Natte plek overstek

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #1
Beste allemaal,

Ik ga de onderkant van de overstek boven mijn terras voorzien van nieuwe bekleding (Trespa / HPL plaat). Gisteren ben ik begonnen met het verwijderen van de bruine schrootjes die er onder gespijkerd zaten. Het gaat om een breedte van 10,4 meter.

Toen ik bijna halverwege was (net voorbij de zinken HWA op de foto's) zag ik tot mijn schrik dat het hele dakbeschot daar zeiknat was. Ook de schrootjes waren van boven goed nat. Vreemd genoeg heeft het nooit naar beneden gelekt op het terras.

Een jaar of 8 geleden is het platte dak voorzien van nieuwe gebitumeerde dakbedekking. Destijds was het dakbeschot rond de HWA verrot en dit is toen vervangen. De dakdekker en ik dachten destijds vanwege lekkage in de oude dakbedekking. Nu (8 jaar later) is het dakbeschot op precies dezelfde plek zeiknat. Dat kan geen toeval zijn.

Vanmorgen is de dakdekker komen kijken. Er zijn 2 kijkluikjes gemaakt in de dakbedekking en bovenop het oude mastiek is het kurkdroog. De dakdekker denkt daarom dat er ergens luchtlekkage of een koudebrug is onder de overstek (binnen zijn de woonkamer en keuken) en dat er ergens warme lucht van binnenshuis onder / tussen de overstek komt en daar condenseert.

Wat denken jullie?

68E9555A-F5E7-42D5-971C-F793112B5D3E.jpeg C416D4CC-9A55-4510-B236-BDA2DAB19CE8.jpeg 811A28FF-C487-486C-9021-E2CE3EA44F20.jpeg 0C70A3C1-BD54-43AC-984B-1B94CCC09240.jpeg

Wat mij opvalt is dat de bovenste 3 rijen van de stenen droog zijn. Daaronder worden ze pas nat.

In de hoek bij de schuifpui (eerste foto boven de bruine rand) sluit de "isolatie" (piepschuim uit 1970) niet goed aan. Zou dat de oorzaak kunnen zijn van luchtlekkage met condens als gevolg?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Onvoldoende ventilatie tussen het plafond en het dakbeschot levert ook schimmelgroei op.
Is het dak geïsoleerd en zo ja, hoe?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #3
Ja tijdens het leggen van de nieuwe dakbedekking. De opbouw is dus als volgt:

<Nieuwe dakbedekking>
<Isolatie>
<Oude dakbedekking>
<Dakbeschot>
<Overstek zoals op de foto te zien>

Wat zou de reden zijn dat het vocht en de schimmel nu dus 2 x op dezelfde plek komt? Links en rechts van de vochtplek ziet het dakbeschot er nog als nieuw uit, terwijl dat dezelfde aftimmering had.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Foto 3 kan uit die ruimte een warmtestroom via het plafond doortrekken en tegen de onderzijde dakvloer condenseren.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #5
Dat verklaart ook dezelfde locatie links van de regenpijp begrijp ik nu.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #6
Ik ga in de nieuwe bekleding ronde ventilatieroostertjes plaatsen voor luchtventilatie / circulatie in de overstek. Zou mechanische ventilatie (ventilatortje) in de overstek nog een toegevoegde waarde hebben?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu