Nagloeien van led-lampen: weerstandje plaatsen

AHabets

  • #1
Met de schakelaar op "uit" kunnen led lampen toch nog wat licht produceren als er wat vermogen "lekt"naar de loshangende fase-draad. Dat lekken vindt plaats als er andere (stroomvoerende) draden in de buurt lopen van de afgeschakelde fasedraad. Dat is bijvoorbeeld vaak het geval bij hotelschakeling (dus als je de lamp aan en uit kunt schakelen vanaf twee plaatsen).
Als het nagloeien of flikkeren je hindert is er een vrij simpele oplossing. Iedereen met een beetje praktijkervaring met elektrotechniek kan dit verhelpen, en het kost maar een paar cent. Zet gewoon een hoge weerstand over de aansluitingen van de lamp. In mijn ervaring is een weerstand van 1 à 5 mega-ohm prima. Probeer even uit, en neem de hoogste waarde die nog werkt.
Maak je geen zorgen over het vermogensverlies of opwarming van de weerstand: bij 1 mega-ohm hebben we het over 50 milliwatt. Dat betekent 1 kWh in 20000 uur. Als je lamp 3 uur per dag aan staat is dat dus 20 jaar.
NB. dit gaat over de uren dat de lamp aan is, want bij uitgeschakelde lamp loopt er geen extra stroom door de weerstand, alleen het beetje dat voorheen zorgde voor het nagloeien. En dat is bijna niks. Bovendien verloor je dat vermogen ook al toen de weerstand nog niet was aangebracht.

Nou een waarschuwing: doe dit niet als je geen verstand hebt van elektra. Voor je het weet hang je aan de stroom, en je moet ook weten hoe je de weerstand en zijn draadjes veilig moet isoleren van het armatuur. Haal er dus een handige buurman of vriend bij.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Koop gewoon een compensator, iets duurder maar veel veiliger.
Handige aansluitdraden, netjes geïsoleerd gekeurd en getest.

Niet elke 1Mohm weerstand is geschikt voor 230v.
 

AHabets

  • #3
U zult wel de Eltako GLE compensator bedoelen.
Die zal ook best werken, is namelijk gewoon een netjes ingepakte weerstand. Verkrijgbaar voor rond de 5 Euro. Mijn oplossing kostte 5 cent en werkt prima.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu