Neerslaan rook i.v.m. regenkapje

Keesd

 • #1
Ik heb een houtkachel en het probleem is dat de rook gelijk neerslaat. Nu zit er een regenkapje op die taps loopt. Volgens mij is dat het probleem van het neerslaan van de rook. Zijn er andere kapjes verkrijgbaar? Of zorgt het kapje juist voor de trek?

Wie weet hier antwoord op?

Alvast bedankt,

Kees
 

Gerrit

 • #2
Komt de schoorsteen boven de nok van het huis uit?
Is dat niet zo krijg je bijna altijd problemen met de schoorsteentrek.
 

Keesd

 • #3
Nee, hij steekt ongeveer 30 cm boven de nok van mijn huis uit, maar het huis van mijn buren is iets hoger. Er zit nog wel een pad van ongeveer 2 mtr. tussen.

Als ik het kapje er af zou halen, zou dan de rook zo wie zo neerslaan?

Gr. Kees
 

Gerrit

 • #4
Ik denk (uit eigen ervaring) dat dat dak van de buren de boosdoener is. Probeer de schoorsteen met een extra stuk buis te verhogen en vermoedelijk ben je dan klaar.
 

Keesd

 • #5
Ik dacht zelf aan het kapje, omdat mijn schoorsteen een hele goede trek heeft, wat betekent dat de rook met een hoge snelheid naar boven gaat en dan tegen het kapje slaat en zo een neerwaartse beweging krijgt.

Ik kan in ieder geval proberen om mijn pijp iets te verlengen, dan zie ik gauw genoeg of het dat is.

Kees
 

Gerrit

 • #6
Sukses.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #7
Het soort kapje dat u bedoelt houd wel de stroming van de rook wat tegen maar kan niet alleen de oorzaak zijn, maak de pijp iets langer, wat Gerrit al schreef, zet er een "gek" op, dat is een soort kap die meedraait met de wind waardoor de trek niet wordt gehinderd.
Het kan ook aan het weer liggen, bij bepaalde omstandigheden slaat de rook neer, ook kan de schoorsteen te groot zijn in diameter waardoor de rook te snel afkoelt.
 

Fiesiekus

 • #8
Het rookgasdebiet uit uw pijp is meestal veel kleiner dan het luchtdebiet rond het dak in casu schoorsteenpijp. De weg die de rook volgt wordt dus vooral bepaald door de luchtstroming rond de uitmonding van de pijp en in mindere mate door de uitstroomsnelheid.

Als die uitmonding te laag is, of de luchtstroming wordt sterk beinvloed door het huis (van uzelf of van de buren), zal rook neer kunnen slaan. Pijp verhogen is de beste optie, edoch zoals Jan al meldde, sommige belemmerende weersomstandigheden of te ver afgekoelde rookgassen zijn niet te voorkomen.

We horen nog van het resultaat van uw actie?
 

Keesd

 • #9
Bedankt, je hoort er van.
 

Chathanky

 • #10
Er zijn trekbevordelijke kapjes te verkrijgen als je problemen met de trek hebt, andere oorzaken zijn ook nog onderdruk in de woning door ventilatie, zoals fiesikus aangaf te veel afgekoelde rookgassen bepaalde weersomstandigheden, een slecht ontworpen kanaal (te veel bochten).

Er zijn als het echt beroerd is ook nog schoorsteenventilatoren te koop.
Controleer in ieder geval hoe het binnen ook geregeldt is kwa ventilatie, zeker bij moderne luchtdicht gebouwde huizen. En dan is het ook nog de vraag of de kachel zijn lucht uit de woning of van buiten vandaan haalt, bij het laatste kunnen er bij een slechte luchttoevoer ook problemen ontstaan.
 

Willem.S

Specialist Hout/Bouw
 • #11
'k Zou er in ieder geval een andere kap op doen, of eerst deze er af halen en kijken wat er dan gebeurt.

Normaal is een kap om regen tegen te houden, en zijn trekbevorderende kappen alleen nodig als er geen trek is. (te klein kanaal , onderdruk , hoge gebouwen/bomen in de buurt, vernauwing door te kleine schoorsteenpot, etc. )

w.
 

H@ns

 • #12
Nou met 5 keer hetzelfde antwoord lijkt het me duidelijk waar je de oplossing moet zoeken. :shock:
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #13
Hier stond nog een antwoord achter van Fiesiekus:
Fiesiekus schreef:
Ik begreep van Kees dat de trek van zijn schoorsteen het probleem NIET is. Maar het is wel "interessant" om eerst het bestaande kapje weg te halen, misschien dat dat verbetering geeft. Kortom: ruimte voor een experiment.
Bij dit onderwerp graag mettertijd nog reactie van Keesd wat betreft eventuele resultaten...


Het topic, waar Fiesiekus vervolgens mee verder ging (over houtkachels) is nu afgesplitst, en een apart onderwerp geworden.
 

Keesd

 • #14
Als de wind een beetje wil gaan liggen, wil ik van het weekend het kapje er af halen en stoken.
Jullie horen ervan.

gr Kees
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu