alleen lijkt die warmte dus geen verdieping lager meer te bereiken.

Warm water doet het wel.


Toeval of niet; over exact 3 weken krijgen we een nieuwe ketel (afspraak stond al)....

Iemand tips? Is het een ketel issue of toch iets van luchtblokkade oid?
 
  • Waarschuwing
    Klusidee
    Waarschuwing
  • Ivo_vr

    • #2
    Controleer even of de driewegklep volledig open wordt gezet. Onderin zit een grijze blok met een wit pinnetje die heen en weer gaat. De ene kant is voor warm water. De andere voor cv. Als het pinnetje niet meer heen en weer gaat en blijft ergens in het midden hangen, dan heb je je probleem gevonden :)
     

    Marcn.88

    Vaste Beantwoorder
    Moderator
    • #3
    klinkt alsof er ergens een grote luchtbel blijft hangen in het systeem, warmtevraag creeren en dan de radiatoren ontluchten, word deze dan warm dan kraan dicht en door naar de volgende tot aan de laatste, dan de radiatoren weer los zetten.
     

    Freakin

    • #4
    @Marcn.88 dat dacht ik dus ook. Ik heb alle stappen netjes gevolgd maar er komt echt nergens meer lucht uit. Er lopen vele leidingen door het huis die weggewerkt zitten en vele buizen die wel buiten de muren lopen hebben vaak isolatie rondom. Ik hoopte ook ergens nog een ontluchtingsventiel te vinden maar tot nu toe vergeefs. We wonen er net 2 maanden en zijn nog in de verkenningsfase

    Ik acht het verhaal van de kapotte driewegklep ook aannemelijk, vooral door de leeftijd van de installatie.
     

    Ivo_vr

    • #5
    Heb je het inmiddels gecontroleerd? Het witte palletje bekijken is in 10 sec gebeurd ;)
     

    Freakin

    • #6
    Ik kreeg die grote plompe klep niet goed open van de ketel ombouw. En om eerlijk te zijn ben ik ook een beetje bang om straks ook het warme water kwijt te zijn als ik iets fout doe. Tis allemaal zo oud en fragiel
     

    Walker

    Specialist Deuren en Kozijnen
    Moderator
    • #7
    Freakin schreef:
    Vandaag daarom wederom heel het systeem laten leeglopen (eerst ketel uit), daarna alle kachels ontlucht, daarna alle ontluchtingen weer dicht en het systeem weer gevuld.
    Volgens mij gaat dit niet goed...

    Om te ontluchten hoeft het systeem niet leeg. Je ontlucht, en als daardoor de druk daalt vul je het systeem bij met water. Zorg dat de vulslang ook vrij van lucht is voordat je deze aansluit.

    Als er een automatische ontluchter bij de ketel zit, heb je kans dat de druk zover daalt dat de ketel in storing gaat.
     

    The headhunter

    Specialist Elektra
    • #8
    Draai de warme radiatoren dicht, en de koude open en dan blijven ontluchten .

    Als beide leidingen onder de ketel heet worden is er stoming en word er iets warm.
     

    Freakin

    • #9
    Even voor de duidelijkheid, er wordt geen enkele kachel meer warm. Ook niet de kachel die op dezelfde verdieping (zolder) hangt.

    De vulslang was vrij van lucht, de ketel geeft nul storingen.
     

    The headhunter

    Specialist Elektra
    • #10
    Je geeft zelf aan dat beide leidingen onde de ketel warm worden, dan is er dus stroming.

    Er is dus of een bypass die open staat of een radiator die warm word
     

    Freakin

    • #11
    De buis direct onder de ketel wordt inderdaad warm, een stukje verder is ie lauw en een verdieping lager is ie koud.
     

    Freakin

    • #12
    Ik heb de kap eraf nu:
    image.jpg
     

    Freakin

    • #13
    IMG_6573.jpeg


    En hier het onderste deel. Rood gemarkeerd wordt warm, de buis met de rode pijl is al iets kouder dan de buis onder de ketel en verderop is de buis nog koeler
     

    The headhunter

    Specialist Elektra
    • #14
    Dan staat se ketel waarschijnlijk in ww bedrijf, drieweg blijft hangen.
     
    • Like
    Waarderingen: Marcn.88

    Marcn.88

    Vaste Beantwoorder
    Moderator
    • #15
    de bak van de boiler der ook afhalen aan de onderkant zie je een vc 8010 motor zitten, als je deze eraf haalt kun je controleren of het binnenwerk vast zit de pin moet makkelijk in te drukken zijn en direct weer terug komen
     

    Freakin

    • #16
    Hmm, ik denk dat ik dan een beetje onbekend terrein in ga.. bedenk goed dat over 20 dagen een nieuwe ketel sowieso wordt geplaatst. Ik wil geen risico nemen met het warm water (wat dus nu nog wel goed werkt..)
     

    Login

    Je wachtwoord vergeten?
    Nog niet geregistreerd? Registreer nu