Nat stucwerk gelatexed.

Martistuta

  • #1
Hallo,

Na 9 dagen wachten heb ik mijn gestufte muren geverfd met 10% verdunde latex. Van de stukadoor moest ik een week wachten, dus ik dacht dat het wel kon na 9 dagen. Ik dacht dat de lichtgrijze plekken misschien door de gips kwamen. Op sommige plekken zie ju nu toch nog de vlekken door de latex.
Wat kan ik nu het beste doen?

De latex eraf schuren en het stucwerk laten drogen.
Of even flink stoken in de kamer zodat het stucwerk door de latex heen droogt, want ik lees hier op het forum dat latex ademend is.
Of ben ik de pineut en is er niks meer aan te doen.

Bij voorbaat dank voor jullie reacties.
 

Techno tim

  • #2
Flink opstoken helpt maar een beetje, extra ventileren helpt veel meer.
Dit doe je overdag door de deuren en ramen tegen elkaar open te zetten.
Als stucwerk egaal opgedroogt is dan pas afschilderen.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #3
Het probleem is dat het gips niet voldoende afgebonden is, dus een hoger vochtpercentage dan 4% heeft. Hierdoor onstaan bonte vlekken omdat de latex een verbinding aan gaat met het gips en gaat verkrijten.

Er is niets verloren: meten is weten, gissen ( was dus) missen. Zoals al geadviseerd goed ventileren helpt zeer zeker, maar verwarmen gaat toch beter onder de huidige weersomstandigheden.
 

Martistuta

  • #4
Dus Kees als ik het goed begrijp moet ik rustig afwachten en dan trekt het stucwerk met de eerste laag verdunde latex weer bij.
 

Tiho

  • #5
Heb je dus een voorstrijklaag gedaan? Je moet gewoon nog afwerken dan. Schilderen dus.
 

Martistuta

  • #6
Ik heb inderdaad de eerste laag gedaan met latex verdund met 10% water. De laag dekt echter bijzonder goed. Ik hoop dus dat het laatste beetje vocht nog uit het stucwerk kan trekken. Kan dit of moet ik toch de latex een beetje wegschuren?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #7
Als de ondergrond voldoende droog is de oppervlakte controleren op poederende plekken ( veeg met uw hand over het oppervlak). Deze moeten ofwel gefixeerd worden met een voorstrijk-fixatiemiddel / verdunde muurverf of afgewassen.

Maar bij de laatste gebruikt u weer water wat weer ...juist. Licht opschuren is ook mogelijk. Verwijder wel het schuurstofzorgvuldig wat dat veroorzaakt weer een slechte hechting en opnieuw bonte plekken.

Voorstrijken van de bonte-geschuurde-schoongemaakte plekken is dus wel noodzakelijk. Alhoewel de voorstrijk na enige uren droog is zou ik toch nog en dagje wachten. Hierna kan weer worden afgewerkt met muurverf.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu