Nadraaitijd pomp op 0 minuten icm slimme radiatorknoppen

oktoberpaard

  • #1
Ik had tot voor kort op iedere radiator een slimme thermostaatknop van Tado. Dat werkte zonder foutmeldingen op de ketel, maar het begon toch aan me te knagen dat ik de pomp hiermee kan beschadigen en dat de ketel potentieel zijn warmte niet kwijt kan. Nu heb ik bij de allerkleinste radiator (badkamer) even de knop eraf gehaald en met het voetventiel de doorstroom iets geknepen (anders wordt het te warm). Dat is in afwachting van een echte bypass, maar volgens mij is de situatie zo al een stuk beter.

Is het voor nu verstandig de nadraaitijd van de pomp op 0 minuten te zetten? In mijn ketel kan dat en volgens mij zou die dan direct moeten stoppen als er geen warmtevraag meer is, tenzij de ketel besluit dat het noodzakelijk is (ga ik vanuit). Dat zou het risico op overdruk moeten verkleinen en de restwarmte heb ik in de badkamer niet nodig. Zie ik iets over het hoofd? Ik kan me haast niet voorstellen dat 0 minuten een optie zou zijn als dat voor de normale werking van de ketel gevaarlijk is. Bonusvraag: heb ik überhaupt een bypass nodig als ik de pomp niet laat nadraaiien?

Hoe werkt dit eigenlijk met de pomp voor warm water? Daar stop je de doorstroom ook heel plotseling als je stopt met douchen.

Belangrijke voetnoot: alle knoppen communiceren met de kamerthermostaat en het kan dus niet voorkomen dat de thermostaat warmte vraagt terwijl alle knoppen dichtstaan. Als er warmtevraag is, staat er altijd een knop open. Het probleem is alleen dat zodra de warmtevraag stopt, Tado direct ook het ventiel sluit zonder de ketel in de gelegenheid te stellen de pomp nog even na te draaien.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #2
Omdat je nooit weet welke temperatuur het CV water is zal als dit heet is tot stoom vorming kunnen leiden als je de pomp stop op dat moment.
De stoom ontsnapt door de ontluchtautomaat en daardoor zakt de waterdruk.
Door overtemperatuur kunnen ook onderdelen ook defect gaan, daarom moet er altijd voldoende circulatie mogelijk zijn.
Er zijn ketels die de pomp weer starten als de temperatuur boven een bepaalde hoogte stijgt.
Tevens zijn kleppen altijd trager bij openen en sluiten dat het starten van de pomp.

Vr Gr
 

oktoberpaard

  • #3
Bedankt voor de uitleg, ik heb hem van de standaard 3 minuten verlaagd naar 1 minuut en zal 0 minuten vermijden.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu